fbpx

Έτσι θα υπολογίσεις τις θερμίδες που καίς και θα είσαι πάντα fit

Έτσι θα υπολογίσεις τις θερμίδες που καίς και θα είσαι πάντα fit

Για να χάσει κιλά ένα άτομο πρέπει να καίει περισσότερες θερμίδες από ότι παίρνει. Να προκύπτει δηλαδή στο τέλος της ημέρας ένα έλλειμμα θερμίδων. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να ξέρει πόσες θερμίδες καίει κάθε μέρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα καταφέρεις να ξεχωρίζεις στη παραλία το καλοκαίρι!

 

Οι περισσότεροι σκέφτονται τις θερμίδες ως κάτι που έχει να κάνει μόνο με το φαγητό και την απώλεια βάρους. Ωστόσο μια θερμίδα είναι μια μονάδα θερμικής ενέργειας. Μια θερμίδα είναι η ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για την αύξηση θερμοκρασίας 1 γραμμαρίου (g) νερού κατά 1 °C.

Αυτή η μέτρηση μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορους μηχανισμούς απελευθέρωσης ενέργειας. Για το ανθρώπινο σώμα οι θερμίδες είναι ένα μέτρο της ποσότητας ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει.

 

 

Τα τρόφιμα περιέχουν θερμίδες. Διαφορετικά τρόφιμα έχουν διαφορετικούς αριθμούς θερμίδων. Αυτό σημαίνει ότι κάθε τρόφιμο έχει διαφορετική ποσότητα δυνητικής ενέργειας.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι τροφίμων: Υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη. Αυτοί οι τρεις διαφορετικοί τύποι τροφίμων έχουν ποικίλες ποσότητες δυνητικής ενέργειας ανά γραμμάριο.

Οι κατανομές θερμίδων (cal) ανά γραμμάριο (g) για κάθε τύπο τροφής έχουν ως εξής: Υδατάνθρακες: 4 cal/g Πρωτεΐνες: 4 cal/g Λίπη: 9 cal/g

 

 

Μια αποδεκτή μέθοδος είναι η φόρμουλα Harris-Benedict. Ο τύπος Harris-Benedict είναι μια σχετικά απλή διαδικασία. Πολλαπλασιάζετε τον βασικό μεταβολικό ρυθμό (BMR) με το μέσο ημερήσιο επίπεδο δραστηριότητας.

Ο BMR είναι ο αριθμός των θερμίδων που ένα άτομο καίει σε κατάσταση ηρεμίας. Ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία το φύλο το μέγεθος και τη γενετική προδιάθεση. Για να υπολογίσετε τον BMR βάλτε το ύψος το βάρος και την ηλικία σας στον ακόλουθο τύπο:

Για τους άνδρες: 66 + (6″,”2 x βάρος) + (12″,”7 x ύψος) – (6″,”76 x ηλικία)

Ο BMR στη συνέχεια πολλαπλασιάζεται με την μέση ημερήσια δραστηριότητα του ατόμου. Και επιμέρους βαθμοί αποδίδονται με βάση το πόσο ενεργητικό είναι ένα άτομο.

Οι βαθμοί για το επίπεδο δραστηριότητας είναι οι εξής:

1, 2 βαθμοί για ένα άτομο που κάνει λίγη ή καθόλου άσκηση

1, 37 βαθμοί για ένα ελαφρώς ενεργό άτομο που κάνει ελαφριά άσκηση 1-3 ημέρες την εβδομάδα

1, 55 βαθμοί για ένα μέτρια ενεργό άτομο που εκτελεί μέτρια άσκηση 3-5 ημέρες την εβδομάδα

1, 725 βαθμοί για ένα πολύ ενεργό άτομο που ασκείται σκληρά 6-7 ημέρες την εβδομάδα

1, 9 βαθμοί για ένα ακόμα πιο ενεργό άτομο που είτε έχει μια σωματικά απαιτητική δουλειά  ή έχει εκτελεί ιδιαίτερα δύσκολες ασκήσεις γυμναστικής

Το γινόμενο BMR x (Βαθμός Ενεργητικότητας) είναι ο αριθμός των θερμίδων που καίγονται σε μια μέση ημέρα.