fbpx

Έτσι μπορείς να τρως τηγανητά χωρίς να χαλάσεις τη διατροφή σου

Έτσι μπορείς να τρως τηγανητά χωρίς να χαλάσεις τη διατροφή σου

Μπορείς να απολαμβάνεις τα αγαπημένα σου τηγανιτά φαγητά χωρίς να επιβαρύνεις τον οργανισμό σου και να διατηρήσεις το σώμα σου; Κι όμως μπορείς!

Στο παρελθόν, το τηγάνισμα κατηγορήθηκε ως μια μη θρεπτικά σωστή μέθοδος μαγειρικής. Ωστόσο, σήμερα είναι γνωστό πως αν πραγματοποιείται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να αποτελεί ένα σωστό τρόπο μαγειρέματος.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα λαχανικά που θα σε βοηθήσουν να χτίσεις μυς

 

Κι όμως υπό προϋποθέσεις οι τηγανιτές λιχουδιές μπορούν όχι μόνο να βρίσκονται στο τραπέζι μας, αλλά και να προσφέρουν σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ο εμπλουτισμός της τροφής σε αντιοξειδωτικές ενώσεις: τοκοφερόλες, φαινολικές ενώσεις και σκουαλένιο, που προέρχονται από το ελαιολάδο.

Το σκουαλένιο είναι το κατεξοχήν υπεύθυνο για την αντικαρκινογόνο δράση του ελαιολάδου, ενώ, ταυτόχρονα, η παρουσία φαινολικών ενώσεων και ελαϊκού οξέος είναι υπεύθυνη για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Μάλιστα, αντίθετα με τα όσα μπορεί να έχεις ακούσει κατά καιρούς τα τηγανιτά έχουν την ίδια ή και πολλές φορές μικρότερη επίδραση στην απώλεια θρεπτικών συστατικών κατά το μαγείρεμα.

Δες πως μπορείς να μαγειρέψεις υγιεινά τηγανητά:

 

Μην τηγανίζεις σε πολύ υψηλή θερμοκρασία

Όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία, τόσο περισσότερο λάδι τραβάει το φαγητό σου. Περισσότερο λάδι, σημαίνει φυσικά και περισσότερες θερμίδες.

 

Προτίμησε το ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο εκτός της θρεπτικής του αξίας είναι και πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τα άλλα φυτικά λάδια. Ακόμη κι αυτό βέβαια, πρέπει να γνωρίζεις πως είναι καλό να το αντικαθιστάς κάθε 3-4 φορές τηγανίσματος.

 

Σύντομος χρόνος τηγανίσματος

Καλό είναι παράλληλα με την χαμηλή θερμοκρασία να μην αφήνεις τα τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα στο τηγάνι. Όσο περισσότερο παραμένουν στη φωτιά, τόσο περισσότερες θρεπτικές ουσίες χάνουν.

 

Το μυστικό είναι το μέτρο και οι …πατάτες

Σε κάθε περίπτωση το μυστικό βρίσκεται στο “μέτρο :  Για παράδειγμα, μπορούμε να επιλέξουμε μία ειδική συσκευή που κυκλοφορεί στην αγορά, στην οποία με βάση την προηγμένη τεχνολογία της μπορούμε να τηγανίσουμε με μία μόνο κουταλιά λάδι. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να τηγανίσουμε πατάτες, που τόσο μας αρέσουν, με μία κουταλιά λάδι επιτυγχάνοντας μια μείωση συνολικού λίπους σε ποσοστό άνω του 50%”.

Ένα άλλο μυστικό είναι να φροντίσεις οι σπιτικές πατάτες τηγανιτές να είναι χοντροκομμένες. Σύμφωνα με έρευνες οι λεπτοκομμένες πατάτες έχουν μέχρι και διπλάσιο ποσοστό λίπους (15% έναντι 8%). Δοκίμασε συμπληρωματικά να τις βάλεις σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας πριν τις σερβίρεις. Με αυτό τον τρόπο θα στραγγίξουν και το λίπος τους μπορεί να μειωθεί και στο 5%.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να ξέρεις είναι πως τα τηγανιτά επιτρέπονται εφόσον δεν το παρακάνεις

Συμπερασματικά, τα τηγανητά μπορούν να συμβάλλουν στη γενικότερη μικρο-και μακρο-θρεπτική διατροφική πρόσληψη. Tα τηγανισμένα τρόφιμα μπορούν να έχουν θέση στην ανθρώπινη διατροφή και να αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης δίαιτας μεσογειακού τύπου, όπου το παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί το κύριο λάδι με το οποίο τηγανίζουμε.

 

Άρθρο του Δημήτρη Γρηγοράκου,  κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος