fbpx

Έτσι θα καταπολεμήσεις την υπνική άπνοια που σου ταράζει τον ύπνο

Έτσι θα καταπολεμήσεις την υπνική άπνοια που σου ταράζει τον ύπνο

Ξυπνάτε κουρασμένοι παρότι κοιμηθήκατε αρκετές ώρες; Έχετε συχνούς πονοκεφάλους και πολλά νεύρα το πρωί χωρίς προφανή αιτία; Μάλλον πρέπει να εξετάσετε την πιθανότητα να πάσχετε από υπνική άπνοια.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τρείς κινήσεις για να ηρεμήσεις από την κρίση πανικού

 

Η υπνική άπνοια δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις, παρόλο που οι ενήλικες άνω των 50 ετών και οι παχύσαρκοι βρίσκονται στις ομάδες κινδύνου. Η συγκεκριμένη διαταραχή δεν είναι ένα απλό ροχαλητό – αν και το ροχαλητό μπορεί να είναι σύμπτωμά της – και σχετίζεται με ποικίλα ροβλήματα υγείας.

Για να διαπιστώσετε λοιπόν πόσο επικίνδυνο είναι το ροχαλητό σας, ενημερωθείτε σχετικά με τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν:

 

Επικίνδυνες άπνοιες

Τα δύο πιο προφανή συμπτώματα της υπνικής άπνοιας είναι οι παύσεις στην αναπνοή (άπνοια) κατά τη διάρκεια του ύπνου και το δυνατό ροχαλητό. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic, όσοι πάσχουν από το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο ροχαλίζουν πολύ δυνατά όταν κοιμούνται ανάσκελα και ηρεμούν κάπως όταν γυρίζουν στο πλάι. Αν και το απλό ροχαλητό δεν αποτελεί σημάδι σημάδι υπνικής άπνοιας, το δυνατό και ενοχλητικό ροχαλητό που συνοδεύεται από άπνοιες είναι ένας σοβαρός λόγος να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

 

Αφυπνίσεις με αίσθημα πνιγμού

Στην υπνική άπνοια, οι μύες του λαιμού χαλαρώνουν περισσότερο από το φυσιολογικό με αποτέλεσμα να φράζουν τους αεραγωγούς. Όταν συμβαίνει αυτό, η αναπνοή παρεμποδίζεται ή σταματά εντελώς με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι πνίγεστε και να ξυπνάτε έντρομοι μέσα στη νύχτα.

 

Έντονη κόπωση

Ακόμα ένα ανησυχητικό σημάδι είναι ο ανήσυχος ύπνος. Μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι ακόμα και μετά από έναν πλήρη οκτάωρο ύπνο, επειδή η υπνική άπνοια σας κάνει να ξυπνάτε συνεχώς (ακόμα κι αν δεν το θυμάστε) ή σας εμποδίζει να κοιμηθείτε βαθιά. Συνεπώς, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και αδυναμία συγκέντρωσης της επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του Μαΐου 2017 στο ​Nature and Science of Sleep​, οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του διαταραγμένου ύπνου περιλαμβάνουν:

 

Συναισθηματική δυσφορία

Διαταραχές της προσοχής, της μνήμης και στη λήψη των αποφάσεων

Χρόνιο άγχος

Διαταραχές της διάθεσης όπως κατάθλιψη και άγχος

Μακροπρόθεσμα, ο άστατος ύπνος αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της υπέρτασης, της παχυσαρκίας, του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 αλλά και του καρκίνου.

 

Συχνοουρία τις βραδινές ώρες

Είναι φυσιολογικό να επισκέπτεστε την τουαλέτα μια με δύο φορές κάθε βράδυ, ο τριπλάσιος όμως αριθμός αυτών υπερβαίνει το φυσιολογικό και είναι ένα από τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Υπνικής Άπνοιας. Η συχνοουρία οφείλεται στον φραγμό των αεραγωγών, προκαλώντας αντιδράσεις στο σώμα όπως την πτώση των επιπέδων οξυγόνου και του καρδιακού ρυθμού αλλά και τη στένωση των αιμοφόρων αγγείων στους πνεύμονες. Με απλά λόγια το σώμα σας μπαίνει σε μια κατάσταση πανικού και απελευθερώνει περισσότερα υγρά.

 

Πονοκέφαλοι

Αν και ο πονοκέφαλος δεν είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα υπνικής άπνοιας, έρευνα έδειξε ότι το 12 έως 18% των μεσήλικων ατόμων με αποφρακτική άπνοια ύπνου εμφανίζουν πρωινούς πονοκεφάλους.

 

Απώλεια μνήμης

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Neurology διαπίστωσε μια συσχέτιση μεταξύ της υπνικής άπνοιας και της γνωστικής εξασθένισης σε ηλικιωμένους κατά μέσο όρο 10 χρόνια νωρίτερα από εκείνους που δεν είχαν την πάθηση.