fbpx

Έτσι θα προστατεύσεις τη μέση σου από τραυματισμούς στη προπόνηση

Έτσι θα προστατεύσεις τη μέση σου από τραυματισμούς στη προπόνηση

Κάποιες φορές στη προπόνηση υπερβάλουμε. Κάποιες άλλες ξεχνάμε και αυτά τα δύο έχουν συνέπεια τον κίνδυνο τραυματισμού της μέσης μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν το γόνατο σου κάνει «κρακ» όταν προπονείσαι σε προεοδοποιεί!

 

Πως λοιπόν θα καταφέρεις να προστατεύσεις τη μέση από τραυματισμούς;

Οι σωστές διατάσεις και το κρέμασμα μετά το τέλος της προπόνησης είναι το βασικότερο όπλο που θα θωρακίσει τη μέση σου.

Το κρέμασμα μετά την προπόνηση, είτε τη κάνεις στο γυμναστήριο, είτε σπίτι, είτε έξω, έρχεται ως επιστέγασμα, δηλαδή στο τέλος της προπόνησης και στο τέλος των διατάσεων που ακολουθούν την προπόνηση.

 

 

Μια καλή λύση είναι να κρεμαστείς  από κάπου ώστε τα πόδια σου να αιωρούνται. Μείνε εκεί για λίγο για να ξεπιαστεί όλο σου το σώμα. Το να συμπεριλάβετε ασκήσεις ευλυγισίας (τεντώματα) στις προπονήσεις είναι ζωτικής σημασίας για να ολοκληρώσετε το πρόγραμμά σας, όμως πολλοί αθλούμενοι το αμελούν.

Όμως το κρέμασμα δεν επαρκεί αφού για την προστασία της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, πρέπει να κάνεις και ειδικές ασκήσεις που αυξάνουν την ευλυγισία της. Οι ασκήσεις αυτές λέγονται υπερεκτάσεις στο τέλος της προπόνησης.

Όπως λένε οι ειδικοί, ο καλύτερο “σωματοφύλακας” της μέσης είναι οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι μύες. Και αυτό διότι στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη και τον κορμό και προφυλάσσουν τη μέση από τραυματισμούς. Για αυτό τον λόγο, κάνε  κοιλιακούς και ραχιαίους συστηματικά.