fbpx

Έτσι θα προσαρμόσεις τις προπονήσεις σου αν εργάζεσαι από το σπίτι για να μην φορτώσεις κιλά

Έτσι θα προσαρμόσεις τις προπονήσεις σου αν εργάζεσαι από το σπίτι για να μην φορτώσεις κιλά

Τι μπορούν να μάθουν οι εργαζόμενοι που προσαρμόζονται σε μία νέα πραγματικότητα από έναν ελίτ αθλητή και έναν αθλητικό ψυχολόγο.

Η αθλητική επιτυχία έγκειται στο να είσαι σωματικά έτοιμος, συγκεντρωμένος, να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου και να βρεις το αληθινό νόημα σε αυτό που κάνεις. Είναι επίσης μια μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσεις αυτή τη γνώση στο τρέχον επιχειρηματικό περιβάλλον.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι μπορείς να έχεις κοιλιακούς, χωρίς να κάνεις ασκήσεις κοιλιακών!

 

Πολύ συχνά, η κύρια σκέψη περιστρέφεται γύρω από τη διαχείριση του χρόνου. Αλλά δεν εξοικονομείς χρόνο, μπορείς μόνο να τον ξοδέψεις. Ομοίως, δεν μπορείς να δημιουργήσεις περισσότερο χρόνο, μπορείς να διαχειριστείς καλύτερα την ενέργειά σου μόνο για τον χρόνο που έχεις.

Για να εμβαθύνουμε σε αυτή τη θεωρία, δύο επαγγελματίες μας λένε πώς έπρεπε να προσαρμοστούν τους τελευταίους μήνες.

Η Jenny, 37 ετών, είναι παντρεμένη με δύο παιδιά που παρακολουθούν τα μαθήματα του σχολείου από το σπίτι, προσπαθώντας να διατηρήσει την επαγγελματική της ζωή ως σωστή επαγγελματίας. Εργάζεται περισσότερες μέρες για να αντισταθμίσει την άμεση επαφή στο γραφείο. Κατά συνέπεια, δυσκολεύεται να σταματήσει την δουλειά και να επικεντρωθεί πλήρως στα παιδιά ή τον σύντροφό της και όλα αυτά την κάνουν να νιώθει ένοχη.

 

 

Χωρίς την μετακίνηση σημαίνει ότι μπορεί να κοιμηθεί λίγο περισσότερο, αλλά η Jenny μένει ξύπνια ως αργά το βράδυ για να δημιουργήσει λίγο χρόνο για τον εαυτό της. Η ρουτίνα της φυσικής κατάστασης και του υγιεινού γεύματος έχει χαθεί, ενώ η πλάτη της πονάει αφού δεν δουλεύει στο κατάλληλο γραφείο. Κάποιες μέρες, η εργασία και το σχολείο από το σπίτι είναι ένας αγώνας, αλλά κάποιες άλλες αισθάνεται απελευθερωμένη, καθώς έχει περισσότερη αυτονομία για να οργανώσει την ημέρα της.

Την πραγματικότητα της Jenny την βιώνουν όλοι σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να εναρμονιστούν με το νέο άγνωστο περιβάλλον, να εξισορροπήσουν τη σχολική εκπαίδευση, την εργασία και τις διαπροσωπικές σχέσεις, οι οποίες αναπόφευκτα μπορεί να έχουν σωματικές, διανοητικές και συναισθηματικές συνέπειες.

Ο Cédric Dumont είναι ένας base jumper, wingsuit pilot και αθλητικός ψυχολόγος, ο οποίος προσπαθεί επίσης να ισορροπήσει τα πάντα. Ο Cedric ειδικεύεται στο να βοηθά ελίτ αθλητές και ηγέτες επιχειρήσεων να διαχειρίζονται την ενέργεια και το χρόνο τους εστιάζοντας σε τέσσερις τομείς:

 

Φυσική ενέργεια

Το πρώτο βήμα για καλύτερη απόδοση είναι να εντοπίσουμε το φυσικό επίπεδο, επειδή τα σώματα παρέχουν την ενέργεια που χρειάζονται οι άνθρωποι για οτιδήποτε – είναι το θεμέλιο στο οποίο βασίζονται όλα τα άλλα στοιχεία της ενέργειας, οπότε βρίσκεται στη βάση της πυραμίδας.

 

 

Jenny: «Η ρουτίνα άσκησής μου δεν είναι σταθερή: συχνά δεν προλαβαίνω ακόμη και με όλο αυτό τον επιπλέον χρόνο στο σπίτι. Ακόμα, μάλλον κάνω περισσότερα από ό, τι συνήθιζα… μερικές φορές!»

Cédric: «Όσο περισσότερο κινείσαι και ασκείσαι, τόσο καλύτερα επανέρχεσαι και κοιμάσαι. Όσο πιο υγειινά τρως, τόσο ισχυρότερο θα είναι το ανοσοποιητικό σου σύστημα και τόσο πιο εύκολα θα μπορείς να συγκεντρωθείς. Ποτέ δεν ήταν τόσο σημαντικό σε αυτές τις εποχές να εφαρμοστούν θετικές συνήθειες, ειδικά όταν μένεις και εργάζεσαι από το σπίτι.»

Για τους ελίτ αθλητές, η φυσική ενέργεια είναι καίριας σημασίας, αλλά και για τους μη αθλητές, καθώς επηρεάζει επίσης τη διάθεση. Αντιλαμβάνονται τα πράγματα διαφορετικά και ως εκ τούτου αντιδρούν διαφορετικά όταν έχουν περισσότερη φυσική ενέργεια και αυτό τους βοηθά να αντιμετωπίσουν καλύτερα όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους.

 

  • Οι βασικές συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν είναι:
  • Ανάπτυξε μια ρουτίνα διασκέδασης, ρεαλιστικής άσκησης και ακολούθησέ την
  • Να τρως υγιεινά στις σωστές ώρες της ημέρας
  • Επικεντρώσου στη σωστή ποσότητα και ποιότητα ύπνου
  • Παρακολούθησε την πρόοδό σου όσον αφορά τη συνολική φυσική σου κατάσταση
  • Παρατήρησε πώς η άσκηση επηρεάζει τη διάθεσή σου

 

Συναισθηματική ενέργεια

Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διαχειριστείς τη συναισθηματική σου ενέργεια. Το να παραμείνεις συνδεδεμένος μπορεί να είναι πρόκληση, ωστόσο είναι απαραίτητο για την ευημερία σου. Αναπτύσσοντας τις σχέσεις σου, μπορείς να ενισχύσεις τη συναισθηματική ενέργεια και την ευτυχία σου.

Είναι σημαντικό καθημερινά να παρατηρείς πώς αισθάνεσαι κατά τη διάρκεια των ωρών που εργάζεσαι, και τον αντίκτυπο που έχουν αυτά τα συναισθήματα στις αντιδράσεις σου και στην παραγωγικότητά σου. Όταν αισθάνεσαι καλά, θα τείνεις να αποδίδεις καλύτερα από όταν δεν είσαι.

 

 

Οι συνεχείς αρνητικές καταστάσεις του νου εξαντλούν την ενέργεια των ανθρώπων και προκαλούν τριβή στις σχέσεις τους, καθιστώντας πιο δύσκολο να σκέφτονται καθαρά, λογικά και στοχαστικά. Ακόμα κι αν η ζωή είναι σαν ένα τραινάκι του λούνα παρκ, όταν μαθαίνεις να αναγνωρίζεις τα αίτια για τα αρνητικά σου συναισθήματα, αποκτάς μεγαλύτερη ικανότητα να ελέγχεις τις αντιδράσεις σου και να ανακάμπτεις.

Jenny: «Νιώθω ότι συνεχίζω να έχω τόσες πολλές απαιτήσεις και οι απρόσμενες προκλήσεις συνεχίζουν να εμφανίζονται. Τώρα αισθάνομαι ότι ένα θέμα αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες όπου είμαι ευερέθιστη και ανυπόμονη. Τα παιδιά και ο σύντροφός μου πιθανώς το έχουν παρατηρήσει, ίσως εστιάζω πάρα πολύ στα αρνητικά συναισθήματα.»

Cédric: «Η συναισθηματική ενέργεια είναι η ικανότητά σου να δίνεις και να λαμβάνεις αγάπη, σύνδεση και την αίσθηση του ανήκειν. Εκείνοι με υψηλή συναισθηματική ενέργεια έχουν τελειοποιήσει την ικανότητά τους να αισθάνονται και να συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο που προσκαλούν και άλλους στον εσωτερικό τους κύκλο. Είναι, επίσης, η ικανότητά σου να αφήνεις πίσω διάφορα γεγονότα και να ξεκινάς σε μια κενή σελίδα – θυμήσου, δεν είναι αυτό που συμβαίνει αλλά το πώς το αντιμετωπίζεις που θα καθορίσει τη νοοτροπία σου και θα σε βοηθήσει να αναζητήσεις λύσεις. Τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να ξανασκεφτείς αυτό που πραγματικά σε κάνει ευτυχισμένο και σε τροφοδοτεί.»

Η αθλητική επιτυχία επηρεάζεται από την ικανότητα ενός αθλητή να αποδίδει υπό πίεση και να ανακάμπτει μετά την εμφάνιση του άγχους. Η ανάκαμψη δημιουργεί επίσης νέα πλεονεκτήματα και αναπτύσσει ανθεκτικότητα, όπως, οι μυς μεταξύ των προπονήσεων. Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ενός αθλητή αφιερώνεται στην προπόνηση και μόνο ένα μικρό ποσοστό στον πραγματικό αγώνα. Στις επιχειρήσεις, υπάρχει ανταγωνισμός κάθε μέρα με ελάχιστο χρόνο ανάκαμψης. Με τη διαχείριση της συναισθηματικής σου ενέργειας, μπορείς να αποφασίσεις ποια συναισθήματα αξίζουν την προσοχή σου.

 

Οι βασικές συνήθειες που μπορούν να σε βοηθήσουν είναι:

  • Δώσε στον εαυτό σου τη δύναμη να αλλάξεις ό, τι μπορείς και να αφήσεις αυτό που δεν μπορείς
  • Μπορείς να προσβληθείς από πράγματα και αυτό δεν αλλάζει τίποτα, το ζητούμενο είναι να συνεργάζεσαι με ανθρώπους για να βρεις λύσεις
  • Γνώρισε τι πρέπει να ανακτήσεις και πότε
  • Χρησιμοποίησε θετική γλώσσα και συναισθήματα
  • Να γνωρίζεις πώς αντιδράς στο άγχος και να ανακτάς τον έλεγχο των συναισθημάτων σου με αυτούς τους τέσσερις τρόπους:
  • Φτιάξε πρόχειρα emails όταν είσαι απογοητευμένος και διάβασέ τα αργότερα. Εάν δεν είναι ισορροπημένα, διάγραψέ τα.
  • Σκέψου με τις καλύτερες προθέσεις για τους άλλους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν επίσης να κάνουν το καλύτερο σε μια δύσκολη κατάσταση
  • Σταμάτα και αφιέρωσε χρόνο, εάν το χρειάζεσαι. Πες, «Χρειάζομαι ένα λεπτό για να το σκεφτώ – επιτρέψτε μου να επιστρέψω σε σας.»

 

Ψυχική Υγεία

Η ικανότητά σου να σκέφτεσαι καθαρά, να εστιάζεις και να εκτελείς γνωστικά καθήκοντα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην πραγματικότητά σου. Για να έχεις την καλύτερη δυνατή απόδοση, πρέπει να είσαι σε θέση να διατηρήσεις τη συγκέντρωση, «να μετακινηθείς με ευελιξία ανάμεσα στο δέντρο και στο δάσος» και να εργαστείς θετικά προς ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Μια βασική τεχνική που χρησιμοποιείται από αθλητές και επιχειρηματίες για να τους βοηθήσει να ξανακερδίσουν την εστίαση είναι η αναπνοή.

Jenny: «Η ικανότητά μου να εστιάζω διαφοροποιείται από μέρα σε μέρα. Φυσικά, υπήρχαν και περισπασμοί στο γραφείο, αλλά στο σπίτι περνάω περισσότερο χρόνο για να μπω σε mood εργασίας και πρέπει να δώσω περισσότερη ενέργεια για να βεβαιωθώ ότι οι γύρω μου γνωρίζουν ότι αυτός είναι ο χρόνος εργασίας μου. Πριν από πολύωρα calls με το γραφείο, νιώθω νευρικότητα, καθώς αισθάνομαι λιγότερο προετοιμασμένη όταν δουλεύω από το σπίτι.»

 

 

Cédric: «Η καλή ψυχική υγεία έχει να κάνει με το να σκέφτεσαι καθαρά, χωρίς να έχεις άγχος, νιώθοντας χαμένος ή καταβεβλημένος. Τώρα είναι μια καλή στιγμή για να σπάσεις τη ρουτίνα, να επαναφέρεις και να επανεξετάσεις ξεκάθαρα για το τι πραγματικά έχει σημασία και να θέσεις προτεραιότητες τόσο για την προσωπική όσο και για την επαγγελματική σου ζωή. Μόλις το κάνεις αυτό, κάνε εικόνα πώς θέλεις να λειτουργούν αυτά- αφιέρωσε χρόνο να τα σκεφτείς, στη συνέχεια, χρησιμοποίησε τεχνικές αναπνοής για να συγκεντρωθείς πριν αναλάβεις δράση.»

Ο εγκέφαλός σου καθορίζει πόσο οξυγόνο χρειάζεσαι και η αναπνοή είναι αυτή που σου το δίνει. Είναι μια διαδικασία που πολλοί δεν δίνουν την κατάλληλη προσοχή, αλλά είναι επίσης ένα εργαλείο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σου ανταποκρίνεται στο άγχος – είτε σωματικό είτε διανοητικό.

Για να γίνει αυτό διαρκεί μόνο δύο λεπτά και ονομάζεται αναπνοή κουτιού (box breathing). Είναι όλα σχετικά με την αναπνοή, την εκπνοή, την αναπνοή, την εκπνοή – το καθένα για τέσσερα δευτερόλεπτα. Οι αθλητές χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική εάν ανησυχούν πριν από ένα γεγονός – επιβραδύνοντας την αναπνοή τους, ο καρδιακός ρυθμός τους επιβραδύνεται φυσικά καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι. Μελέτες δείχνουν με συνέπεια ότι οι τακτικές ασκήσεις αναπνοής μειώνουν το άγχος, τα επίπεδα κορτιζόλης και έχουν την ικανότητα να βελτιώσουν τη διάθεση και να αυξήσουν την συγκέντρωση.

 

Οι βασικές συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν είναι:

  • Εστίαση σε λύσεις και επιθυμητά αποτελέσματα
  • Συμμετοχή σε θετική αυτο-συζήτηση και οπτικοποίηση
  • Να μάθεις πώς, πότε και πού σκέφτεσαι καλύτερα
  • Εξάσκηση αναπνοής για καλύτερη συγκέντρωση

 

Πνευματική ενέργεια

Η πνευματική ενέργεια προέρχεται από μια σχέση με βαθιά διατηρημένες αξίες και έναν ουσιαστικό και διασκεδαστικό σκοπό πέρα από το συμφέρον. Τροφοδοτεί πάθος, ακεραιότητα και αφοσίωση. Το κίνητρό σου να ξοδέψεις τους άλλους τύπους ενέργειας είναι σε μεγάλο βαθμό πνευματικό – όσο πιο συνδεδεμένος είσαι με αυτό που είναι σημαντικό για εσένα, τόσο πιθανότερο είναι να ξοδέψεις την ενέργειά σου για να το επιδιώξεις.

Jenny: «Ήταν μια υπέροχη στιγμή για να σκεφτώ τι είναι σημαντικό στη ζωή και να ρωτήσω αν παίρνω και δίνω αυτό που θέλω από και στους άλλους γύρω μου, πώς μπορώ να δουλέψω περισσότερο ανάλογα με το ποια είμαι και πώς μπορώ να πάρω αποφάσεις με βάση τις πεποιθήσεις μου. Για να το κάνω αυτό, έπρεπε να καταλάβω πραγματικά τι υποστηρίζω και ποιος ήταν ο σκοπός μου. Έχω δύο – το ένα είναι να είμαι πρότυπο για τα παιδιά μου και να δώσω στην οικογένειά μου το καλύτερο που μπορώ και το δεύτερο είναι η δουλειά που κάνω, πράγμα που έχει σημασία καθώς βοηθάμε τους ανθρώπους σε αυτήν την κρίση.»

 

 

Cédric: «Αυτό αφορά την ικανότητά σου να γνωρίζεις και να επιδιώκεις τον σκοπό σου. Εκείνοι με υψηλή πνευματική ενέργεια έχουν ευθυγραμμίσει τις ενέργειές τους με αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο, αντί να αισθάνονται αποσυντονισμένοι, χαμένοι ή μπερδεμένοι. Τι αντιπροσωπεύεις;»

 

Οι βασικές συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν είναι:

  • Διαρκής δέσμευση για έναν σκοπό ή στόχο
  • Να ζεις με τις αξίες σου
  • Να κάνεις κάτι για άλλους και να δίνεις κάτι πίσω
  • «Ο σωστός εγωισμός» – φροντίζεις τον εαυτό σου ώστε να είσαι δυνατός για τους άλλους

 

Για να αποδίδουν με συνέπεια σε περιβάλλον με υψηλό άγχος, οι επιχειρηματίες πρέπει να επικεντρώνονται όχι μόνο στις δεξιότητες που απαιτούνται για τον συγκεκριμένο τομέα, αλλά, γενικότερα, στη δημιουργία μιας προσεκτικής και θρεπτικής ζωής – σωματικά, συναισθηματικά, διανοητικά και πνευματικά. Η πραγματοποίηση αυτής της αλλαγής περιλαμβάνει τη δημιουργία ρουτίνων για την ενίσχυση της ενέργειας και την αντικατάσταση αρνητικών συνηθειών που την καταστρέφουν. Ακριβώς όπως οι αθλητές εκπαιδεύουν έναν μυ με την πάροδο του χρόνου, πρέπει να εξασκήσεις αυτές τις συνήθειες μέχρι να γίνουν δεύτερη φύση.

Χρησιμοποίησε δωρεάν αξιολογήσεις όπως το Wingfinder για να μάθεις τους πόρους που έχεις στη διάθεσή σου, καθώς και αυτά που θα σε ενεργοποιήσουν. Καθώς περιηγείσαι στην μεταβαλλόμενη ζωή σου, ήρθε η ώρα να ασκήσεις κάποιο παραγωγικό εγωισμό και να φροντίσεις τον εαυτό σου, ώστε να είσαι σε καλύτερη κατάσταση για να φροντίζεις σωστά τους άλλους.

 

ΠΗΓΗ: redbull.com