fbpx

Έτσι θα καταφέρεις να κάνεις αποδοτικότερη την ποδηλασία σου

Έτσι θα καταφέρεις να κάνεις αποδοτικότερη την ποδηλασία σου

Υπάρχει η ποδηλατάδα στη παραλία και η ποδηλασία! Αν θες να κάνεις βόλτα πάς παραλία χαλαρά, αν όμως θες να κάνεις πραγματική προπόνηση υπάρχουν όπως και στο γυμναστήριο κάποιες τακτικές και προγράμματα που πρέπει να ακολουθήσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα προετοιμάσεις καλύτερα την προπόνηση με το ποδήλατο σου

 

Δες τι παίζει και κάνε αποδοτική την ποδηλασία σου:

 

Δώσε ποικιλία

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να εξετάσεις όταν θέλεις να μετατρέψεις την ποδηλασία σε προπόνηση, είναι η ποικιλία. Αν κάνεις την ίδια προπόνηση κάθε μέρα, το σώμα σου θα προσαρμοστεί και θα σταματήσει η πρόοδος των αποτελεσμάτων που ζητάς – κάτι που συμβαίνει με κάθε είδους προπόνηση.

 

Άλλαζε ταχύτητες

Μια καλή αρχή είναι το να συμπεριλάβεις δυο διαφορετικές ταχύτητες και εντάσεις στην ίδια προπόνηση. Ξεκινάς για 20 έως 25 λεπτά σε κανονική ταχύτητα και για τα επόμενα 20 έως 25 λεπτά οδηγείς με σταθερά υψηλή ένταση. Η ιδέα εδώ είναι να βοηθήσεις το σώμα σου να συνηθίσει να ανέχεται το γαλακτικό οξύ, έτσι ώστε όταν πραγματικά χρειαστεί να πιέσεις τα πόδια στα πεντάλ, να μην κουραστείς στο πρώτο πεντάλεπτο.

 

Κάνε αποστάσεις

Μία προπόνηση την εβδομάδα πρέπει να αφιερωθεί σε μεγαλύτερης διάρκειας αποστάσεις, καθώς αυτό θα βοηθήσει να οικοδομήσεις καρδιαγγειακή αντοχή. Δεν έχει να κάνει μόνο με την καλή υγεία, αλλά θα δώσεις επίσης στο σώμα σου ένα διάλειμμα από τις πολύ υψηλές προπονήσεις έντασης. Προσπάθησε να ποδηλατείς διαρκώς σε ένα σταθερό, άνετο ρυθμό, για 45 λεπτά έως μία ώρα.

 

Κάνε σπρίντ

Μια μέρα τη βδομάδα ασχολήσου αποκλειστικά με το σπριντ. Είναι μια κίνηση που θα αναβαθμίσει το σύνολο της φυσικής σου κατάστασης και θα χτίσει τα πόδια σου. Ο στόχος είναι να ποδηλατήσεις επί ένα λεπτό στην πιο γρήγορη ταχύτητα που αντέχεις και μετά να οδηγείς χαλαρά για τρία λεπτά (6 έως 12 επαναλήψεις είναι το λιγότερο που ζητάμε από σένα).

 

Η ξεκούραση είναι σημαντική

Ένας κρίσιμος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η ξεκούραση. Η διαρκής καταπόνηση των μυϊκών ινών μπορεί να επιφέρει σοβαρές θλάσεις ή τραβήγματα που θα σε εμποδίσουν να ποδηλατήσεις για καιρό. Για τον ίδιο λόγο, περιόρισε τις προπονήσεις με βάρη, μια μέρα πριν μια διαδρομή με το ποδήλατο.