fbpx

Έτσι θα ξεφύγεις από παλιούς κανόνες και θα κάνεις την τέλεια προπόνηση!

Έτσι θα ξεφύγεις από παλιούς κανόνες και θα κάνεις την τέλεια προπόνηση!

Αν θέλεις να κάνεις σοβαρή προπόνηση με το ποδήλατο σου είναι βέβαιο ότι πρέπει να ακολουθείς κάποιους κανόνες. Όμως τα χρόνια περνάνε και κάποιοι κανόνες που είχες μάθει μικρός έχουν γίνει πλέον απαρχαιωμένοι και μάλιστα αντί να σε ανεβάσουν σε περιορίζουν.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα διατροφικά στοιχεία που χρειάζεσαι αν προπονείσαι με ποδήλατο

 

Δες και μάθε κάποιους από τους κανόνες που μπορείς να σπάσεις και να κάνεις καλύτερη προπόνηση:

 

  1. Ζέσταμα και αποθεραπεία

Ένα σωστό ζέσταμα είναι απαραίτητο, ειδικά πριν από αγώνα. Η αποθεραπεία, όμως, δεν είναι τόσο σημαντική. Έρευνες σε πανεπιστήμιο στην Ουαλία έδειξαν ότι το ζέσταμα που περιλαμβάνει μέτριες μέχρι και σκληρές ασκήσεις βελτιώνει την υψηλού επιπέδου ποδηλασία κατά 3%. Αυτό διότι προετοιμάζει όλα τα μέρη του σώματος για μία απαιτητική διαδρομή από την αρχή. Έτσι, δεν αισθάνεσαι κουρασμένος και πονεμένος στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα. Μετά από μία δύσκολη προσπάθεια, η αποθεραπεία θα αποτρέψει από το να κατέβει όλο το αίμα στα πόδια και να ζαλιστείς. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι μειώνει το γαλακτικό οξύ ή βοηθά στο πρήξιμο.

 

  1. Πιες πριν διψάσεις.

Πιες, αλλά μην το παρακάνεις. Βασικά πίνε όταν διψάσεις. Μία μικρή αφυδάτωση δεν επηρεάζει την απόδοση ή τη θερμοκρασία του σώματος. Μία μελέτη από αθλητικό ινστιτούτο της Νότιας Αφρικής απέδειξε ότι οι ποδηλάτες που ήπιαν νερό σύμφωνα με τη δίψα τους απέδωσαν το ίδιο καλά με όσους ήπιαν λίγο παραπάνω νερό, ενώ δεν είχαν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος.

 

  1. Όταν κάνεις προπόνηση με βάρη, ξεκουράσου ανάμεσα στα sets.

Στην πραγματικότητα ανάμεσα στα σετ πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι. Το να κάθεσαι μεταξύ των σετ μειώνει το δυνατό κάψιμο θερμίδων. Μία έρευνα του πανεπιστημίου του Κονέκτικατ έδειξε πως όσοι ξεκουράζονται για ένα λεπτό ή λιγότερο μεταξύ των σετ διπλασιάζουν τη βελτίωση του μεταβολισμού τους σε σχέση με όσους κάθονται για τουλάχιστον τρία λεπτά.

 

  1. Οι κοιλιακοί ενισχύουν τον κορμό.

Οι κοιλιακοί δεν έχουν τόσο μεγάλο αποτέλεσμα! Αντί για κοιλιακούς, δοκίμασε αυτό: ξάπλωσε σε ένα στρώμα και σήκωσε τα πόδια σου, ώστε οι μηροί να είναι κάθετοι με το έδαφος και τα γόνατα λυγισμένα κατά 90 μοίρες. Άπλωσε τα χέρια προς το ταβάνι. Πίεσε τους κοιλιακούς και σήκωσε τον κορμό από το στρώμα, ενώ ταυτόχρονα τεντώνεις τα πόδια ώστε να σχηματίσεις ένα V. Μείνε για 2 δευτερόλεπτα. Κάνε τρίαset των 8 με 10 επαναλήψεων.

 

  1. Μην κάνεις προγράμματα μεταξύ καθημερινών αγώνων.

 

Κάνε ασκήσεις εάν προπονείσαι για μία πολύ σκληρή διαδρομή.Εάν προπονείσαι για ένα σημαντικό στάδιο ή για ένα δυνατό event, η εξάσκηση την οποία διαδέχεται απόλυτη ξεκούραση στη συνέχεια βοηθά στο να χτίσεις αντοχή. Αυτό επειδή εξομοιώνει το τι πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον.

 

  1. Στόχευσε στις 90 στροφές ανά λεπτό στο πετάλι.

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή.Μπορείς να αποδώσεις καλά μεταξύ 80 και 100 στροφών ανά λεπτό. Επέλεξε τον ρυθμό σου ανάλογα με τα επίπεδα του σώματός σου και τον εξοπλισμό.

 

  1. Ποτέ μην κάνεις διαλειμματική προπόνηση τη μία μέρα πίσω από την άλλη.

Μπορείς να το κάνεις αν προετοιμάζεσαι για κάποιον αγώνα.Αν προετοιμάζεσαι για κάποιον αγώνα, κάνοντας διαλειμματική προπόνηση για 2-3 ημέρες συνεχόμενα σε συνδυασμό με πλήρη ξεκούραση τις ημέρες που ακολουθούν. Έτσι βοηθάς τον οργανισμό σου να αυξήσει τη διάρκεια που μπορεί να παραμείνει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

 

  1. Με το μυαλό ακολουθούν και τα πόδια

Το μυαλό σου είναι ο χειρότερος εχθρός σου. Ότι χρειάζεται να σκεφτείς καν’ το πριν βγεις για ποδήλατο. Μόλις ανέβεις στο ποδήλατο, άκου τα λάστιχα και νιώσε το ποδήλατο να ρολάρει.

 

  1. Αν ποδηλατείς με δύσκολες καιρικές συνθήκες είσαι “pro”

Κυριακάτικες ανοιξιάτικες βόλτες είναι απλά μια πολυτέλεια. Αυτοί που ποδηλατούν με κρύο και πολλή ζέστη, ανήκουν σε ένα ιδιαίτερο club. Αυτών που το πρωί πριν βγουν, κοιτάνε από την κουρτίνα και όταν βλέπουν βροχή σκάνε ένα πονηρό χαμόγελο.