fbpx

«Άγνοια κινδύνου» έχουν πολλοί νέοι για το στοματικό σεξ

«Άγνοια κινδύνου» έχουν πολλοί νέοι για το στοματικό σεξ

Έρευνα αποτύπωσε τους κύριους λόγους για τους οποίους οι νέοι προτιμούν το στοματικό σεξ χωρίς προφυλάξεις. Τι πιστεύουν για την επικινδυνότητά του. Ποιον μεγάλο κίνδυνο αγνοούν.

Άγνοια κινδύνου έχουν πολλοί νέοι για το στοματικό σεξ, καθώς η συντριπτική πλειονότητα δεν χρησιμοποιούν προφυλάξεις στη διάρκειά του και πολλοί το θεωρούν μετρίως επικίνδυνο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν δεν …μπορείς αρκετά συχνά μάθε τι συμβαίνει και πως θα το θεραπεύσεις

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 909 σεξουαλικά δραστήριοι έφηβοι και νέοι, ηλικίας κάτω των 24 ετών. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, στο Ανν Άρμπορ, τους ζήτησαν μεταξύ άλλων να βαθμολογήσουν την επικινδυνότητα του στοματικού σεξ σε μία κλίμακα από 1 έως 5. Στην κλίμακα αυτή το 1 σήμαινε «καθόλου επικίνδυνο» και το 5 σήμαινε «πάρα πολύ επικίνδυνο».

Στόχος της μελέτης ήταν να εξακριβώσουν κατά πόσο είναι ενημερωμένοι οι νέοι για τους κινδύνους που κρύβει το στοματικό σεξ. Και αυτό, διότι μόλις το 10% των νέων χρησιμοποιεί προφυλακτικό στη διάρκειά του, παρότι ενέχει κίνδυνο:

 

Διασποράς των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων

Αύξησης των κρουσμάτων καρκίνου της κεφαλής & τραχήλου (π.χ. στοματικής κοιλότητας, οισοφάγου κ.λπ.). Οι καρκίνοι αυτοί προκαλούνται από ορισμένα στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), τα οποία μεταδίδονται με κάθε είδους σεξουαλική επαφή.

 

Δεν το θεωρούν επικίνδυνο

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, μόλις οι δύο στους δέκα (το 20,2%) συνειδητοποιούν πόσο μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν. Για το 8,2% το στοματικό σεξ χωρίς προφυλάξεις δεν είναι «καθόλου επικίνδυνο» (του έδωσαν βαθμό 1). Για το 30,5% εξ άλλου είναι «μετρίως επικίνδυνο» (βαθμολογία 3).

Οι κυριότεροι λόγοι που επικαλέστηκαν οι νέοι για να εξηγήσουν γιατί χαρακτήρισαν το στοματικό σεξ χωρίς προφυλάξεις από «μετρίως» έως «καθόλου» επικίνδυνο ήταν ότι:

 

Δεν μπορεί να μείνει ένα κορίτσι έγκυος με αυτό

Είναι μειωμένος ο κίνδυνος διασποράς των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων όταν ένα άτομο γνωρίζει τον ερωτικό του σύντροφο

Δεν είναι εύκολο να διασπαρούν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μέσω του στοματικού σεξ

 

Ποιος πιστεύουν ότι είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Στη συνέχεια της μελέτης, οι επιστήμονες ρώτησαν τους νέους ποιοι πιστεύουν ότι είναι οι κίνδυνοι από το στοματικό σεξ χωρίς προφυλάξεις. Σχεδόν οι εννέα στους δέκα (το 88%) είπαν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η διασπορά των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων.

Ωστόσο το 60,1% των ερωτηθέντων χαρακτήρισαν τον κίνδυνο αυτό από «χαμηλό» έως «μέτριο». Αν και τα ευρήματα αυτά μοιάζουν αντιφατικά, οι νέοι έχουν μία εξήγηση και γι’ αυτά. Όπως είπαν, πιστεύουν πως είναι πιο σοβαρά τα σεξουαλικά νοσήματα που μεταδίδονται μέσω του κολπικού σεξ, παρά μέσω του στοματικού!

Μάλιστα αιτιολόγησαν την άποψή τους αυτή λέγοντας πως εφ’ όσον με το στοματικό σεξ μια κοπέλα δεν μπορεί να μείνει έγκυος, λογικά είναι πιο ήπια και τυχόν νοσήματα που μπορεί να κολλήσει ή να μεταδώσει.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Family Medicine. Σύμφωνα με αυτά, η άγνοια για τους κινδύνους από το στοματικό σεξ είναι κύριος λόγος για τη μη χρήση προφυλακτικού στη διάρκειά του. Άλλοι λόγοι είναι:

Η ελλιπής ενημέρωση για την αληθινή έκταση του κινδύνου (την ανέφερε το 22,4% των ερωτηθέντων)

Η μειωμένη ευχαρίστηση από το σεξ με προφυλάξεις (19,3%)

Το γεγονός ότι δεν ενέχει κίνδυνο εγκυμοσύνης (15,7%)

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι νέοι χρειάζονται περισσότερη ενημέρωση για το στοματικό σεξ, ώστε να αρχίσουν να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης στη διάρκειά του, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

ΠΗΓΗ: Iatropedia.gr