fbpx

Έτσι θα καταφέρεις μετά τις γιορτές να μην βάλεις ούτε ένα …γραμμάριο!

Έτσι θα καταφέρεις μετά τις γιορτές να μην βάλεις ούτε ένα …γραμμάριο!

Να μη βάλεις ούτε ένα γραμμάριο μετά τις γιορτές είναι σχεδόν αδύνατο! Όμως μπορείς να συνεχίσεις να είσαι στιλάκι, χωρίς να στερηθείς τίποτα από τα εορταστικά εδέσματα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη ώρα της παραμονής των Χριστουγέννων

 

Και αρχίζουμε από τα …βαριά, τα γλυκά δηλαδή!

Οι λιχουδιές τις ημέρες των Χριστουγέννων έχουν τη τιμή τους και φυσικά αποτελούν πειρασμό. Το να μη φας ούτε ένα γλυκό επειδή θα σε παχύνει είναι …αμαρτία. Το να φας μελομακάρονα ή γενικά γλυκά επιβάλετε. Όμως πόσα μπορείς να φας ώστε να μην έχεις πρόβλημα με τα κιλά σου;

 

 

Η απάντηση είναι απλή: Φάε όσους θέλεις και όσους αντέχεις απλά κάνε αυτή τη κατάχρηση τις δύο Χριστουγεννιάτικες μέρες. Αν το σκεφτείς καλά θα είναι κάτι σαν μέρα εκτόνωσης από τη διατροφή και η πραγματικότητα είναι ότι ακόμα και να βάλεις κιλά θα τα χάσεις το επόμενο διάστημα αν τηρήσεις το πρόγραμμα σου.

 

 

Και πάμε στα φαγητά!

Αυτά είναι τα 6 πιο παχυντικά φαγητά των Χριστουγέννων, αν και γενικώς τα Χριστούγεννα είναι παχυντικά ωστόσο υπάρχουν κάποια φαγητά γλυκά και ποτά που είναι ιδιαίτερα παχυντικά και καλό είναι να αποφύγεις να τα …τιμήσεις!

Δες ποια είναι αυτά:

 

 

  1. H πέτσα του γουρουνόπουλου και της γαλοπούλας

Πολύ μικρές ποσότητές τους μας δίνουν πολλές θερμίδες αλλά και κορεσμένα λιπαρά οξέα τα οποία είναι επιζήμια για την υγεία. Είναι ενδεικτικό ότι τα 15 γραμμάρια πέτσας από τη γαλοπούλα αποδίδουν 70 θερμίδες και 6 γραμμάρια λίπους. Αντίστοιχα οι θερμίδες του γουρουνόπουλου στον φούρνο αυξάνονται κατά σχεδόν 300 ανά 100 γραμμάρια κρέατος όταν καταναλώνεται με την πέτσα του. Δίχως πέτσα  πάντως η γαλοπούλα είναι η καλύτερη επιλογή από τα τρόφιμα που ανήκουν στην ομάδα των κρεατικών διότι δεν αποδίδει πολλές θερμίδες μας παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και είναι πλούσια σε σίδηρο βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φώσφορο.

 

 

  1. Η γέμιση

Τα συστατικά που συνήθως περιέχει (ρύζι, βούτυρο, κιμάς, κάστανα, σταφίδες κ.τ.λ.) αποδίδουν πολλές θερμίδες.

 

 

  1. Το …διπρόσωπο χοιρινό!

Το χοιρινό που αποτελεί το παραδοσιακό πιάτο των Χριστουγέννων στη χώρα μας ναι μεν περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά (καλής ποιότητας πρωτεΐνες βιταμίνες του συμπλέγματος Β”,” σίδηρο, ψευδάργυρο) αλλά έχει αρκετά κορεσμένα λίπη και θερμίδες γι’ αυτό πρέπει να επιλέγουμε προσεκτικά το κομμάτι του ζώου που θα αγοράσουμε (από τα πιο άπαχα είναι το μπούτι το ψαρονέφρι και το κότσι).

 

 

  1. Η βασιλόπιτα

Η βασιλόπιτα κέικ είναι το πιο παχυντικό γλυκό των εορτών καθώς ένα κομμάτι της παρέχει κατά μέσον όρο 380 θερμίδες αναλόγως με τα συστατικά της.

 

 

  1. Τα κέικ και το …πανετόνε

Πολλές θερμίδες και λίπη έχουν επίσης το πανετόνε (ιταλικό χριστουγεννιάτικο τσουρέκι) που τα τελευταία χρόνια καταναλώνεται πολύ στη χώρα μας και παρέχει 300 θερμίδες και 20% λιπαρά (ως επί το πλείστον κορεσμένα) ανά 100 γραμμάρια και η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα που παρέχει 330 θερμίδες και 11,8 γραμμάρια λίπους (περιέχει μεταξύ άλλων αυγά, βούτυρο, κρέμα γάλακτος και καρύδια).

 

 

  1. Τα ποτά και το τσίπουρο

Ο γενικός κανόνας είναι πως όσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ έχει ένα ποτό τόσο περισσότερες θερμίδες παρέχει – και οι περιεκτικότητες αρχίζουν από κάτω από 5% σε μερικές μπίρες για να ξεπεράσουν το 40% σε «σκληρά» ποτά όπως το ουίσκι ή το τσίπουρο.

 

Δες λοιπόν πως έχουν οι θερμίδες των γλυκών των Χριστουγέννων:

Πλούσια σε θερμίδες τα χριστουγεννιάτικα γλυκά μας ενώ μια προσεκτικότερη ανάλυσή τους μας δείχνει ότι είναι πλούσια σε απλά σάκχαρα (δεν φαίνεται από τον πίνακα) και λιπαρά.

 

 

Τα καλά νέα είναι ότι και τα τρία είναι πλουσιότερα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά (ευεργετικά για την υγεία μας) από ότι σε κορεσμένα λίπη («καταστροφικά» για την υγεία μας).

Θα μπορούσαμε λοιπόν  να πούμε ότι τα παραπάνω γλυκά είναι πλούσια σε θερμίδες  ζάχαρη και λιπαρά όπως τα περισότερα γλυκά άλλωστε, αλλά η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε «καλά» λιπαρά τους δίνει το πλεονέκτημα αν συγκριθούν με ένα γλυκό τύπου πάστας σοκολατίνας από το οποίο και πρέπει να προτιμηθούν.