fbpx

Αν έφαγες την μεγάλη πίκρα στην επιστροφή από Χαλκιδική δεν φταις εσύ, όπως λένε οι ανεύθυνοι!

Αν έφαγες την μεγάλη πίκρα στην επιστροφή από Χαλκιδική δεν φταις εσύ, όπως λένε οι ανεύθυνοι!

Από την δεκαετία του 80 στη Ρώμη οι Ιταλοί είχαν προνοήσει για την πιο δημοφιλή και κοντινή παραλία την Όστια να έχουν φτιάξει έναν δρόμο τριών λωρίδων κυκλοφορίας με ΛΕΑ ώστε οι Ρωμαίοι να μπορούν να πηγαίνουν άνετα στην θάλασσα με το ελάχιστο ίσως μποτιλιάρισμα!

Στην Ελλάδα του 2020 ο Έλληνας κάνει μέχρι και δύο ώρες από την Καλλικράτεια μέχρι τη Θεσσαλονίκη μια απόσταση περίπου όσο αυτή της Όστιας από τη Ρώμη και το χειρότερο κάποιοι τα ρίχνουν στον Έλληνα που ως «ανεύθυνος» επιλέγει να φύγει το απόγευμα της Κυριακής από Χαλκιδική, λες και υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα που ενημερώνει για την συμφόρηση και οι «ανεύθυνοι» επιλέγουν να φύγουν την ώρα που υπάρχει συμφόρηση!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά που μπορείς να κάνεις αν μείνεις ένα καλοκαιρινό σαββατοκύριακο στη πόλη

 

Οι παραλία Όστια της Ρώμης δεν είναι τόσο τουριστική όσο η Χαλκιδική, όμως οι Ιταλοί φρόντισαν για τους πολίτες τους.

Στην Ελλάδα του 2020 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αγνοεί τους πολίτες της και όχι μόνο! Αγνοεί και τους τουρίστες που μπορεί φέτος να είναι ελάχιστοι, όμως τις άλλες χρονιές δεν ήταν και φυσικά ταλαιπωρούνταν μαζί με όλους εμάς!

 

 

Ο δρόμος στενός και κάκκιστος. Οδόστρωμα για σκότωμα! Οι μπαριέρες σε κακή κατάσταση και οι διαγραμμίσεις ανύπαρκτες! Αλλά το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται εκεί που εσύ και άλλοι χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρούνται κάθε Κυριακή απόγευμα τους καλοκαιρινούς μήνες, στο τμήμα του δρόμου από την Καλλικράτεια μέχρι την Θεσσαλονίκη, εκεί που συσσωρεύεται όλη η κυκλοφορία της  Χαλκδικής.

Με απλά λόγια από την Κρυοπηγή ή την Χανιώτη η κυκλοφορία μπορεί να είναι αυξημένη αλλά τα αυτοκίνητα κινούνται περίπου με το όριο ταχύτητος ενώ μόλις φτάνουν στην Καλλικράτεια… σταματούν και κινούνται με ρυθμούς …βαδίσματος!

 

 

Αρμόδια για να λύσει το πρόβλημα είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που όμως δεν κάνει τίποτα απολύτως παρά το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας εμφανίζεται ως ο πιο πετυχημένος στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ!

Και πως λύνεται το πρόβλημα; Με διαπλάτυνση του δρόμου κατά μια τουλάχιστον λωρίδα ανά ρεύμα κυκλοφορίας από την Καλλικράτεια και μέχρι τη Θεσσαλονίκη! Είναι γελοίο να είσαι μποτιλιαρισμένος και να βλέπεις κάποιους να χρησιμοποιούν τον παράδρομο. Είναι γελοίο και αναρωτιέσαι γιατί τόσα χρόνια δεν σκέφτηκε κανένας αρμόδιος να διαπλατύνει τον δρόμο! Και εδώ μπαίνουν τα ΕΣΠΑ για τα οποία ο περιφερειάρχης περηφανεύεται!

Στην Ιταλία νοιάζονται για τους πολίτες τους! Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν νοιάζονται!

Ο περιφερειάρχης Κ.Μ. Απόστολος Τζιτιζικωστας σίγουρα θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα αν ήθελε, απλώς μπορούσε το έργο να το εντάξει σε ένα ΕΣΠΑ! Αλλά μάλλον δεν θέλει! Ο άνθρωπος που περηφανεύεται για την απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ, δεν φρόντισε να απορροφήσει ούτε ένα ευρώ για τον συγκεκριμένο οδικό αξονα!

Αλλά τι τον νοιάζει;

Μερικοί  ρίχνουν το φταίξιμο στον  «Έλληνα» που δεν προνοεί τι ώρα να επιστρέψει. Κάποιος πρέπει να τους πει όμως ότι ο κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να επιλέξει ποια ώρα θα επιστρέψει και η πολιτεία είναι εκείνη που θα έχει φροντίσει να έχει όσο είναι δυνατόν τις υποδομές έτοιμες, όχι όπως είναι τώρα εγκαταλελειμμένες στη τύχη τους!

Κώστας Μπούρης