fbpx

Ανοιχτά παράθυρα ή air condition; Μάθε πότε κάνεις οικονομία στη βενζίνη!

Ανοιχτά παράθυρα ή air condition; Μάθε πότε κάνεις οικονομία στη βενζίνη!

Οι θερμοκρασίες είναι υψηλές όπως και η τιμή της βενζίνης. Από τη μια θέλεις τη δροσιά του air condition, από την άλλη όμως σκέφτεσαι ότι ξοδεύει περισσότερη βενζίνη όταν  λειτουργεί και σε δροσίζει και έτσι το κλείνεις και ανοίγεις τα παράθυρα. Κάνεις όμως το σωστό;

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτή είναι η συχνότερη βλάβη που παρουσιάζουν τα περισσότερα αυτοκίνητα

 

Μερικοί οδηγοί θεωρούν ότι η οδήγηση με ανοιχτά παράθυρα είναι σωστή και οικονομική, ενώ κάποιοι άλλοι ενεργοποιούν αμέσως το air condition για μεγαλύτερη άνεση, μιας και πιστεύουν ότι η επίπτωση της χρήσης του συστήματος κλιματισμού δεν θα φέρει μεγάλη αλλαγή στην κατανάλωση καυσίμου.

Η αλήθεια όμως βρίσκεται κάπου στη μέση. Κατά την ενεργοποίηση του air condition ο συμπιεστής ενεργοποιείται επιβαρύνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη λειτουργία του κινητήρα. Το αυξημένο έργο του κινητήρα μεταφράζεται σε αυξημένη κατανάλωση καυσίμου, με την επιβάρυνση να ξεπερνά ακόμα και το 10%.

Για αυτό τον λόγο πρέπει να μάθουμε πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε σωστά το σύστημα κλιματισμού. Σε πολλές δοκιμές έχει αποδειχθεί ότι σε ταχύτητες μεγαλύτερες των 90 χλμ./ώρα, η αεροδυναμική αντίσταση που προκαλούν τα ανοικτά παράθυρα είναι μεγαλύτερη από την επιβάρυνση που θα προκαλέσει η χρήση του κλιματισμού. Αντιθέτως, σε χαμηλότερες ταχύτητες, η χρήση του air condition θα μας κοστίσει περισσότερο από τον φρέσκο αέρα που θα μπει από ένα ανοικτό παράθυρο.

Έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι σε αστικές συνθήκες προτιμάμε να οδηγούμε με ανοιχτά παράθυρα (αρκεί να νοιώθουμε άνετα με την θερμοκρασία), ενώ στον αυτοκινητόδρομο είναι ορθότερο να ενεργοποιηθεί ο κλιματισμός για δροσιά, άνεση και ησυχία.