fbpx

Έτσι θα καταφέρεις αν αντέξεις την κόπωση αν δουλεύεις σε μεταφορική τις μέρες του lockdown

Έτσι θα καταφέρεις αν αντέξεις την κόπωση αν δουλεύεις σε μεταφορική τις μέρες του lockdown

Η δουλειά σε μεταφορική ή σε εταιρία logistic ή απλώς σε courier ήταν πάντα χειρωνακτική και δύσκολη, όμως τον τελευταίο καιρό και ενόψει των Χριστουγέννων, έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη! Πολλές ώρες, άγχος, σωματική κούραση σα να κάνεις τρίωρη προπόνηση κάθε μέρα. Πως θα καταφέρεις να αντέξεις την εξαντλητική εργασία;

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν στο lockdown ανακάλυψες τον σεφ που είχες μέσα σου, μάθε πως δεν θα σου γίνει μπούμερανγκ

 

Η λύση βρίσκεται κυρίως στη διατροφή και διατροφή δεν σημαίνει να φας το μεσημέρι στο διάλλειμα ένα πιτόγυρο από την απέναντι καντίνα, αλλά να καταφέρει να τροφοδοτήσεις το σώμα σου με καθαρή ενέργεια χωρίς κακά λιπάρά!

Η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, Μαρία Ηροδότου, αναφέρει σε άρθρο της τις εξής συμβουλές για να κάνεις τη σωστή διατροφή και να έχεις δυνάμεις να ανταπεξέλθεις:

 

  • Aν δεν μπορείς να έχεις σταθερά γεύματα, φρόντισε να τρως ανά δύο με τρεις ώρες (τρία μεγάλα γεύματα και δύο μικρά) ανάλογα με τη βάρδια που έχεις. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μένουμε νηστικοί πάνω από τέσσερις ώρες.
  • Άρχισε τη μέρα σου με ένα καλό προγεύμα, όπως : δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα χαμηλών λιπαρών ή σάντουιτς με τυρί, χαμ γαλοπούλας και λαχανικά που θα φας πριν φύγεις από το σπίτι.
  • Έχε πάντα μαζί σου υγιεινά σνακ τα οποία θα σου δώσουν ενέργεια ανάμεσα στα γεύματα. Τέτοια είναι: Κουλούρια ολικής αλέσεως με σουσάμι, φρέσκα ή και αποξηραμένα φρούτα, γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, ψωμί σικάλεως, γκοφρέτες δημητριακών ολικής αλέσεως με χαμηλά λιπαρά , παξιμάδια από σίκαλη.
  • Αν δεν μπορείς να πάρεις στη δουλειά μαγειρευτό φαγητό από το σπίτι τότε τα έτοιμα γεύματα που θα επιλέξεις πρέπει να είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες. Π.χ κοτόπουλο ή χοιρινή μπριζόλα στη σχάρα ή με ρύζι ή πατάτες βρασμένες ή οφτές και σαλάτα, σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως, λαχανικά και τόνο ή κοτόπουλο ή τυρί και ζαμπόν, όσπρια , ζυμαρικά με σάλτσα με βάση τη ντομάτα και τα λαχανικά.
  • Για να έχεις περισσότερη ενέργεια μην ξεχνάς το και να μειώσεις την κατανάλωση, αναψυκτικών και καφέ.

 

Σημαντική η ξεκούραση

Στο μυαλό των περισσότερων εργαζόμενων υπάρχει μια παρεξήγηση: οι καθιστικές εργασίες είναι τόσο κακές για το σώμα μας που όση περισσότερη κίνηση προκύπτει εν ώρα εργασίας, έστω και αν αυτή αφορά τα καθήκοντά μας στη δουλειά, τόσο καλύτερο για το σώμα μας.

Ωστόσο αυτό δεν είναι αλήθεια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας σχετικής έρευνας που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, τα υψηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι πραγματικά επιβλαβή για την υγεία σου.

 

 

Ολλανδοί ερευνητές, στην προσπάθειά τους να οριοθετήσουν τη διαφορά στις επιδράσεις της σωματικής άσκησης υπό μορφή αναψυχής και της σωματικής άσκησης υπό μορφή εργασίας, εξέτασαν τα αποτελέσματα από 17 διαφορετικές μελέτες αναφορικά με τις επιδράσεις της σωματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με την εργασία.

Συνολικά, οι εν λόγω μελέτες εξέτασαν περισσότερους από 193.000 εργαζόμενους σε δουλειές με διαφορετικά επίπεδα σωματικών απαιτήσεων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εν λόγω έρευνας Πίτερ Κόινεν, οι άνδρες εργαζόμενοι σε επαγγέλματα που απαιτείται πιο έντονη χρήση του σώματος, έχουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας κατά 18% σε σχέση με όσους κάνουν καθιστικές δουλειές.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα υψηλά επίπεδα επαγγελματικής σωματικής δραστηριότητας στις χειρονακτικές εργασίες, αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση για μεγάλο χρονικό διάστημα και πολύ συχνά για πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα, τη στιγμή που ο χρόνος για ανάκαμψη είναι αισθητά ανεπαρκής.

 

Χρονικό όριο ανάκαμψης

Αντίθετα, η σωματική δραστηριότητα που γίνεται στον ελεύθερο χρόνο μας, συνήθως λαμβάνει χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα και συνοδεύεται από μεγαλύτερο χρονικό όριο ανάκαμψης.

Ο Κόινεν τονίζει: «Οι άνθρωποι που είναι πολύ δραστήριοι στην εργασία τους, περνούν οκτώ ώρες την ημέρα που βρίσκονται μέσα στην ενέργια. Κάνουν πολύ περιορισμένα διαλείμματα ενώ ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση είναι σταθερά σε υψηλά επίπεδα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό οδηγεί σε αποτελέσματα που είναι αντίθετα με την υγεία της καρδιάς, καθώς αυξάνεται η πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα».

 

 

Ενδιαφέρον έχει το ότι δεν παρατηρήθηκε κάτι αντίστοιχο όσον αφορά τις γυναίκες εργαζόμενες ωστόσο μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες γενικά δεν κάνουν επαγγέλματα που απαιτούν πολύ βαριά σωματική δραστηριότητα. Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα αναφορικά με το γιατί μια πιο σωματικά ενεργή δουλειά συνοδεύεται από μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Κάποιες πιθανές αιτίες ωστόσο μάλλον έχουν να κάνουν με το ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι έχουν χαμηλά εισοδήματα, λιγότερη εκπαίδευση και καπνίζουν περισσότερο.

Όπως και να έχει, το ασφαλές συμπέρασμα που μπορεί να συναχθεί είναι ότι η φυσική δραστηριότητα στους χώρους δουλειάς δεν είναι μια επωφελής διαδικασία παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς. Ο Κόινεν παρατηρεί: «Αυτό που ελπίζω είναι ότι υπάρχει καλή ισορροπία μεταξύ της σωματικής άσκησης στην εργασία και της αντίστοιχης στον ελεύθερο χρόνο».

Για να καταλήξει: «Θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την ποσότητα της σωματικής δραστηριότητας στους χώρους εργασία ή να προσπαθήσουμε να προσθέσουμε περισσότερα διαλείμματα ώστε να μειώνετε η συνολική ένταση της σωματικής δραστηριότητας εν ώρα εργασίας. Όπως και να έχει, οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι πιο ενεργοί σωματικά κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους».