fbpx

Αναβάλλονται για το 2021 οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο

Αναβάλλονται για το 2021 οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο

Την απόφαση για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 αποφάσισαν από κοινού Ιαπωνία και Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως τουλάχιστον αναμενόταν με βάση τα γεγονότα των τελευταίων μηνών.

Την απόφαση ανακοίνωσαν το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) της Τρίτης, ο Yoshiro Mori, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Τόκιο 2020 και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Toshiro Muto.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: COVID-19: Αναβάλλεται το Euro 2020 – Ποιες άλλες διοργανώσεις αναβλήθηκαν

 

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίντζο Άμπε, είχε επιβεβαιώσει ότι ζήτησε από την ΔΟΕ την αναβολή των αγώνων, που επρόκειτο να ξεκινήσουν στις 24 Ιουλίου.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΔΟΕ, Σίντζο Άμπε και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, συμφώνησαν οι Αγώνες να διεξαχθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία και σίγουρα όχι μετά από το καλοκαίρι του 2021.

Άλλωστε τις τελευταίες ώρες αυξανόταν ο αριθμός των χωρών που ζητούσαν την αναβολή της διοργάνωσης, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα των ΗΠΑ.

 

 

Την Δευτέρα Καναδάς και Αυστραλία ανακοίνωσαν πως δεν πρόκειται να στείλουν αθλητές τους στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

H εξάπλωση του νέου κορωνοϊού θα είναι η δεύτερη αιτία που αλλάζει την ημερομηνία τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων μετά από τον πόλεμο ο οποίος είχε ματαιώσει τους Αγώνες του 1916, του 1940 και του 1944.

Ο ιός, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Γουχάν, εξαπλώθηκε γρήγορα στην Ιαπωνία πριν φτάσει στην Ευρώπη, αναγκάζοντας την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις να προβούν σε πρωτοφανή λήψη μέτρα για τη συγκράτηση της διασποράς του.

Η απόφαση για την αναβολή των Αγώνων πάρθηκε υπό την πίεση πολλών Ολυμπιακών ομάδων ότι δεν θα συμμετάσχουν σε αυτούς καθώς και την επίσημη ανακοίνωση της μη συμμετοχής του Καναδά και της Αυστραλίας.

Την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2021 επιβεβαίωσε με σχετική ανακοίνωσή της η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η ανακοίνωση:

«Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη σήμερα το πρωί προκειμένου  να συζητήσουν το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον αναφορικά με τον Covid-19 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020….

 

 

Ο πρόεδρος Μπαχ και ο πρωθυπουργός Άμπε εξέφρασαν την κοινή ανησυχία τους για την παγκόσμια πανδημία Covid-19, για το τι προκαλεί στις ανθρώπινες ζωές και τον σημαντικό αντίκτυπό της στις προετοιμασίες των αθλητών παγκοσμίως για τους Αγώνες.

Η πρωτοφανής και απρόβλεπτη εξάπλωση της επιδημίας έχει δει την κατάσταση στον υπόλοιπο κόσμο να επιδεινώνεται. Χθες, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγιέσους, δήλωσε ότι η πανδημία COVID-19 ‘επιταχύνει’. Υπάρχουν περισσότερα από 375.000 κρούσματα που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως και σχεδόν σε κάθε χώρα και ο αριθμός τους αυξάνεται κάθε ώρα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες και με βάση τις πληροφορίες που παρέσχε σήμερα ο ΠΟΥ, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ και ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Αγώνες της XXXII Ολυμπιάδας στο Τόκιο πρέπει να αναπρογραμματιστούν σε ημερομηνία πέραν του 2020 αλλά όχι αργότερα από το καλοκαίρι του 2021, για τη διασφάλιση της υγείας των αθλητών, όλων των συμμετεχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες και της διεθνούς κοινότητας».

 

ΠΗΓΕΣ: CNN – EURONEWS