fbpx

Έτσι θα καταφέρεις να αυξήσεις τη δύναμη σου

Έτσι θα καταφέρεις να αυξήσεις τη δύναμη σου

Η αύξηση της δύναμής σου δεν θα έρθει μέσα από την απλή εκτέλεση ασκήσεων με περισσότερα βάρη ούτε προϋποθέτει την αντίστοιχη αύξηση του όγκου στο σώμα σου. Η δύναμη έρχεται σε όλα τα “μεγέθη” και ευτυχώς για εσένα (αλλά και για όλους μας) υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες προκειμένου να την αποκτήσεις.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το χτίσιμο της δύναμής σου; Η απάντηση στο εν λόγω ερώτημα είναι πολύ απλή και έγκειται στο γεγονός πως αυτή υποβόσκει σε κάθε πτυχή των προπονήσεών σου. Είτε προπονείσαι στην ταχύτητα-εκρηκτικότητα, είτε στην αντοχή, είτε στον τομέα της κινητικότητας, η δύναμη εμπλέκεται εξίσου. Πάρε ως παράδειγμα μία κλασική προπόνηση αντοχής, η οποία εμπεριέχει το τρέξιμο μίας απόστασης 10 χιλιομέτρων. Αυτά τα 10 χιλιόμετρα τρέξιμο δεν είναι τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από 1000 επαναλήψεις άλματος από το ένα πόδι προς το άλλο. Και για κάθε άλμα που επιχειρείς τι χρειάζεται; Ναι, σωστά, δύναμη!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα κάνεις τις άρσεις θανάτου πιο αποτελεσματικές

 

Μία σωστή προπόνηση δύναμης-ενδυνάμωσης θα πρέπει να εμπεριέχει σύνθετες πολυαρθρικές ασκήσεις (εμπεριέχουν κίνηση πολλαπλών μυών και φέρουν μεγάλη διαδρομή). Οι συγκεκριμένες ασκήσεις δεν θα σε βοηθήσουν απλά να “χτίσεις” δύναμη, αλλά παράλληλα θα σε βοηθήσουν να χάσεις λίπος και να διατηρήσεις τις αρθρώσεις σου υγιείς.

Δες πως θα το πετύχεις:

 

Μην το παρακάνεις

Ως προς τη συχνότητα της σωματικής σου άσκησης, καλό θα ήταν να μην το παρακάνεις, μένοντας στις 4 προπονήσεις την εβδομάδα με μία μέρα ξεκούραση στο ενδιάμεσο (2 προπονήσεις για το πάνω και 2 για το κάτω μέρος του σώματος). Ως προς τις προπονήσεις του κάτω μέρους καλό θα ήταν να εντάξεις τα καθίσματα και τις άρσεις θανάτου (μία για κάθε μέρα) μαζί με τις υπόλοιπες ασκήσεις για τα πόδια σου. Επίσης, καλό θα ήταν να εντάξεις στο ασκησιολόγιό σου ασκήσεις που αφορούν κάθε πόδι ξεχωριστά.

 

 

Χρησιμοποίησε το μονόζυγο

Για το άνω μέρος η μία μέρα μπορεί να εμπεριέχει έλξεις στο μονόζυγο, και γενικότερα ασκήσεις με το σώμα σου να βρίσκεται σε κατακόρυφη θέση, ενώ η δεύτερη ασκήσεις με το σώμα σε οριζόντια θέση. Η σταδιακή αύξηση των κιλών στα σετ των ασκήσεών σου θα λειτουργήσεις θετικά τόσο στον τομέα της δύναμης όσο και σε αυτόν του μεταβολισμού.

 

 

Βάλε στο πρόγραμμα σου τις βασικές ασκήσεις δύναμης

Για να “χτίσεις” τη δύναμή σου θα πρέπει να ενεργοποιήσεις όλες τις περιοχές του σώματός σου. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να το παρακάνεις με τον αριθμό των επαναλήψεων, μιας και στην προκειμένη περίπτωση αυτό που επιζητούμε είναι σωστές, αργές και σταθερές εκτελέσεις. Επίσης, ο χαμηλός αριθμός επαναλήψεων θα σε βοηθήσει να μην κουραστείς για τη συνέχεια του προγράμματός σου. Ας δούμε μερικές από τις πιο κύριες-βασικές ασκήσεις που θα πρέπει να εντάξεις στον πρόγραμμα ενδυνάμωσής σου.

 

 

Εμπρόσθια καθίσματα με μπάρα: Τα εμπρόσθια καθίσματα με μπάρα θα ενεργοποιήσουν κατά πολύ περισσότερο τον κορμό-πυρήνα του σώματός σου, ενώ παράλληλα θα αποφορτίσουν τη μέση σου από επιπλέον πίεση, εν συγκρίσει με την κλασική άσκηση των καθισμάτων. Επίσης, για την εκτέλεση της εν λόγω άσκησης απαιτείται η εντονότερη συμμετοχή των τετρακέφαλων μυών.

Άρσεις θανάτου: Οι άρσεις θανάτου αποτελούν ακόμη μία εξαιρετική άσκησης για να ενδυναμώσεις τον πυρήνα του σώματός σου. Παράλληλα, η έντονη συμμετοχή των ραχιαίων στην άσκηση θα ενισχύσει τη μέση σου (αρκεί να εκτελεστούν σωστά), με τη γενικότερη στάση του σώματός σου να βελτιώνεται.

Πιέσεις στον πάγκο: Μία από τις αγαπημένες ασκήσεις των αθλούμενων αποτελούν οι πιέσεις στον πάγκο με μπάρα. Η συγκεκριμένη άσκηση θα σε βοηθήσει να χτίσεις δύναμη στο άνω μέρος του σώματός σου, χαρίζοντάς σου παράλληλα ένα καλοσχηματισμένο στήθος.

Πιέσεις ώμων με αλτήρες: Μικρότερες μυϊκές ομάδες, οι οποίες συμμετέχουν ενεργά σε ένα εύρος ασκήσεων αξίζουν εξίσου της προσοχής σου. Οι πιέσεις ώμων με αλτήρες αποτελούν μία πολύ σημαντική άσκηση. Μέσα από τη συγκεκριμένη άσκηση θα δυναμώσεις τους ώμους σου (και κατά ένα μέρος τους τρικέφαλούς σου), γεγονός που θα σε ωφελήσει μακροπρόθεσμα στην εκτέλεση άλλων, πιο απαιτητικών ασκήσεων.

 

Αύξησε τα κιλά και μείωσε τις επαναλήψεις

Ένα τυπικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης θα πρέπει να εμπεριέχει λίγες επαναλήψεις σε κάθε σετ εκτέλεσης. 3 με επαναλήψεις φαντάζουν ιδανικές για την προκειμένη περίπτωση. Σε αυτό το εύρος των επαναλήψεων δουλεύουν οι μυϊκές ίνες τύπου 2Β, οι οποίες ανταποκρίνονται καλύτερα σε απαιτητικές-εκρηκτικές κινήσεις με βαριά φορτία. Με λίγα λόγια, φρόντισε να σηκώνεις παραπάνω κιλά κάνοντας λιγότερες επαναλήψεις.

 

 

Η ακρίβεια είναι το παν

Η εκτέλεση των ασκήσεων θα πρέπει να γίνεται με απόλυτη ακρίβεια και αυτό διότι σε κανένα σημείο δεν θα πρέπει να ρισκάρεις κάποιον τραυματισμό, επιδιώκοντας την αύξηση της δύναμής σου. Αυτή η συνέπεια ως προς την εκτέλεση των ασκήσεων είναι που τελικά θα σου δώσει όχι μόνο δυνατούς αλλά και υγιείς μύες.

 

Εστίασε στις “αδύναμες” μυϊκές ομάδες

Όπως αναφέραμε παραπάνω, για την ανάπτυξη της δύναμής σου δεν αρκεί η απλή εκγύμναση των μεγάλων μυϊκών ομάδων του σώματός σου.  Τα καθίσματα, οι άρσεις θανάτου και οι πιέσεις στον πάγκο αποτελούν σύνθετες ασκήσεις, οι οποίες εμπλέκουν πολλές μυϊκές ομάδες. Για να εκτελεστούν σωστά οι παραπάνω ασκήσεις θα πρέπει όλες οι εμπλεκόμενες μικρές μυϊκές ομάδες να είναι εξίσου δυνατές με τις μεγάλες. Για παράδειγμα, οι τρικέφαλοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εκτέλεση των πιέσεων σε πάγκο. Αν βλέπεις ότι δυσκολεύεσαι στην εκτέλεση της συγκεκριμένης άσκησης, το πρόβλημα μπορεί να κρύβεται στους τρικέφαλους (κι όμως!).

 

Προπονήσου με βάση τα στάνταρ δύναμης

Τι είναι πιο εντυπωσιακό, ένας αθλούμενος 100 κιλών που κάνει άρσεις θανάτου 200 κιλών ή ένας 70 κιλών που εκτελεί την ίδια άσκηση με ακριβώς τα ίδια κιλά; Η απάντηση είναι φυσικά “Ο τύπος των 70 κιλών”. Σε μία προπόνησης δύναμης επιδιώκεις την καλύτερη δυνατή αναλογία μεταξύ βάρους αθλούμενου και κιλών.

 

Κοιμήσου καλά και φάε πολύ!

Μπορεί να έχεις το καλύτερο πρόγραμμα εκγύμνασης στον κόσμο ή ακόμη και τον καλύτερο προπονητή, ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν μετράει αν δεν τρως και ξεκουράζεσαι κατάλληλα. Μία προπόνηση ενδυνάμωσης καταπονεί πολύ έντονα το κεντρικό νευρικό σύστημα ενός ανθρώπου. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ακολουθείται από έναν πολύ καλό-ποιοτικό ύπνο.