fbpx

Αν έχεις άσχημη αναπνοή το πρωί μάθε πως θα το αντιμετωπίσεις

Αν έχεις άσχημη αναπνοή το πρωί μάθε πως θα το αντιμετωπίσεις

Αυτό το φιλί που δίνει το ζευγάρι όταν ξυπνάει χαρούμενο πρωί πρωί, πραγματικά συμβαίνει μόνο στις ταινίες. Φαίνεται υπέροχο στη μεγάλη οθόνη, αλλά στην πραγματική ζωή, υπάρχει ένας παράγοντας που δεν γίνεται να μην το υπολογίσεις: πρωινή αναπνοή.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν σηκώνεσαι το πρωί και ζαλίζεσαι μάθε τι σου συμβαίνει!

 

Αυτή η ξηρή αναπνοή, λες και έφαγες σακούλα απορριμμάτων για βραδινό, είναι ο λόγος που οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να μην αναπνέουμε πολύ κοντά σε κανέναν πριν βουρτσίσουμε τα δόντια μας το πρωί. Αλλά γιατί είναι η ανάσα του πρωινού τόσο δύσοσμη; Σίγουρα, έχεις περάσει οκτώ ώρες χωρίς να βουρτσίσεις τα δόντια σου, αλλά είναι κάτι που συμβαίνει και κατά τη διάρκεια της μέρα.

«Ένας από τους κύριους λόγους είναι η έλλειψη παραγωγής σάλιου ενώ κοιμάστε», λέει ο MazenNatour, ορθοδοντικός στο Μανχάταν. Το σάλιο αποβάλλει κανονικά βακτήρια που προκαλούν οσμές. Έτσι, κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν δεν παράγουμε αρκετό από αυτό, οι δυσάρεστες οσμές μπορούν να πολλαπλασιαστούν.

Έτσι, όσο πιο στεγνό το στόμα σου, τόσο υψηλότερες οι πιθανότητες να έχεις άσχημη αναπνοή το πρωί. Η ανάσα από το στόμα, το ροχαλητό και η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορεί επίσης να συμβάλει στην ξηρότητα, η οποία μπορεί να κάνει την αναπνοή του πρωινού ακόμη χειρότερη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αναπνοή το πρωί δεν πρέπει να είναι ανησυχητική. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, η ασυνήθιστα κακή αναπνοή μπορεί να υποδηλώνει ένα πρόβλημα υγείας. Είναι συχνά το πρώτο σημάδι της νόσου των ούλων, το οποίο συνδέεται με καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Άλλες φορές, δείχνει μια λοίμωξη όπως ένα απόστημα ή ένα γαστρεντερικό πρόβλημα όπως το GERD, λέει ο Δρ Natour. Συζήτησε με το γιατρό σου εάν η αναπνοή σου ξαφνικά μυρίζει περισσότερο από το συνηθισμένο.

Εάν θέλεις να κάνεις την αναπνοή σου πιο ανεκτική το πρωί, φρόντισε να βουρτσίζεις καλά τα δόντια σου πριν κοιμηθείς, αφού τα εναπομείναντα σωματίδια τροφίμων παρέχουν περισσότερο φαγητό για να πολλαπλασιαστούν τα βακτήρια στο στόμα σου όλη τη νύκτα.

Ο Δρ Natour συνιστά δύο με τρία λεπτά για το βούρτσισμα, ένα ξύσιμο της γλώσσας (πάνω από τα μισά βακτήρια που προκαλούν κακή αναπνοή αναπτύσσονται στη γλώσσα, υποστηρίζει) και ένα στοματικό διάλυμα χωρίς οινόπνευμα εγκεκριμένο από τις αρμόδιες αρχές. Και για να είσαι πιο βέβαιος ότι δεν έχεις κάποιο πρόβλημα με την στοματική σου υγιεινή, δύο επισκέψεις τον χρόνο στον οδοντίατρο – ανεξαρτήτως αν έχεις σφράγισμα ή όχι – επιβάλλονται.