fbpx

Έτσι κάνεις τα μπιφτέκια αφράτα στον φούρνο με ή χωρίς πατάτες!

Έτσι κάνεις τα μπιφτέκια αφράτα στον φούρνο με ή χωρίς πατάτες!

Και ποιος δεν θέλει καλοψημένα αφράτα μπιφτέκια στον φούρνο που θα τα ψήσεις είτε μόνα του, είτε με πατάτες. Όπως και να τα προτιμάς, είτε με λαχανικά η ρύζι το αφράτο μπιφτέκι είναι το ζητούμενο και εδώ σου εξηγούμε πώς να το πετύχεις!

Για να γίνουν τα μπιφτέκια αφράτα το βασικό συστατικό που πρέπει να βάλεις στον κιμά είναι το μπαγιάτικο ψωμί ή αν δεν έχεις φρυγανιά. Αν και δεν θες ψωμί μπορείς να χρησιμοποιήσεις λίγο καλοβρασμένο ρύζι ώστε να «λιώνει» κατά το πλάσιμο των μπιφτεκιών και να ενώνεται με τα υπόλοιπα υλικά, πλιγούρι  το οποίο μουλιάζουμε καλά σε βραστό νερό η δύο γεμάτες κουταλιές της σούπας νιφάδες βρόμης για 1/2 κιλό κιμά.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα φτιάξεις την γνήσια pasta alla Νorma

 

Για να γίνουν ζουμερά τα μπιφτέκια, πρέπει το μείγμα που θα φτιάξουμε να είναι αφράτο. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτό ούτε πολύ υδαρές. Πρέπει γενικά να γνωρίζουμε πως το αφράτο του μείγματος έχει να κάνει (και) με το πόσο λιπαρός είναι ο κιμάς. Αν φτιάξουμε μπιφτέκια με λιγότερο λιπαρό κιμά, θα χρειαστεί να προσθέσουμε υλικά που θα αφρατέψουν το μείγμα (βλ. κάτωθι). Αυτό ισχύει και αν χρησιμοποιήσουμε φρυγανιά τριμμένη (αντί για ψωμί μουσκεμένο), καθώς έτσι το μείγμα θα γίνει πιο σφιχτό. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να διαλέξουμε έναν ή συνδυασμό ορισμένων από τους τρόπους που ακολουθούν και να τον εφαρμόσουμε στις δικές μας παρασκευές.

Αυτά είναι τα υλικά που χρειάζεσαι:

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα

1 αυγό

2 ντομάτες τριμμένες

3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο και στυμμένο

2 κ.σ. κόκκινο ξίδι

2 κ.σ. καλό ελαιόλαδο

1 κ.σ. ρίγανη

2 κ.γ. (κοφτές) αλάτι

2 κ.γ. (κοφτές) φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Βάζεις τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ. Στο μούλτι ή στον τρίφτη κόβεις ένα κρεμμύδι και μια ντομάτα.  Στη συνέχεια τα ρίχνεις και τα δύο στο μπολ με τον κιμά.

Μουσκεύεις το ψωμί για 4-5 λεπτά είναι αρκετά, το στύβεις το στραγγίζεις και το ρίχνεις σε ψύχουλα στον κιμά. Εναλλακτικά αν δεν θες να βάλεις ψωμί ρίχνεις δύο κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά, η παραβρασμένο ρύζι ή βρασμένο πληγούρι ή δύο κουταλιές βρόμη.

Προσθέτεις ρίγανη, αλατοπίπερο, ξίδι και το ελαιόλαδο.

Σπας στο μπολ ένα ολόκληρο αυγό.

Ζυμώνεις πολύ καλά ώστε να αφρατέψει το μίγμα.

Στη συνέχεια αφήνεις τον κιμά να ξεκουραστεί στο ψυγείο για περίπου μια ώρα.