fbpx

Έτσι θα αλλάξεις συμπεριφορά και θα μάθεις να ζεις με τον Covid 19 που θα μείνει!

Έτσι θα αλλάξεις συμπεριφορά και θα μάθεις να ζεις με τον Covid 19 που θα μείνει!

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για την εξάπλωση του κορωνοϊού στον πλανήτη, με το περιοδικό Economist να υπογραμμίζει σε εκτενές άρθρο του ότι ο Covid 19 ήρθε για να μείνει κι ότι ο κόσμος θα πρέπει πλέον να μάθει να ζει μ’ αυτόν.

Ο Economist επικαλείται πρόσφατη έρευνα της ιατρικής επιθεώρησης Lancet, βάσει της οποίας εκτιμάται ότι περίπου το 4,5% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πιθανό να νοσήσει τόσο βαριά, ώστε να χρειαστεί νοσηλεία. Κατ’ αντιπαραβολή, λιγότερο από το 8% των Αμερικανών πολιτών υποχρεώνονται να διανυκτερεύσουν σε νοσοκομείο στη διάρκεια μιας οποιασδήποτε κανονικής χρονιάς.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τα υπέρ και τα κατά του ύπνου με ανεμιστήρα μια ζεστή μέρα

 

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο βρετανικό περιοδικό, έξι μήνες μετά την ειδοποίηση που είχε λάβει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από Κινέζους επιστήμονες ότι ένας νέος ιός προκαλεί θανάτους λόγω πνευμονίας, ο Covid 19 έχει πλέον εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, στοιχίζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους.

Στο Λονδίνο, τη Μαδρίτη και τη Νέα Υόρκη οι θάνατοι το 2020 ήταν διπλάσιοι από άλλες χρονιές. Χρειάστηκαν περισσότεροι από τρεις μήνες ώστε τα κρούσματα σε παγκόσμια κλίμακα να φτάσουν το εκατομμύριο. Το τελευταίο, μάλιστα, εκατομμύριο συμπληρώθηκε μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

 

Το εφιαλτικό σενάριο

Κι όμως, ακόμη και στις χώρες με τις χειρότερες εξάρσεις του κορωνοϊού, μόλις ένα ποσοστό 5-15% των ανθρώπων έχει επιμολυνθεί από τον Covid 19. Όσοι νόσησαν, μπορεί να έχουν αποκτήσει ανοσία από μελλοντικές επιμολύνσεις, τουλάχιστον για λίγο καιρό, αλλά δεδομένου ότι η πλειονότητα του πληθυσμού παραμένει ευάλωτη, η επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς ζωής είναι αδύνατη.

«Η ασθένεια εξαπλώνεται με ταχύτητα και τα νοσοκομεία θα γεμίσουν σύντομα από κόσμο», εκτιμά ο συντάκτης της ανάλυσης στο βρετανικό περιοδικό.

 

«Κλειδί» το εμβόλιο, αλλά απαιτείται η συμμόρφωση όλων

Σύμφωνα, πάντα, με τον Economist, ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού συνιστά την καλύτερη δυνατή λύση, ώστε ο πλανήτης να βγει από τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός.

Ωστόσο, ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι παραδέχονται ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 μέχρις ότου να καταστεί διαθέσιμο ευρέως ένα τέτοιο εμβόλιο. Στο μεταξύ, η ανθρωπότητα οφείλει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του κορωνοϊού σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Το τελευταίο διάστημα, αρκετές χώρες προχώρησαν σε μερική χαλάρωση των αυστηρών μέτρων καραντίνας, αποκλεισμού, σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσουν κρίσιμους τομείς των οικονομιών τους.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει o Economist, οι όποιες εφαρμοζόμενες πολιτικές βασίζονται στην αλλαγή συμπεριφορά που απαιτείται από πλευράς των πολιτών απέναντι στα νέα κύματα του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει ο κόσμος να αρχίσει να νοιάζεται, να είναι περισσότερο υπεύθυνος και προσεκτικός τόσο με τον εαυτό του όσο και με τους γύρω του. Αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς, ωστόσο, ενέχει ένα σοβαρό κίνδυνο που ήδη έχει γίνει εμφανής και απειλεί τους ηλικιωμένου, τους οικονομικά αδύναμους και τις περιθωριοποιημένες μειονότητες.

«Όμως, η αντιμετώπιση ενός τέτοιου ιού, ο οποίος εξαπλώνεται ανά τον κόσμο με πρωτοφανή αγριότητα, θα είναι αδύνατη, εάν η πλειονότητα των πολιτών δεν συμμορφωθεί ως προς τους κανόνες που συνθέτουν τη νέα κανονικότητα», καταλήγει ο Economist.

 

ΠΟΥ: Αύξηση – ρεκόρ των κρουσμάτων

Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέγραψε το Σάββατο ημερήσια αύξηση ρεκόρ των κρουσμάτων της επιδημίας του κορωνοϊού κατά 212.326.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Βραζιλία και την Ινδία, σύμφωνα με τον ημερήσιο απολογισμό.

Το προηγούμενο ημερήσιας αύξησης κρουσμάτων είχε καταγραφεί στις 28 Ιουνίου (+189.077).

Οι θάνατοι παρέμειναν σχετικά σταθεροί στους 5.000 περίπου.

Σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως ξεπέρασε χθες τα 11 εκατομμύρια, ξεπερνώντας άλλο ένα όριο στην εξάπλωση της επιδημίας που έχει σκοτώσει περισσότερο από μισό εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε επτά μήνες.

Νωρίτερα, ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι τερματίζει τις κλινικές δοκιμές του σχήματος Solidarity για τα φάρμακα υδροξυχλωροκίνη και Lopinavir/Ritonavir.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των δοκιμών του σχήματος Solidarity έδειξαν ότι η υδροξυχλωροκίνη και το αντιρετροϊκό Lopinavir/Ritonavir κατά του HIV «δείχνουν περιορισμένη ή καθόλου μείωση της θνητότητας νοσηλευομένων ασθενών της Covid-19».

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η απόφαση τερματισμού των δοκιμών αφορά μόνο τις δοκιμές επί νοσηλευομένων ασθενών και δεν αφορά άλλες έρευνες όπου τα σκευάσματα χρησιμοποιούνται σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς ή ως προφύλαξη.

 

ΗΠΑ: Πάνω από 11.000 νέα κρούσματα στη Φλόριντα

Εν τω μεταξύ, σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές στη Φλόριντα των ΗΠΑ, όπου καταγράφηκε αύξηση ρεκόρ στα ημερήσια νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Ειδικότερα, το Σάββατο ανακοινώθηκαν 11.458 νέα κρούσματα, αριθμός που αποτελεί αύξηση – ρεκόρ. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων υπερβαίνει τα 10.000.

Η Φλόριντα αντιμετωπίζει μια «έκρηξη» της νόσου Covid 19 μεταξύ των νέων, οι οποίοι, λόγω της «χαλάρωσης» των μέτρων που έγινε από τις αρχές Ιουνίου, επέστρεψαν στις παραλίες και στη νυχτερινή ζωή.