fbpx

Έτσι θα κάνεις το τέλειο καλοκαιρινό μπριάμ στον φούρνο!

Έτσι θα κάνεις το τέλειο καλοκαιρινό μπριάμ στον φούρνο!

Το μπριάμ στον φούρνο είναι ένα τέλειο καλοκαιρινό φαγητό θρεπτικό και ελαφρύ.

Φτιαγμένο με φρέσκα λαχανικά εποχής, μπορείς να το απολαύσεις με τυρί φέτα και να κάνεις ένα πλήρες γεύμα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα κάνεις τα πιο τέλεια μπιφτέκια και θα τα απολαύσεις

 

Το μπριαμ στον φούρνο είναι παραδοσιακό ελληνικό φαγητό, όμως αποτελεί και μια μεσογειακή συνταγή που την συναντάμε εκτός από τη χώρα μας, με μικρές παραλλαγές, στην Ιταλία, τη νότια Γαλλία και την Ισπανία.

Μάλιστα το μπριάμ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν συνοδευτικό με ψάρι ή μπριζόλα στη σχάρα!

Το μπριάμ δεν είναι δύσκολο να το κάνεις και να το πετυχείς.

Δες πως γίνεται:

 

Υλικά:

4 μελιτζάνες φλάσκες

4 κολοκύθια

4 μεγάλες πατάτες

4 ώριμες και σφιχτές ντομάτες

4 σκελίδες σκόρδο

2 κρεμμύδια

2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος

2 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος

2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 φλ. ελαιόλαδο

1 φλ. νερό

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C σε αέρα και αντιστάσεις. Αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε τα λαχανικά, κόβουμε τις μελιτζάνες σε 6 κομμάτια, τα κολοκύθια στα 6 (σαν μεγάλες μπουκιές), 4-5 εκ. (θα μικρύνουν στο ψήσιμο), τις ντομάτες στα 4 και τις πατάτες όπως και τις μελιτζάνες, στα 6. Βάζουμε τα λαχανικά για το μπριάμ παραδοσιακό ανακατεμένα σε βαθύ ταψί 34 ή 36 εκ.

Αλέθουμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο στο μπλέντερ και περιχύνουμε το φαγητό, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.

Τα ανακατεύουμε με τα χέρια ή με δύο κουτάλες.

Περιχύνουμε με το νερό (μη σας φαίνεται λίγο, θα κατεβάσουν υγρά τα λαχανικά).

Τοποθετούμε το ταψί με το μπριάμ στο φούρνο (προθερμασμένο) και ψήνουμε 40΄-45΄ την πρώτη μισή ώρα σκεπασμένο. Μετά το ξεσκεπάζουμε.

Το μπριάμ φούρνου είναι ένα φαγητό που σερβίρεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Συνοδέψτε το με μια ωραία φέτα και τραγανό χωριάτικο ψωμί.