fbpx

Έτσι θα πάρεις όλα τα οφέλη μιας προπόνησης στο κρύο

Έτσι θα πάρεις όλα τα οφέλη μιας προπόνησης στο κρύο

Η προπόνηση στο κρύο θεωρείται ως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μην αρρωστήσεις όλο το χειμώνα και να μην υποχρεωθείς να πλακωθείς στις αντιβιώσεις. Το επιβεβαιώνουν 4 πρόσφατες επιστημονικές έρευνες.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Brick Run: Η συνδυαστική προπόνηση για να εκτοξεύσεις την αντοχή σου

 

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JournalofClinicalInvestigation αναφέρει ότι οι αθλούμενοι που εκτίθενται σε θερμοκρασίες μεταξύ 14 και 17°C για δύο ώρες την ημέρα επί έξι εβδομάδες -μιλάμε για το κρύο μιας πόλης δηλαδή, και όχι το ψύχος μιας κωμόπολης στην Αλάσκα- έκαψαν πολλαπλάσιες θερμίδες, ανεξάρτητα από το είδος προπόνησης που έκαναν στη φύση. Οι μελετητές αναφέρουν ότι η άσκηση στο κρύο ενεργοποιεί την απελευθέρωση ενός ενζύμου που ονομάζεται ιριζίνη, η οποία μετατρέπει το λευκό λίπος (το κακό) σε καφέ (αυτό που καίει τις θερμίδες αντί να τις αποθηκεύει).

 

 

Όμως για να πετύχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα πρέπει να κάνεις σωστά την προπόνηση και όχι μόνο τεχνικά αλλά και ενδυματολογικά, αφού τα ρούχα έχουν μεγάλη σημασία και δεν εννοούμε να είναι …μοδάτα!

 

 

Οι παράγοντες που πρέπει να σε απασχολούν ώστε η προπόνηση να γίνει σωστά όταν ο καιρός δεν είναι στο πλευρό σου είναι δυο: ο εξοπλισμός και η σωστή διαχείριση της προπόνησης.

Δες λοιπόν πως μπορείς να πάρεις όλα τα οφέλη της προπόνησης στο κρύο:

 

  1. Μείνε ζεστός

Φόρεσε όσα περισσότερα στρώματα ρούχων μπορείς το ένα πάνω από το άλλο, χωρίς να φορέσεις κάποιο ζεστό και χοντροκομμένο μπουφάν, ώστε να αισθάνεσαι άνετος την ώρα της προπόνησης. Μόλις τελειώσει η προπόνηση, αφαιρείς τα βρεγμένα ρούχα σε κλειστό χώρο για να αποφύγεις να στεγνώσουν πάνω σου. Καλύτερα βέβαια είναι να προτιμήσεις τα λιγότερα και ένα τουλάχιστον ρούχο να είναι ισοθερμικό!

 

  1. Αδιάβροχοι από πάνω μέχρι κάτω

Αδιάβροχο και αντιανεμικό βρίσκονται πάντα μέσα στη τσάντα σου. Είναι ότι πρέπει για να αποφύγεις να βραχείς και να μείνεις έτσι σε όλη τη φάση της προπόνησης. Σε περίπτωση έντονης εφίδρωσης, το αφαιρείς για να πάρει αέρα το σώμα σου.

 

  1. Ισοθερμικά εσώρουχα

Πες ναι στα ισοθερμικά εσώρουχα. Θα σε σώσουν. Τα φοράς σε περίπτωση που οι θερμοκρασίες είναι αρνητικές και σε βοηθάνε να κρατήσεις σωστή θερμοκρασία μέχρι το τέλος της προπόνησής σου.

 

  1. Αυτιά, χέρια, μύτη

Προσπάθησε να μη φέρεις τα αυτιά, τα χέρια και τη μύτη σου σε επαφή με τον κρύο αέρα. Για τα αυτιά μια εύκολη επιλογή είναι ο κλασικός σκούφος, αν σε ενοχλεί (από προσωπική πείρα), χρησιμοποίησε την κορδέλα του σκιέρ, η οποία κρατάει ζεστά τα αυτιά και αφήνει το τριχωτό της κεφαλής ελεύθερο να αναπνέει. Για τα χέρια ένα καλό ζευγάρι γάντια είναι η λύση. Όσον αφορά τη μύτη, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα κυλινδρικό κασκόλ, λεπτό σε ύφασμα για να μπορείς να αναπνέεις άνετα.