fbpx

Έτσι θα διώξεις τη μονοτονία της προπόνησης που σε ρίχνει

Έτσι θα διώξεις τη μονοτονία της προπόνησης που σε ρίχνει

Αν έχεις βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια στις προπονήσεις που κάνεις καθημερινά είναι καιρός να κάνεις κάτι.

Ο λόγος είναι απλός και κυρίως ψυχολογικός. Η βαρεμάρα της ρουτίνας δεν σε αφήνει να αποδώσεις πραγματικά και έτσι με απλά λόγια κάνεις μισές δουλειές με αμφίβολα αποτελέσματα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα ανακαλύψεις την πραγματική σου fitness προσωπικότητα

 

Δες πως μπορείς να αλλάξεις μερικά πράγματα και να ξεφύγεις από τη μονοτονία:

Αν και η κοινή πεποίθηση υποστηρίζει ότι το stretching είναι καλύτερο να γίνεται μετά την προπόνηση, όταν οι μύες έχουν ζεσταθεί, ωστόσο οι δυναμικές διατάσεις παίρνουν ολοένα και περισσότερο έδαφος. Με τις δυναμικές διατάσεις δίνεις στο σώμα σου την ευκαιρία να ζεστάνεις τους μυς αργά και με λειτουργικό τρόπο και να βελτιώσεις την αλτική σου ικανότητα, τη δύναμή σου, την ευκινησία σου καθώς και την ταχύτητά σου σε μικρές αποστάσεις. Κάνε 5-10 λεπτά αεροβική (ελλειπτικό, στατικό ποδήλατο, σχοινάκι κλπ), και δοκίμασε δυναμικό  stretching όπως περιφορές χεριών, προβολές (πλάγιες και μπροστινές), αγκάλιασμα γονάτων κ.λπ.

Διάδρομος, ποδήλατο, λίγα βάρη, διατάσεις. Αυτό ξέρετε, αυτό εμπιστεύεστε, σωστά; Αν και το έχουμε ξαναπεί θα το πούμε άλλη μία φορά: το σώμα σου σταματά να εξελίσσεται με μία τόσο ανιαρή και στατική προπόνηση. Το σώμα χρειάζεται προκλήσεις γιατί κάθε φορά προσαρμόζεται με τα νέα δεδομένα. Αν δεν αλλάζεις την προπόνηση σου τότε δεν θα αλλάξει και το σώμα σου. Έτσι, κάθε δύο εβδομάδες  άλλαζε τη ρουτίνα των ασκήσεων:  τα σετ, τις επαναλήψεις και τα βάρη που σηκώνεις. Επίσης, πρόσθεσε νέα πράγματα όπως πυγμαχία, CrossFit,, χορό, γιόγκα, kettlebells κλπ. Με το να προπονείς το σώμα σου με διαφορετικούς τρόπους, θα αναπτυχθεί καλύτερα και θα είσαι λιγότερο επιρρεπής σε τραυματισμούς.

Αν η απόδοσή σου είναι χαμηλή αυτό σημαίνει ένα πράγμα: πιέζεις τον εαυτό σου πάρα πολύ. Θα πρέπει να γνωρίζεις τα όριά σου. Τραυματίζοντας τον εαυτό σου μπορεί να σε βγάλει έξω από το παιχνίδι για εβδομάδες! Επιπλέον εάν ασκείσαι πολύ κινδυνεύεις να εθιστείς. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Behavioural Neuroscience αποκάλυψε ομοιότητες μεταξύ της κατάχρησης στην άσκηση και της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, καθώς και στις δύο περιπτώσεις ενεργοποιούνται περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τον εθισμό και την ανταμοιβή. Ο εθισμός στην άσκηση βλάπτει σοβαρά την υγεία (όπως και όλοι οι εθισμοί.) Ο κατάλογος των βλαβών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μυοσκελετικούς τραυματισμούς – ακόμη και μόνιμες βλάβες στα οστά, στους τένοντες και στους συνδέσμους -, ιδιαίτερη ευαισθησία σε λοιμώξεις, καθώς και αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης.