fbpx

Έτσι μπορείς να τρέξεις με ασφάλεια στο χιόνι

Έτσι μπορείς να τρέξεις με ασφάλεια στο χιόνι

Αν είναι όλα χιονισμένα στη περιοχή σου δεν υπάρχει λόγος να αναβάλεις την προπόνηση σου. Το τρέξιμο στο χιόνι δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο πιστεύουν ορισμένοι, ειδικά όταν είναι «φρέσκο», δεν έχει παγώσει και είναι απάτητο από πολλά οχήματα ή δρομείς.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Θες να το παίξεις ή όχι μαγκάκι στα χιόνια; Μάθε τα υπέρ και τα κατά!

 

Αν δεν σου συμβαίνει συχνά, δεν χρειάζεται να ανησυχήσεις. Ακολουθώντας κάποιες βασικές οδηγίες για την ασφάλειά σου, μπορείς να απολαύσεις την προπόνησή σου σε ένα ξεχωριστό τοπίο και να κάνεις μία προπόνηση που θα θυμάσαι για αρκετό καιρό.

 

 

Μάθε και τήρησε τις απλές συμβουλές και δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα:

  • Προτίμησε το φρέσκο χιόνι (εφόσον γνωρίζεις ήδη τον δρόμο) αντί για κομμάτια με πάγο ή πατημένο χιόνι. Το φρέσκο χιόνι είναι πιο μαλακό ενώ δεν έχει παγώσει. Θα πρέπει φυσικά να γνωρίζεις τον δρόμο, ώστε να μη πέσεις σε κάποια παγίδα (λακκούβα, εμπόδιο κλπ.).
  • Επίσης, προτίμησε επιφάνειες με χώμα ή χόρτο αντί για πλακάκι και άσφαλτο.
  • Απόφυγε τις μεγάλες ταχύτητες, τον μεγάλο διασκελισμό και τις συχνές και έντονες εναλλαγές ταχύτητας (επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις). Προτίμησε μικρό σταθερό διασκελισμό και «χαμηλό» τρέξιμο.
  • Όταν δεν είσαι σίγουρος για το έδαφος, προτίμησε να περπατήσεις. Δεν έγινε και τίποτα να ρίξεις λίγο τον ρυθμό σου μπροστά στην ασφάλειά σου.
  • Αν έχεις προγραμματίσει μία διαλειμματική ή tempo run καλύτερα να αναπροσαρμόσεις το πρόγραμμά σου. Προτίμησε ένα ελεύθερο συνεχόμενο και απόλαυσε το χιόνι.
  • Προσπάθησε να έχεις όλο το σώμα σου «ενεργοποιημένο» καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να γλιστρήσεις και να κινδυνέψεις να χάσεις την ισορροπία σου.
  • Μείνε συγκεντρωμένος, έχε τα μάτια σου στον δρόμο, απόλαυσε το τρέξιμο σου. Δεν είναι μέρα ούτε για πολύ κουβέντα (στην προπόνηση) ούτε για να βυθιστείς στις σκέψεις σου.