fbpx

Έτσι κάνεις τα νοστιμότατα αυγά πολίτικα ή al purgatorio

Έτσι κάνεις τα νοστιμότατα αυγά πολίτικα ή al purgatorio

Εμείς στην Ελλάδα τα λέμε αυγά πολίτικα ή αλλιώς με σάλτσα, στην Ιταλία τα λένε al purgatorio είναι μια πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων του ιταλικού νότου, με έναν τρόπο ταυτόχρονα οικείο και εξερευνητικό.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα κάνεις τη γνήσια ιταλική πίτσα!

 

Τα υλικά της συνταγής θα τα βρεις στις φωτογραφίες πιο πάνω και στη συνέχεια θα διαβάσεις αναλυτικά την πολύ εύκολη εκτέλεση που δεν απαιτεί καμία βαρβάτη εμπειρία και ενασχόλησή με την κουζίνα.

Δες πως θα τα κάνεις:

 

Υλικά:

  • Δυο κονσέρβες με ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια ή μια μεγάλη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
  • Ένα ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
  • 100 gr καπνιστή πανσέτα κομμένη σε λεπτές λωρίδες
  • 6 σκελίδες σκόρδου «σπασμένες»
  • Μια μεγάλη πιπεριά πράσινη
  • 4 αυγά
  • Μια κουταλιά της σούπας
  • Ξερές καυτερές πιπεριές τσίλι
  • Μερικές χοντρές φέτες ψωμιού
  • ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Μια κουταλιά της σούπας τριμμένο πεκορίνο ή τυρί φέτα

 

Εκτέλεση:

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τα αποφλοιωμένα ντοματάκια, αφού πρώτα τα «σπάσουμε» με τα χέρια μας. Ρίχνουμε και και τον μισό βασιλικό και περιμένουμε να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Σε ένα άλλο σκεύος δίπλα τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά την καπνιστή πανσέτα χωρίς την προσθήκη άλλου λίπους, μόνο αυτό που βγάζει από μόνη της. Μόλις αρχίσει να γίνεται τραγανή τη βγάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη.

Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα μας, δηλαδή ξύνουμε με μια κουτάλα τον πάτο και δεν αφήνει υγρά, τη ρίχνουμε σε ένα ανθεκτικό για τον φούρνο σκεύος, πχ ένα μαντεμένιο τηγάνι ή κάποιο πυρέξ, μαζί με την πανσέτα, τις πιπεριές τσίλι, τον υπόλοιπο βασιλικό και το αλατοπίπερο.

Ρίχνουμε ένα καλό ανακάτεμα στο μείγμα και σπάμε προσεκτικά τα αυγά από πάνω έτσι ώστε να έχουν μια κάποια απόσταση μεταξύ τους και ψήνουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να πήξει το ασπράδι στους 170°. Στο μεταξύ φρυγανίζουμε το ψωμί και τρίβουμε το τυρί για το γαρνίρισμα. Buon appetito!