fbpx

Έτσι βγήκε η γνωστή και παλιά έκφραση: «αλήτες μηχανόβιοι»

Έτσι βγήκε η γνωστή και παλιά έκφραση: «αλήτες μηχανόβιοι»

«Αλήτες μηχανόβιοι» μια έκφραση που την ακούμε δεκαετίες τώρα. Άλλοτε θεωρούνταν βρισιά και μάλιστα βαριά. Σήμερα, οι ίδιοι οι μηχανόβιοι ή αν θέλετε οι μοτοσικλετιστές, κάνουν την πλάκα αυτή μεταξύ τους, αποκαλώντας εαυτούς: «Αλήτες μηχανόβιοι».

Πως όμως βγήκε αυτή η έκφραση που συνεχίζει να χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα;

Όλα άρχισαν τη δεκαετία του 70, τότε που έκαναν την εμφάνιση τους στην χώρα μας οι πρώτες «σύγχρονες μηχανές». Τότε στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης με τη τότε νεολαία να ξεδίνει στα μπιλιάρδα, στα ηλεκτρονικά και στις μηχανές! Τότε τα μπιλιάρδάδικα και τα ηλεκτρονικά θεωρούνταν από τους μεγάλους στέκια παραβατικότητας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ο δεκάλογος του σωστού μηχανόβιου δεν είναι συμβατικός!

 

Εδώ λοιπόν μπαίνει η λέξη «αλήτης», που χαρακτηρίζει κυρίως αυτόν που περιπλανιέται χωρίς να έχει μόνιμη κατοικία. Η λέξη παράγεται από τα αρχαίο ρήμα ἀλῶμαι που σήμαινε «περιφέρομαι, περιπλανιέμαι» και τη χρησιμοποιούσαν στα αρχαία ελληνικά για να αναφερθούν σε εξόριστους ή ζητιάνους.

 

 

Στη σύγχρονη εποχή η λέξη «αλήτης» απέκτησε ένα διαφορετικό νόημα και χαρακτηρίζει το άτομο που ζει στο περιθώριο, χωρίς εμφανή εισοδήματα, συχνά ρακένδυτο, που ίσως επαιτεί ή έχει αδήλωτους τρόπους να επιβιώνει, και που παράλληλα έχει κακό χαρακτήρα.

Έτσι λοιπόν από τις τότε κυρίες και κυρίους της εποχής συνδυάστηκαν τα γκάζια, οι σούζες, η παρανομία (οι περισσότερες μηχανές τότε κυκλοφορούσαν χωρίς πινακίδες, λόγω μεγάλου κόστους των τελών) και γενικά οι παρέες των μοτοσικλετιστών που σύχναζαν κυρίως στα μπιλιάρδα, στα ηλεκτρονικά και στα μπαρ, με τη λέξη αλήτης, που τότε θεωρούνταν μια σοβαρή βρισιά.

 

 

Αν προσθέσουμε και τη λέξη «μηχανόβιος» που σημαίνει: Εκείνος που βιώνει (ζει) με τη μηχανή του, τότε βγαίνει το «αλήτης μηχανόβιος».Για χρόνια οι μοτοσικλετιστές είχαν συνδυαστεί στο μυαλό του κόσμου με την παρανομία. Ήταν οι εποχές που ευδοκιμούσαν οι τσαντάκηδες, φαινόμενο που σήμερα έχει εξαλειφθεί.

Η μηχανή είναι ένα μεταφορικό μέσο εύχρηστο και φυσικά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στις περισσότερες χώρες του κόσμου χρησιμοποιείται και για ληστείες ή άλλου είδους παράνομες πράξεις, χωρίς αυτό να χαρακτηρίζει τους μοτοσικλετιστές.

Έτσι λοιπόν είναι φυσικό οι μεγάλοι της εποχής του ΄70 να συνδύασαν τις δύο λέξεις και νάσου το «Αλήτες μηχανόβιοι». Ήρθαν και οι ταινίες του Ψάλτη, περίπου την ίδια εποχή, που αποτύπωναν με χιούμορ το κλίμα περιλαμβάνοντας σχετικές ατάκες και έτσι καθιερώθηκε η έκφραση, που πλέον αποτελεί περισσότερο πλάκα παρά βρισιά!