fbpx

Έτσι θα έχεις τα μαλλιά στο κεφάλι σου

Έτσι θα έχεις τα μαλλιά στο κεφάλι σου

Οι πιθανότητες είναι ότι είστε ένα από το 50% των ανδρών παγκοσμίως που θα βιώσουν απώλεια μαλλιών από τη στιγμή που πατήσουν τα 50. Υπάρχουν πολλές λύσεις τριχόπτωσης αλλά πριν πάμε κατευθείαν στις κακές συνήθειες που μπορεί να επιδεινώσουν την πτώση των μαλλιών, ας διερευνήσουμε τις αιτίες της αρσενικής φαλάκρας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα καταφέρεις να έχεις κάθε μέρα τα τέλεια μαλλιά

Ένα ένζυμο γνωστό ως 5-άλφα-ρεδουκτάση (5-AR) μετατρέπει την τεστοστερόνη σε άλλο ανδρογόνο: διυδροτεστοστερόνη. Η DHT δεσμεύεται στους υποδοχείς των τριχοθυλακίων πέντε φορές πιο δυνατά από την τεστοστερόνη. Μόλις συμβεί αυτό, οι θύλακες της τρίχας συρρικνώνονται, ο κύκλος ανάπτυξης τρίχας μειώνεται και μόνο οι καλύτερες τρίχες παραμένουν στο τριχωτό της κεφαλής. Τελικά, τα μαλλιά δεν μεγαλώνουν πλέον από αυτόν τον θύλακα.

Αλλά μόνο και μόνο επειδή η απώλεια μαλλιών είναι στα γονίδια, δεν σημαίνει ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει για να συγκρατήσει την αραίωση, τα αδύναμα μαλλιά και να σταματήσει την πτώση τους. Ας δούμε τα τέσσερα πράγματα που μπορείτε να σταματήσετε να κάνετε τώρα.

 

Ξεφορτωθείτε το σαμπουάν σας

Ποιο σαμπουάν χρησιμοποιείτε; Ελέγξτε την πίσω ετικέτα: τα συστατικά περιλαμβάνουν Κετοκοναζόλη, Καφεΐνη, Βιοτίνη και Saw Palmetto; Αν όχι, πετάξτε το σαμπουάν. Διάφορες προκαταρκτικές μελέτες έχουν βρει ότι αυτά τα συστατικά είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της πτώσης των μαλλιών καθώς συνεργάζονται για την προστασία του θύλακα των τριχών από την επίθεση της DHT.

 

Σταματήστε να στεγνώνετε τα μαλλιά σας με σκληρή πετσέτα

Το απότομο τρίψιμο με σκληρή πετσέτα στα μαλλιά σας μπορεί να προκαλέσει θραύση, σχισίματα και αποβολή αδύναμων μαλλιών. Βάλτε σταθερά την πετσέτα αντί να τρίβετε και θα παρατηρήσετε σύντομα πολύ λιγότερα μαλλιά να πέφτουν.

 

Σταματήστε να βουρτσίζετε τα μαλλιά σας έτσι

Το γρήγορο τράβηγμα μιας βούρτσας ή χτένας μέσα από τα μαλλιά τα βλάπτει, ακόμα χειρότερα, χτενίζοντας ή τρίβοντας τα μαλλιά σας όσο είναι υγρά, που μπορεί να οδηγήσει στην απομάκρυνση των μαλλιών. Πάρτε μια φαρδιά πλαστική χτένα από το τοπικό φαρμακείο, αυτό θα ξεκολλήσει απαλά τα μαλλιά σας χωρίς να το βλάψει.

 

Σταματήστε το Junk Food

Πολλές μελέτες έχουν βρει μια σύνδεση με λιπαρά τηγανητά τρόφιμα και υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να μετατραπούν σε DHT. Τα υδρογονωμένα έλαια έχουν επίσης βρεθεί ότι καταστέλλουν τα λιπαρά οξέα που χρειάζονται για υγιή μαλλιά.

Χαλαρώστε το πρόχειρο φαγητό και εμπλουτίστε τη διατροφή σας με πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες τρόφιμα που είναι καλά για την ανάπτυξη των τριχών και σταματήστε την πτώση των μαλλιών. Αν ψάχνετε για βιταμίνες για την ανάπτυξη των μαλλιών, βάλτε στη διατροφή σας τη βιταμίνη Β12 (που βρίσκεται στα ψάρια, το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Άλλα τρόφιμα που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των μαλλιών είναι τα στρείδια, οι σπόροι κολοκύθας, η μαύρη σοκολάτα, το σπανάκι, τα μανιτάρια, το κοτόπουλο και το χοιρινό. Αυτά τα τρόφιμα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των τριχών καθώς είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ένα ισχυρό μέταλλο ανάπτυξης μαλλιών. Ορισμένες μελέτες (συμπεριλαμβανομένης μιας έκθεσης του 2009 που δημοσιεύθηκε στα Χρονικά της Δερματολογίας) έχουν βρει ότι τα συμπληρώματα ψευδαργύρου αντιστρέφουν την τριχόπτωση σε ασθενείς με αλωπεκία.

Μια άλλη ισχυρή βιταμίνη για την ανάπτυξη των μαλλιών είναι η βιταμίνη Β7, επίσης γνωστή ως βιοτίνη, η οποία μπορεί να βρεθεί σε όργανα κρεάτων, καλαμπόκι, κριθάρι, πίτουρο σιταριού και εμπλουτισμένα δημητριακά. Η τριχόπτωση είναι ένα σημαντικό σύμπτωμα της έλλειψης βιοτίνης. Συμπληρώστε την καθημερινή σας διατροφή με τρόφιμα πλούσια σε βιοτίνες, όπως τα αυγά, το βόειο κρέας, το κοτόπουλο, το αβοκάντο, τα όσπρια, τα καρύδια και τις πατάτες.