fbpx

Έτσι θα χτίσεις ένα γυμναστήριο στο σπίτι σου χωρίς πολλά χρήματα

Έτσι θα χτίσεις ένα γυμναστήριο στο σπίτι σου χωρίς πολλά χρήματα

Τα οικιακά όργανα γυμναστικής αποτελούν μια φθηνή και πρακτική διέξοδο, αφού επιτρέπουν την άσκηση μέσα στο σπίτι, οποιαδήποτε ώρα και με το λιγότερο δυνατό άγχος και μπορείς να χτίσεις ένα γυμναστήριο στο σπίτι του, χωρίς πολλά χρήματα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 18 ασκήσεις που πρέπει να μπορείς κάνεις σε κάθε ηλικία για να είσαι fit

 

Πώς, όμως, μπορεί κάποιος να επιλέξει τον κατάλληλο εξοπλισμό; Πριν ξεκινήσετε, δεν θα πρέπει να παραλείψετε μια προηγούμενη επίσκεψη στον προσωπικό σας ιατρό για ένα τσεκ-απ. Η εν λόγω συμβουλή ίσως καταντά πληκτική, όμως η ενασχόληση με οποιασδήποτε μορφής γυμναστική δίχως έλεγχο της γενικότερης κατάστασης του οργανισμού μας είναι άκρως επικίνδυνη.

Μπορείτε να γυμναστείτε στο σπίτι ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

Τα όργανα αερόβιας άσκησης προσφέρουν ασφαλή, άνετη και αποτελεσματική γυμναστική – με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας και ότι η γυμναστική θα γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κάθε οργάνου. Όλα τα όργανα έχουν διαφωτιστικές ενδείξεις (απόσταση, ταχύτητα, καρδιακοί σφυγμοί, κλπ.) οι οποίες αποτελούν έναν καλό τρόπο ελέγχου της προπόνησης και της προόδου σας.

 

 

Η επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού

Αφού βεβαιωθείτε ότι όντως χρειάζεστε ένα ή περισσότερα μηχανήματα γυμναστικής, το επόμενο βήμα είναι να τα επιλέξετε με τον σωστότερο και πιο συμφέροντα τρόπο. Ας δούμε, μερικά όργανα γυμναστικής που μπορούν πραγματικά να φανούν χρήσιμα.

 

  • Ποδήλατο

Αποτελεί ίσως το πιο διαδεδομένο μέσο εκγύμνασης. Ο όγκος του σας επιτρέπει να το τοποθετήσετε ακόμη και σε ένα μέτριου μεγέθους δωμάτιο και τα αποτελέσματά του όσον αφορά την απώλεια βάρους είναι θαυματουργά, φυσικά όταν συνδυάζονται με την κατάλληλη διατροφή.

Η στατική ποδηλασία είναι η τέλεια άσκηση για αύξηση της αντοχής. Γυμνάζει την καρδιά, βοηθά την κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνει την πρόσληψη οξυγόνου, αυξάνει τις καύσεις, φτιάχνει τη διάθεση.

Υπάρχουν διαφόρων τύπων ποδήλατα, που καλύπτουν ποικίλες ανάγκες αλλά και πορτοφόλια. Τα δύο βασικά είδη είναι το όρθιο ποδήλατο και το ποδήλατο δαπέδου, ενώ, ιδίως όσον αφορά το πρώτο είδος, υπάρχουν απλά και μαγνητικά. Τα δεύτερα είναι ακριβότερα αλλά σαφώς καλύτερα και πιο άνετα κατά την άσκηση, ενώ σας επιτρέπουν να αυξάνετε ομαλά και βαθμιαία την ένταση.

 

 

Επίσης, είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρονικά όργανα, τα οποία όχι μόνο καταμετρούν την απώλεια θερμίδων αλλά σας πληροφορούν και για τη συχνότητα των καρδιακών παλμών σας, κάνοντας έτσι την άσκηση πιο ευχάριστη.

Τέλος, πολλά ποδήλατα είναι εξοπλισμένα και με άλλες ευκολίες, όπως για παράδειγμα μετακινούμενους βραχίονες, για την εκγύμναση των μυών της πλάτης. Η προτίμηση ενός τέτοιου μηχανήματος είναι συμφέρουσα, καθώς συνήθως παρέχει οικονομία χρημάτων και χώρου. Όσον αφορά τις ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε με ένα ποδήλατο, ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική κατάσταση. Αν δεν αθλείστε τακτικά, καλό θα είναι να ξεκινήσετε με ένα ήπιο πρόγραμμα και μέτριο βαθμό δυσκολίας και να αυξάνετε προοδευτικά την ένταση. Οπωσδήποτε όμως, η ιδανικότερη λύση θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν γυμναστή για τον τύπο άσκησης που σας ταιριάζει καλύτερα.

 

  • Διάδρομος

Πρόκειται ίσως για το πιο ακριβό από τα οικιακά όργανα γυμναστικής. Εδώ οι επιλογές είναι πολλές, καθώς υπάρχουν οι ηλεκτρικοί και οι ποδοκίνητοι διάδρομοι. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει μάλλον ακριβά αλλά περισσότερο αξιόπιστα μηχανήματα, καθώς ο ποδοκίνητος διάδρομος δεν προσφέρεται για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αρθρώσεις μιας και είναι ιδιαίτερα κουραστικός.

Η πλατφόρμα του διαδρόμου θα πρέπει να έχει διαστάσεις τουλάχιστον 45 εκατοστά πλάτος και 132 εκατοστά μήκος, ενώ θα πρέπει να διαθέτει και μηχανισμό απορρόφησης των κραδασμών, ώστε να μην προξενήσετε βλάβες στα πόδια σας. Όσον αφορά το χώρο που καταλαμβάνει ένα τέτοιο μηχάνημα, η αλήθεια είναι ότι το δωμάτιο που θα τον φιλοξενεί θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο. Όμως στην αγορά υπάρχουν και πτυσσόμενοι διάδρομοι, που μπορούν να διευκολύνουν όσους δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο χώρο.

 

 

Το περπάτημα είναι η πιο φυσική μορφή κίνησης του ανθρώπου! Από το υγιεινό περπάτημα έως το πιο αποδοτικό τρέξιμο, οι διάδρομοι γυμναστικής επιλογές προγραμμάτων. Άλλα όπως και στην περίπτωση του ποδηλάτου, έτσι και με το διάδρομο οι ασκήσεις πρέπει να χαρακτηρίζονται από σταδιακά αυξανόμενη ένταση. Η συμβουλή ενός ειδικού είναι ότι καλύτερο μπορείτε να ζητήσετε για να αποφύγετε τα ‘πιασίματα’.

 

  • Κωπηλατικό

Το συγκεκριμένο όργανο χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για την εκγύμναση των μυών της πλάτης, του θώρακα, των χεριών και των ποδιών. Πιάνει σχετικά μικρό χώρο, καθώς διπλώνεται και μπορεί να χωρέσει ακόμη και κάτω από ένα κρεβάτι. Δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό και συναρμολογείται πολύ εύκολα. Διακρίνεται σε ηλεκτρικό και χειροκίνητο αλλά όσον αφορά τη οικιακή χρήση το πρώτο μοντέλο είναι μάλλον ασύμφορο.

 

  • Ελλειπτικά Μηχανήματα

Το ελλειπτικό τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αποκτά τη θέση που του αρμόζει! Πρόκειται για ένα μηχάνημα που σχεδιάστηκε πριν από λίγα χρόνια ως ένα κράμα διαδρόμου, ποδηλάτου και stepper. Χάρη στην ελλειπτική κίνηση, η εκγύμναση στο ελλειπτικό όργανο γυμναστικής είναι πολύ εύκολη και πολύ φιλική για τις αρθρώσεις. Ιδανικό όργανο γυμναστικής για ισορροπημένη καρδιαγγειακή εκγύμναση, καύση θερμίδων και απώλεια σωματικού λίπους.

Συγκεντρώνει τα πλεονεκτήματα του διαδρόμου, του ποδηλάτου και του stepper, γυμνάζοντας τις ίδιες μυϊκές ομάδες (μηρούς κυρίως), καθώς και γλουτούς (στην ανάστροφη κίνηση), ενώ δεν έχει καθόλου κραδασμούς που κουράζουν τα γόνατα και τους αστραγάλους.

 

  • Βαράκια

Τα πλέον διαδεδομένα για να γυμνάζετε πολλά μέρη του σώματος, αναλόγως της άσκησης. Δεν καταλαμβάνουν χώρο, είναι φθηνά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν από οποιονδήποτε υγιή άνθρωπο. Συνήθως υπάρχουν σε παραλλαγές διαφορετικού βάρους και μεγέθους. Καλό θα είναι να προτιμήσετε τα ελαφρά βάρη, καθώς τα υπόλοιπα απευθύνονται σε ανθρώπους που ασχολούνται εντατικά με τη γυμναστική και η παραμικρή απροσεξία μπορεί να προκαλέσει ζημιές. Ζητήστε από κάποιον που ασχολείται επαγγελματικά με τη γυμναστική να σας υποδείξει ήπιες ασκήσεις, που ως στόχο θα έχουν απλώς την ενδυνάμωση των μυών και τη σωματική ευεξία.

Η γυμναστική στο σπίτι αποτελεί έναν ουσιαστικά ανέξοδο και ξεκούραστο τρόπο για τη διατήρηση της πνευματικής και ψυχικής μας υγείας. Ωστόσο, εκείνο που θα πρέπει να αποτελέσει συνείδηση είναι ότι η άθληση θα πρέπει να πραγματοποιείται με μέτρο και να έπεται της επίσκεψης στον ιατρό, ώστε να μη βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων…

Πριν αρχίσετε συστηματική γυμναστική, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να γυμναστείτε με το όργανο γυμναστικής που έχετε επιλέξει.

 

  • Αφιερώστε χρόνο για να εξοικειωθείτε με το όργανο που έχετε επιλέξει.
  • Πριν και μετά το κυρίως πρόγραμμα πρέπει να κάνετε 5 λεπτά ασκήσεις διατάσεων.
  • Ξεκινήστε την άσκησή σας αργά και σταδιακά.

 

Κατά την διάρκεια των πρώτων εβδομάδων, αυξήστε τη διάρκεια της άσκησής σας και όχι την ένταση της προσπάθειας σας. Αργότερα αυξήστε λίγο την ένταση, διατηρώντας όμως πάντα την καρδιακή σας συχνότητα μέσα στα πλαίσια ασφαλούς έντασης.