fbpx

Έτσι θα ψήσεις σαν βραβευμένος σεφ και θα τιμήσεις την Τσικνοπέμπτη!

Έτσι θα ψήσεις σαν βραβευμένος σεφ και θα τιμήσεις την Τσικνοπέμπτη!

Τσικνοπέμπτη και τα ψησίματα έχουν την τιμητική τους. Αν είσαι εκείνος που θα αναλάβει τον ρόλο του ψήστη τότε είναι καλό να γνωρίζεις ορισμένα tipsγια αν ψήσεις σαν βραβευμένος σεφ!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι δεν θα επηρεάσει τη διατροφή σου η Τσικνοπέμπτη

 

Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι να διαλέξεις από τον χασάπη το σωστό κρέας. Το καλύτερο μέρος του ζώου είναι οι σπαλομπριζόλες οι κόντρα το T bone και ο βασιλιάς Ribeye. H σπαλομπριζόλα είναι τα 5-6 πρώτα κομμάτια από τη ράχη του μοσχαριού, πηγαίνοντας προς τα πίσω έρχονται οι μπριζόλες και μετά οι κόντρα μπριζόλες με καλύτερο κομμάτι τα T Bone που είναι οι μπριζόλες που περιλαμβάνουν και το φιλέτο. Το Ribeye είναι το κομμάτι της σπαλομπριζόλας χωρίς το κόκκαλο το καλύτερο κρέας το οποίο και θα βρείτε σε προσιτές τιμές. Το πόσο ποιοτικό είναι ένα κρέας εξαρτάται από το ενδομυϊκό λίπος που έχει. Όσο περισσότερο μοιάζει με μάρμαρο τόσο ακριβότερο είναι.

 

 

Το δεύτερο και επίσης σημαντικό είναι το μαρινάρισμα. Τουλάχιστον μία ώρα πριν το ψήσιμο μαρινάρισε τα κρέατα. Οι μαρινάδες βοηθούν πολύ να παραμείνει το κρέας ζουμερό. Φτιάξε μαρινάδα με ώριμες ντομάτες, πιπέρι, λάδι,  αλάτι, ρίγανη, πράσινες πιπεριές και κρεμμύδια. Απέφυγε το μαρινάρισμα με κρασί ξύδι λεμόνι επειδή σφίγγει το κρέας και δεν το κάνει τρυφερό. Αν έχεις να ψήσεις κοτόπουλο προτίμησε η μαρινάδα σου να είναι από αραιωμένη μουστάρδα με σόγια και ταμπάσκο. Πρέπει να είναι αρκετά νερουλή για να καλύπτει το κρέας.

Δες τι άλλο μπορείς να κάνεις για να πετύχεις το τέλειο ψήσιμο:

 

Ψήσε με …τάξη

Οργάνωσε την ψησταριά σου. Άρχισε πρώτα με τα λουκάνικα αλλά φρόντισε να βάλεις δίπλα τα κρέατα που θέλουν περισσότερη ώρα. Αν έχεις να ψήσεις λαχανικά βάλε μια ψησταριά πρώτα με λαχανικά και τα υπόλοιπα μοίρασε τα ανάμεσα στα κρέατα. Στη συνέχεια βάλε μπιφτέκια ή σουτζουκάκια  μετά τα σουβλάκια και τέλος τις μπριζόλες.

 

Κάνε …μελιτζανοσαλάτα

Πριν αρχίσουν όλα και την ώρα που οι φλόγες καίνε τα κάρβουνα ρίξε πάνω στις φλόγες δύο ή τρεις μεγάλες μελιτζάνες χωρίς να τις τρυπήσεις. Όταν δεις να σκάει η φλούδα δοκίμασε αν μαλάκωσαν και στη συνέχεια βούτα τις σε παγωμένο νερό για να τις ξεφλουδίσεις. Η ψημένη ψίχα γίνεται τέλεια μελιτζανοσαλάτα.

 

Κρέας ζουμερό όχι άψητο!

Πολλοί είναι που τα …στεγνώνουν και αντί να φας κρέας τρως …σόλα ειδικά αν κρυώσει λιγουλάκι όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις. Το κρέας για να μη στεγνώσει και για να κρατήσει τους χυμούς του αλλά να μην είναι και άψητο πρέπει να ψηθεί αρχικά σε δυνατή φωτιά. Η δυνατή φωτιά το θωρακίζει και αυτό με τη σειρά του κρατάει τα ζουμιά του. Το ίδιο συμβαίνει και με το κομμένο κρέας. Πρέπει και αυτό να ψήνεται σε δυνατή φωτιά και όχι σε χαμηλή. Σε χαμηλή φωτιά αρχίζει να βράζει και δεν αποκτά τραγανή κρούστα.

 

 

Το αλάτι… μετά!

Το αλάτι έχει μεγάλη σημασία αλλά πρέπει να το αλατίζεις μετά το ψήσιμο και όχι πριν αφού αφυδατώνει και σκληραίνει το κρέας. Προτιμότερο είναι να αφήσεις να βάλει ο καθένας το δικό του αλάτι!

 

Πρόσεχε το λεμόνι

Μην χρησιμοποιείς πολύ λεμόνι ή ξύδι γιατί σκληραίνουν το κρέας. Προτίμησε ντομάτα που έχει οξέα για να γίνει το κρέας τρυφερό.

 

Τύλιξε τα …μεγάλα

Αν έχεις να ψήσεις κάποιο μεγάλο κομμάτι κρέατος τύλιξε το πρώτα σε αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα για να μπορέσει να τραβήξει θερμοκρασία μέσα. Σε διαφορετική περίπτωση θα ψηθεί μόνο απ΄ έξω. Φρόντισε να το ψήσεις μία με μιάμιση ώρα πριν το ξετυλίξεις.

 

Αν ψήσεις σε κάρβουνα

Αν ψήσεις με κάρβουνα τότε η μία πλευρά πρέπει να καίει δυνατά και η άλλη πιο χαμηλά για να αρχίσεις το κρέας από το δυνατό για να ψηθεί γρήγορα εξωτερικά και να κρατήσει τους χυμούς του μέσα. Μετά ψήνεις στη χαμηλή φωτιά για όσο θέλεις.

 

Προσοχή στους χρόνους

Ο χρόνος εξαρτάται από την φωτιά των κάρβουνων ή την ένταση της ψησταριάς. Για το βοδινό κρέας χρειάζεται πέντε λεπτά από τη μία πλευρά και 2 από την άλλη. Γιατί καλό είναι το μοσχάρι να μη φτάνει σε καλοψημένο στάδιο. Το κοτόπουλο και το χοιρινό από την άλλη χρειάζεται αρκετό χρόνο για να ψηθεί καλά καθώς υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλας.

 

Μη το …ζαλίζεις

Μην γυρίζεις πολλές φορές το κρέας. Καλό είναι να το αφήνεις για το χρόνο που χρειάζεται από τη μία πλευρά κι έπειτα να γυρίζεις από την άλλη (υπολόγισε περίπου το μισό χρόνο από ότι άφησες την πρώτη πλευρά.