fbpx

Έτσι θα γλιτώσεις από τις δουλειές του σπιτιού το σαββατοκύριακου!

Έτσι θα γλιτώσεις από τις δουλειές του σπιτιού το σαββατοκύριακου!

Για όσους μένουν μόνοι τους, είτε είναι εργένηδες, είτε φοιτητές σε άλλη πόλη, το Σάββατο ή η Κυριακή είναι μέρες για καθάρισμα του σπιτιού και ειλικρινά αυτό είναι ένας μπελάς!

Η καθαριότητα του σπιτιού είναι ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο για εσένα που θέλεις να διατηρείς το χώρο που κατοικείς καθαρό, χωρίς να χρειάζεται να αφιερώνεις πολλές ώρες καθημερινά.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά τα σημάδια πάνω σου προδίδουν ότι το βράδυ έκανες σεξ και το …χάρηκες!

 

Όμως με λίγη μεθοδικότητα, οργάνωση θα μπορείς να κάνεις τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού ξεκούραστα και να σου μένει χρόνος για να μπορείς να απολαμβάνεις όσα έχουν πραγματική σημασία για εσένα.

Οργάνωσε σωστά την καθημερινότητα σου έτσι ώστε να έχεις πάντα περιποιημένο σπίτι χωρίς να κουράζεσαι ιδιαίτερα και, φυσικά, να έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Αυτό που πρέπει να κάνεις λοιπόν είναι να μην αφήνεις να συσσωρεύονται οι δουλειές. Μία έξυπνη τακτική είναι να καθιερώσεις ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα βάζοντας προτεραιότητες για το τι είναι πιο σημαντικό να καθαρίσεις πρώτα. Μπορείς να ορίσεις μία μέρα για κάθε δουλειά ή και για κάθε χώρο του σπιτιού. Με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειάζεται να αφιερώνεις τα Σαββατοκύριακα σου στη γενική καθαριότητα και στο μάζεμα του σπιτιού. Σκέψου, επίσης, ότι όσο περνάει η εβδομάδα τόσο πιο ακατάστατο γίνεται το σπίτι οπότε θα χρειαστεί μετά σκληρότερη προσπάθεια για να το επαναφέρεις σε τάξη.

Αν έχεις πολλές υποχρεώσεις, το να διατηρείς συνεχώς το σπίτι σου τακτοποιημένο και καθαρό σου ακούγεται σχεδόν ακατόρθωτο. Και όμως, δεν είναι. Αρκεί να υιοθετήσεις ορισμένες έξυπνες συνήθειες:

 

Μην περιμένεις να γεμίσει ο νεροχύτης για να πλύνεις τα πιάτα

Είναι πολύ πιο εύκολο να πλύνεις τα πιάτα αμέσως αφού τα χρησιμοποιήσεις, καθώς έτσι δεν θα χρειαστεί να τρίβεις με τις ώρες τα ξεραμένα υπολείμματα φαγητών. Αν πλένεις στο χέρι, βρέξε το σφουγγάρι με ζεστό νερό, βάλε λίγο υγρό πιάτων, καθάρισε το κάθε πιάτο και από τις δύο πλευρές και στη συνέχεια ξέπλυνε το καλά. Απέφευγε να γεμίζεις κατσαρόλες ή βαθιά πιάτα με νερό και να τα αφήνεις για πολύ ώρα γιατί αφενός θα μυρίσουν αφετέρου θα έχεις δημιουργήσει μια εστία μικροβίων. Αφού πλύνεις τα πιάτα, τοποθετήστε τα στη θήκη για να στραγγίσουν ή σκούπισε τα με ένα καθαρό πανί. Είναι σημαντικό να ξεπλύνεις και να στραγγίζεις καλά το σφουγγαράκι έτσι ώστε να είναι καθαρό και στεγνό για την επόμενη φορά, καθώς και σε αυτό μπορούν να αναπτυχθούν μικρόβια.

 

Καθάρισε το αμέσως

Είναι σημαντικό το μπάνιο και η κουζίνα να είναι πάντα καθαρά, κυρίως για λόγους υγιεινής. Καθάρισε τους πάγκους της κουζίνας όσο μαγειρεύεις: Ξεκίνα με την προετοιμασία του φαγητού και στη συνέχεια με το καθάρισμα. Επίσης, το μυστικό για καθαρή και οργανωμένη κουζίνα είναι να διατηρείς καθαρές τις τρεις βασικές επιφάνειες. Αυτές είναι: ο νεροχύτης, ο πάγκος και το τραπέζι (ή το πάσο). Σκούπιζε το εσωτερικό από το φούρνο μικροκυμάτων και το ψυγείο αμέσως εάν υπάρχει λεκές ή διαρροή από υγρά, π.χ. λεκές από χυμό ντομάτας, ενώ μία μέρα την εβδομάδα αφιέρωσε την στις πιο «βαριές» δουλειές, όπως το καθάρισμα του φούρνου, του ψυγείου και των ντουλαπιών. Όσον αφορά στο μπάνιο, τον ευαίσθητο χώρο του ντους μπορείς να το διατηρείς καθαρό με ψεκασμό στα πλακάκια (ενώ είναι ακόμα νωπά από τους υδρατμούς από το ντους), και με καλό σκούπισμα μετά από κάθε χρήση. Μπορείς, επίσης, να κάνεις ένα γρήγορο καθάρισμα της τουαλέτας το βράδυ: ρίξε καθαριστικό λεκάνης και άφησε το λίγη ώρα (π.χ. όση ώρα χρειάζεσαι για να πλύνεις τα δόντια σου) για να δράσει και στη συνέχεια σκούπισε το. Τέλος, σκούπιζε το νιπτήρα μετά από κάθε χρήση.

 

Όλα στη θέση τους

Υιοθέτησε τη συνήθεια να τοποθετείς κάθε πράγμα στη θέση του αφού το χρησιμοποιήσεις. Φρόντισε, επίσης, να μην αφήνεις τα προσωπικά σου πράγματα στο σαλόνι. Αξιοποίησε ράφια, συρτάρια, ακόμη και τους χώρους κάτω από τα κρεβάτια. Μπορείς να δημιουργήσεις αποθηκευτικούς χώρους χρησιμοποιώντας καλάθια και θήκες φύλαξης: Οι αποθηκευτικοί χώροι βοηθούν στο να γνωρίζεις που βρίσκεται το κάθε τι όταν το χρειάζεσαι. Με λιγότερα αντικείμενα σκορπισμένα τριγύρω σου το σπίτι θα είναι πάντα τακτοποιημένο, ενώ η καθημερινή καθαριότητα θα σου φαίνεται παιχνίδι.

 

Απορρυπαντικά και η σωστή χρήση τους

Τα απορρυπαντικά περιέχουν ουσίες που μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να δίνεις ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή και στη σωστή χρήση τους.

Διαβάζουμε πάντα την ετικέτα με τις οδηγίες χρήσης: Για να χρησιμοποιήσεις σωστά ένα τέτοιο προϊόν θα πρέπει πρώτα να διαβάσεις προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του, στις οποίες αναφέρεται πάντα η σωστή δόση και επικινδυνότητα της χρήσης.

Προσοχή στη ποσότητα: Μην αυξάνεις ποτέ τις δόσεις, ελπίζοντας ότι καθαρίσεις καλύτερα. Είναι ανώφελο και μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία. Φρόντισε να χρησιμοποιείς πάντα την ελάχιστη δυνατή ποσότητα, ενώ μην αναμιγνύεις ποτέ διαφορετικά προϊόντα και κυρίως το χλώριο των λευκαντικών, γιατί οι ενώσεις που δημιουργούνται με ορισμένα άλλα χημικά είναι επικίνδυνες για τους πνεύμονες.

Ψεκάζουμε το πανί και όχι την επιφάνεια: Μη ρίχνεις το καθαριστικό απευθείας στην επιφάνεια (π.χ. όταν καθαρίζεις τα τζάμια), καθώς αντί να καθαρίζεις απλώνεις περισσότερο τη βρωμιά. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ψεκάζεις πρώτα το ειδικό πανί μικροϊνών ή χαρτί και ύστερα να το τοποθετείς πάνω στην επιφάνεια.

Απαλλάξου από τα περιττά απορρυπαντικά: Μη γεμίζεις τα ντουλάπια σου με καθαριστικά προϊόντα που στην πραγματικότητα ίσως και να μην τα χρησιμοποιήσεις. Έτσι εξοικονομείς χρήματα αλλά και χώρο!

 

Ξεκίνα το καθάρισμα με τη σωστή σειρά

Ξεκίνα από το ξεσκόνισμα των επιφανειών που βρίσκονται σε ύψος (π.χ. ράφια, βιβλιοθήκη), συνέχισε με πάγκους και τραπέζια, μέχρι τελικά να φτάσεις στο καθάρισμα του πατώματος. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσεις χρόνο αλλά και προσπάθεια.

 

Ξεσκόνιζε τακτικά

Ξεκίνα με τα έπιπλα, τους καθρέφτες, τα παράθυρα και οτιδήποτε υπάρχει κάτω από το κρεβάτι. Αν υπάρχει κλιματιστικό στο σπίτι και βλέπεις σκόνη στα έπιπλα ακόμη κι αν έχεις ξεσκονίσει πρόσφατα, τότε σημαίνει ότι δεν έχεις καθαρίσει σωστά το κλιματιστικό σου: καθάριζε τα φίλτρα τουλάχιστον μια φορά το μήνα.

 

Καθάριζε τα έπιπλα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα

Να θυμάσαι ότι το γυαλιστικό δεν καθαρίζει τα έπιπλα. Μπορείς να τα καθαρίζεις με ένα πανάκι ή ένα ειδικό σπρέι για έπιπλα ή με υγρά μαντηλάκια καθαρισμού.

 

Στρώσε το κρεβάτι σου αμέσως μόλις σηκωθείς

Για να διατηρήσεις τον χώρο σου καθαρό και περιποιημένο αρκεί να ανοίξεις τα παράθυρα για να μπει καθαρός αέρας και να στρώσεις τα σκεπάσματα. Αυτή η συνήθεια θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι το πρωί για να συνεχίσεις παραγωγικά την ημέρα σου.