fbpx

Έτσι μπορείς να είσαι φέτες χωρίς να κόψεις το ψωμί!

Έτσι μπορείς να είσαι φέτες χωρίς να κόψεις το ψωμί!

Αν κόψεις τα κακά λιπαρά θα χάσεις κιλά αυτό είναι γνωστό. Αν κόψεις και το ψωμί τότε θα χάσεις πάλι κιλά και αυτό είναι γνωστό αφού ψωμί και γενικά τα ζυμαρικά σημαίνουν υδατάνθρακες! Όμως αν δεν κόψεις το ψωμί τι θα γίνει; Θα χάσεις και πάλι κιλά και πιο αποτελεσματικά λένε πλέον οι επιστήμονες.

Η ανθρωπότητα μεγαλώνει με το ψωμί και τα διάφορα υποκατάστατα του αυτό είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων. Αυτό λοιπόν κίνησε την περιέργεια των επιστημόνων του Εθνικού Ιδρύματος Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων των ΗΠΑ που προχώρησαν σε σχετική έρευνα ανακαλύπτοντας ότι ο περιορισμός των λιπαρών στη διατροφή οδηγεί σε καλύτερο αδυνάτισμα απ’ ότι ο περιορισμός των υδατανθράκων.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Βγάλε την μπλούζα από το Μάιο για να μην …καείς το καλοκαίρι

 

Το αποτέλεσμα της μελέτης έδειξε ότι όταν κάποιος κόβει τα λιπαρά χάνει περισσότερο σωματικό λίπος και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό διότι σημαίνει πως δύσκολα θα ξαναπάρει τα χαμένα κιλά αφού η απώλεια σωματικού λίπους είναι το κλειδί για αδυνάτισμα που θα διαρκέσει χρόνια επειδή η αύξηση της αναλογίας άπαχου μυϊκού ιστού στο σώμα κάνει περισσότερες καύσεις απ’ όσες το λίπος και έτσι δύσκολα το άτομο παίρνει ξανά τα κιλά που έχασε. Αντίθετα όταν κάποιος χάνει άπαχο μυϊκό ιστό το σωματικό του λίπος αυξάνεται και οι καύσεις του είναι λιγότερες με συνέπεια όταν σταματήσει τη διατροφή να πάρει γρήγορα τα κιλά που έχασε.

Στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell Metabolism» συμμετείχαν 19 παχύσαρκοι εθελοντές οι οποίοι αρχικά κατανάλωναν 2.700 θερμίδες την ημέρα και ακολούθησαν επί δύο εβδομάδες διαιτολόγια που μείωναν τις θερμίδες αυτές κατά το ένα τρίτο άλλοτε μέσω της μείωσης των υδατανθράκων και άλλοτε μέσω του περιορισμού των λιπαρών.

Έπειτα από έξι ημέρες δίαιτας οι εθελοντές που είχαν μειώσει τα λιπαρά είχαν χάσει κατά μέσον όρο 463 γραμμάρια σωματικού λίπους ποσότητα που είναι κατά80% περισσότερη απ’ ότι σε όσους είχαν κόψει τους υδατάνθρακες (η μέση μείωση του σωματικού λίπους σε αυτούς ήταν 245 γραμμάρια).

Τα ευρήματα αυτά μαρτυρούν ότι «και τα δύο είδη δίαιτας είναι αποτελεσματικά στην απώλεια βάρους αλλά με την μείωση των λιπαρών μειώνεται περισσότερο το σωματικό λίπος» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κέβιν Χαλ από το Εθνικό Ίδρυμα Διαβήτη & Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων (NIDDKD) των ΗΠΑ.