fbpx

Έτσι θα τρέχεις καλύτερα και πιο αποτελεσματικά

Έτσι θα τρέχεις καλύτερα και πιο αποτελεσματικά

Κορυφαίοι αθλητίατροι επισημαίνουν όλα όσα πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε τους τραυματισμούς στο τρέξιμο.

Ο καιρός «ανοίγει», η παραμονή σε ανοιχτούς χώρους παραμένει ασφαλέστερη επιλογή όσο κυκλοφορεί ο κορωνοϊός και, έτσι, οι λάτρεις του τρεξίματος αλλά και όσοι αποφασίζουν τώρα να το ενσωματώσουν στη ζωής τους, συρρέουν σε πάρκα, πλατείες, δρόμους και κάθε υπαίθριο χώρο πρόσφορο για την αθλητική δραστηριότητα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ανάδειξε τους κοιλιακούς σου γυμνάζοντας άλλες μυικές ομάδες

 

Νέοι και παλιοί δρομείς ωστόσο δεν πρέπει να αμελούν την πίεση που ασκούν στην καρδιά τους, τονίζει ο Δρ Sean Swearingen, Αθλητίατρος-καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο RUSH, συνεπώς η ένταση του τρεξίμαστος πρέπει να αυξάνεται αργά και σταθερά, ώστε να μειώθει ο μικρός έστω καρδιακός κίνδυνος.

Όπως εξηγεί, μια προπόνηση που αγγίζει το 60%-80% της μέγιστης έντασης (μέγιστος καρδιακός ρυθμός) είναι πιο ευεργετική από την οριακή που καταπονεί το σώμα και την καρδιά. Προμηθευτείτε μια συσκευή καταγραφής των παλμών της καρδιάς και βρείτε έπειτα τον μέγιστο καρδιακό ρυθμό για την ηλικία σας αφαιρώντας την τελευταία από το 220.

Ο Δρ Swearingen προτείνει κάποια τρία βασικά tips για αρχάριους δρομείς αλλά και τους πεπειραμένους και βετεράνους του τρεξίματος που απείχαν από το άθλημα, ώστε να προστατεύσουν το σώμα από μυικούς τραυματισμούς και να αυξήσουν σταδιακά την ένταση της άσκησης. Ο ειδικός επισημαίνει πως πρέπει πάντα να ακούτε το σώμα σας και προτείνει:

 

Καλή προθέρμανση

Προθέρμανση η οποία μπορεί να περιλαμβάνει άφθρονες διατάσεις για να είναι χαλαροί και να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί

 

Τακτικά διαλλείματα

Τακτικά διαλείμματα κατά τα οποία το γρήγορο τρέξιμο θα εναλλάσσεται με περπάτημα και ξεκούραση.

 

Όχι κάθε μέρα

Μία ή δύο ημέρες ξεκούρασης μετά το τρέξιμο κατά τις οποίες μπορείτε να κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης ώστε να αποφύγετε τους τραυματισμούς. Συνεπώς, καλύτερα να τρέχετε μέρα παρά μέρα.