fbpx

Έρευνα: Να γιατί η προπόνηση στο κρύο είναι πιο αποτελεσματική

Έρευνα: Να γιατί η προπόνηση στο κρύο είναι πιο αποτελεσματική

Η κρύα ατμόσφαιρα τον χειμώνα μπορεί να είναι μια καλή δικαιολογία για να αναβάλει κανείς την καθημερινή άσκηση, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι η άσκηση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να κάψει περισσότερο λίπος από το κανονικό.

Σε μια μικρή μελέτη με 11 ενήλικες ελαφρά υπέρβαρους αλλά σε καλή γενική υγεία εθελοντές, βρέθηκε ότι η οξείδωση των λιπιδίων (ο τεχνικός όρος για την καύση λίπους) αυξήθηκε κατά τρεις φορές περισσότερο κατά τη διάρκεια της άσκησης σε ψυχρό περιβάλλον μηδέν βαθμών Κελσίου, σε σύγκριση με ένα “κανονικό” περιβάλλον 21 βαθμούς Κελσίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τρέξιμο στη βροχή! Μάθε αν παίρνεις οφέλη ή μόνο ταλαιπωρία

 

Oι συμμετέχοντες ακολούθησαν μια σειρά τυπικών ασκήσεων σε πρόγραμμα υψηλής έντασης (γνωστό και ως προπόνηση με διαστήματα υψηλής έντασης – HIIT), σε κάθε θερμοκρασία:

«Αυτή είναι η πρώτη γνωστή μελέτη για τη διερεύνηση των επιπτώσεων των ψυχρότερων θερμοκρασιών περιβάλλοντος στον οξύ μεταβολισμό κατά τη διάρκεια της υψηλής έντασης ασκήσεων, καθώς και του μεταγευματικού μεταβολισμού την επόμενη μέρα«, αναφέρουν στην έκθεσή τους οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Laurentian του Καναδά.

«Παρατηρήσαμε ότι η άσκηση υψηλής έντασης σε ένα ψυχρό περιβάλλον αλλάζει τον οξύ μεταβολισμό σε σύγκριση με ένα θερμο-ουδέτερο περιβάλλον. Ωστόσο, το κρύο περιβάλλον ήταν λιγότερο ευνοϊκό για τις μεταγευματικές μεταβολικές αποκρίσεις την επόμενη μέρα».

Όταν το σώμα μας δραστηριοποιείται, είναι σε θέση να επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά και τα λιπίδια στο αίμα. Για να ελέγξουν την επίδραση της θερμοκρασίας στους εθελοντές, οι ερευνητές μέτρησαν τη θερμοκρασία του δέρματος, τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος, τον καρδιακό ρυθμό και την ποσότητα οξυγόνου που παρέχεται στους μυς του τετρακέφαλου.

Το επόμενο πρωί, μετά από πρωινό γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πήραν δείγματα αίματος για να ελεγχθούν τα επίπεδα ινσουλίνης, γλυκόζης και τριγλυκεριδίων, ώστε να υπολογίσουν εκ νέου τα ποσοστά οξείδωσης των λιπιδίων και για να δουν αν τα οφέλη της προηγούμενης νύχτας είχαν διατηρηθεί.

Διαπίστωσαν ότι αν και η άσκηση στο κρύο αύξησε την οξείδωση των λιπιδίων κατά 358% αμέσως μετά, δεν υπήρξε ουσιαστική διαφορά μετά το πρωινό το επόμενο πρωί (μεταγευματική περίοδος).

Μάλιστα, η γλυκαιμική ανταπόκριση (η αλλαγή στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα) ήταν καλύτερη μετά την άσκηση στο θερμο-ουδέτερο περιβάλλον, όσον αφορά τις μετρήσεις μετά το πρωινό.

«Αν και υπάρχουν ισχυρά οφέλη κατά τη διάρκεια ασκήσεων HIIE σε κρύο περιβάλλον, οι μεταγευματικές μεταβολικές αποκρίσεις είναι λιγότερο ευνοϊκές όταν η ΗΙΙΕ πραγματοποιείται με οξεία έκθεση στο κρύο», καταλήγουν οι ερευνητές.

 

Περιορισμοί της έρευνας

Με τόσο λίγους εθελοντές και λίγες συνεδρίες HIIE, είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα από την εν λόγω μελέτη. Αλλά είναι ένα ενδιαφέρον σημείο εκκίνησης για να δούμε πώς η θερμοκρασία περιβάλλοντος μπορεί να επηρεάσει την καύση λίπους κατά τη διάρκεια ασκήσεων απότομης σωματικής εντατικής.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η προπόνηση HIIE είναι πολύ αποτελεσματική στην καύση λίπους. Υπάρχει επίσης μια αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ του μεταβολισμού του σώματος μετά την άσκηση και του πόσο ζεστό ή κρύο είναι το περιβάλλον. Αυτή η νέα μελέτη συνδυάζει αυτούς τους δύο τομείς έρευνας για να αναζητήσει περαιτέρω συσχετίσεις.

Γνωρίζουμε ότι η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία και την μείωση του κινδύνου για διαβήτη, ηπατικές παθήσεις, καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλων προβλημάτων υγείας. Έτσι, όσα περισσότερα μαθαίνουμε για το τι συνιστά μια αποτελεσματική, ευεργετική άσκηση και τι όχι, τόσο το καλύτερο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied Physiology.

 

ΠΗΓΗ: sciencealert.com