fbpx

Έτσι θα μειώσεις άμεσα τις συνέπειες ενός τραυματισμού

Έτσι θα μειώσεις άμεσα τις συνέπειες ενός τραυματισμού

Και ξαφνικά το κακό έγινε! Στραβοπάτησες ή υπερέβαλες εαυτόν δεν έχει σημασία… σημασία έχει πως τραυματίστηκες και το πρώτο μήνυμα πόνου έφτασε ήδη στον εγκέφαλο σου. Τι κάνεις; Πως αντιδράς γνωρίζοντας ότι κάτι κακό συμβαίνει στο πόδι στο χέρι σου ή σε άλλο μέρος του σώματος.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να γιατί πρέπει να μην βάζεις ασφάλειες στη μπάρα όταν κάνεις πάγκο

 

Ο τραυματισμός πλέον είναι δεδομένος και πρέπει πλέον να δεις πως θα μειώσεις τις συνέπειες και εδώ έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζεις το χρονικό του τραυματισμού.

 

  1. Σταμάτημα εκτάκτου ανάγκης

Όταν διαπιστώνεται ο τραυματισμός το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματάμε την άσκηση. Εάν επιμείνουμε τόσο περισσότερο αυξάνεται η σοβαρότητα του τραυματισμού. Επειδή ο αθλητής πολλές φορές δεν θέλει να τα «παρατήσει» στη διάρκεια μίας προπόνησης είναι ο προπονητής που πρέπει να πάρει την σημαντική απόφαση να υποχρεώσει τον αθλητή να σταματήσει .

 

 

  1. Το σοκ και ο πόνος

Μετά τη διαπίστωση του τραυματισμού και το ψυχολογικό σοκ που συνήθως έχει ο αθλητής αρχίζει μία επώδυνη διαδικασία καθώς ο πόνος αυξάνεται. Και συνήθως ο πόνος αυξάνεται όσο κρυώνει το σώμα.

 

  1. Η φλεγμονή

Η σωστή διαχείριση τις πρώτες μέρες και ώρες καθώς και η σωστή διαχείριση και περιορισμός της φλεγμονής είναι καθοριστικές τόσο για την εξέλιξη του τραυματισμού όσο και του χρόνου αποκατάστασης.

 

  1. Η διάγνωση

Πέρα από τη διαπίστωση του τραυματισμού είναι σημαντικό να έχουμε την ακριβή διάγνωση από τον ορθοπαιδικό που μας παρακολουθεί και ίσως εάν χρειαστεί να προβούμε σε ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις όπως η μαγνητική.

 

 

  1. Διαπίστωσε το εύρος της κίνησης

Οταν έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης και ο αθλητής πλέον μπορεί να κινήσει το συγκεκριμένο μέρος του σώματός του δίχως να πονάει ξεκινάει η διαδικασία μέσω φυσικοθεραπείας να έχει πλέον εύρος κίνησης.

 

  1. Η φάση της ενδυνάμωσης

Δεν υπάρχει αθλητής που να μη γνωρίζει ότι μετά από έναν τραυματισμό πρέπει να ξεκινάει μία φάση ενδυνάμωσης συνήθως εντός κάποιου φυσικοθεραπευτηρίου ή και στο σπίτι του ατομικά.

 

  1. Επιστροφή στις προπονήσεις

Όταν τελειώσει η παραπάνω φάση που η διάρκειά της εξαρτάται από το χρονικό διάστημμα αποχής ξεκινάμε τις προπονήσεις στο άθλημα. Συνήθως ελαφριά άσκηση και πολλές ασκήσεις είναι μέρος του συγκεκριμένου σταδίου.