fbpx

Αν έχεις πατήσει τα 50 δεν τι είναι καλό να τρως και τι τροφές να αποφεύγεις

Αν έχεις πατήσει τα 50 δεν τι είναι καλό να τρως και τι τροφές να αποφεύγεις

Το ότι πάτησες τα 50 δεν είναι και τρομερό. Μπορείς άνετα να συνεχίσεις τη ζωή σου με μικρές όμως παραλλαγές κυρίως στη διατροφή!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε πόσο πρέπει να κοιμάσαι το μεσημέρι για να σου κάνει καλό

 

Κάθε άνθρωπος άνω 50 γνωρίζει ότι το σώμα δεν λειτουργεί με τον τρόπο που έκανε κάποτε και αυτό γίνεται όλο και χειρότερο, ειδικά όταν μιλάμε για το πεπτικό σύστημα, το στομάχι και το γαστρεντερικό. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου δεν αποτελεί πάρα μία ιατρική γενίκευση πολλών τέτοιων ενοχλήσεων, οι οποίες προκαλούνται από τις παρακάτω κατηγορίες τροφίμων.

 

Τι είναι καλό να τρως περισσότερο

Περισσότερα μούρα, μήλα και τσάι μπορεί να έχουν προστατευτικά οφέλη έναντι της νόσου του Αλτσχάιμερ, αλλά και της άνοιας, επισημαίνει έρευνα που διήρκεσε 20 χρόνια

Ως γνωστόν, τα ευεργετικά φλαβονοειδή είναι ουσίες που βρίσκονται στα φυτά, συμπεριλαμβανομένων φρούτων και λαχανικών όπως τα αχλάδια, τα μήλα, τα μούρα, τα κρεμμύδια και τα ροφήματα με βάση το τσάι και το κρασί, αλλά και η πικρή σοκολάτα. Τα φλαβονοειδή σχετίζονται με διάφορα οφέλη για την υγεία. Ένα από αυτό είναι η ελάττωση του κινδύνου από Αλτσχάιμερ, για όσους όμως καταναλώνουν υψηλές ποσότητες φλαβονοειδών.

Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι που κατανάλωναν μικρές ή καθόλου ποσότητες τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, όπως μούρα, μήλα και τσάι, είχαν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ και άνοια, σε σύγκριση με άτομα των οποίων η πρόσληψη αυτών των τροφών ήταν υψηλότερη. Όλα αυτά σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο Tufts της Μασαχουσέτης και διήρκεσε περίπου 20 χρόνια -δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο American Journal of Clinical Nutrition.

Η επιδημιολογική μελέτη 2.800 ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω εξέτασε τη μακροπρόθεσμη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν φλαβονοειδή και του κινδύνου για Alzheimer και άνοια. Ανά είδος τροφών, πιο ωφέλιμα για να μην αναπτύξουν αυτές τις νόσους τα άτομα ήταν τα μούρα όλων των τύπων, οι φράουλες και το κόκκινο κρασί, και ακολουθούσαν τα μήλα, τα αχλάδια και το τσάι σε σπουδαιότητα.

 

Τι είναι καλό να αποφεύγεις

Οι υγιείς, μακροχρόνιες σχέσεις θέλουν δουλειά, προσοχή και καθημερινή φροντίδα. Αυτό ισχύει και για τη διατροφή, ειδικά για τους ανθρώπους που είναι μιας κάποιες ηλικίας και ταλαιπωρούνται από συχνές καούρες, αέρια ή φουσκώματα

 

Σάκχαρα

Τα φυσικά σάκχαρα (που είναι γνωστά ως ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες) μπορεί να γίνουν πιο δύσκολο να αφομοιωθούν σε μεγαλύτερη ηλικία και να προκαλέσουν κράμπες, διάρροιες, φούσκωμα και αέρια. Αυτά βρίσκονται σε γαλακτοκομικά, σιτάρι, σίκαλη, κρεμμύδια, σκόρδο, όσπρια, μέλι, φιστίκια, κάσιους, σπαράγγια και αγκινάρες, μάνγκο, αχλάδια, ροδάκινα, όπως επίσης και σε ροφήματα και χυμούς με φρουκτόζη ή τεχνητά γλυκαντικά.

 

Λακτόζη

Τυπικά, κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να αφομοιώσουν τα γαλακτοκομικά επειδή το σώμα τους δεν παράγει αρκετή λακτάση, το ένζυμο που είναι απαραίτητο για τη διάσπαση της λακτόζης, ενός άλλου φυσικού σακχάρου (δυσανεξία στη λακτόζη). Εντούτοις, σε πολλές περιπτώσεις, η παραγωγή λακτάσης μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και έτσι οι ηλικιωμένοι χάνουν την ικανότητά τους να αφομοιώσουν τη λακτόζη καθώς γερνούν.

 

Καυτερά και πικάντικα

Οι πιπεριές, οι σάλτσες ντομάτας με μυρωδικά και βότανα, η σοκολάτα, μέντα και τα τηγανητά τρόφιμα μπορούν να επιδεινώσουν την καούρα που προκαλείται από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η οποία απασχολεί με κάψιμο στο στήθος, ξινή γεύση στο στόμα, δυσκολία στην κατάποση ακόμη και πνίξιμο στο λαιμό.

 

Διατροφή για λιγότερες ενοχλήσεις

Η αντικατάσταση γαλακτοκομικών είναι εύκολη. Μπορείτε να βρείτε γάλα γιαούρτι, τυρί και άλλα γαλακτοκομικά χωρίς λακτόζη, αλλά και να δοκιμάσετε φυτικά προϊόντα, όπως γάλα σόγιας, αμυγδάλου, βρώμης κ.λπ. που αποτελούν καλές πηγές ασβεστίου και πρωτεϊνών, χωρίς όμως να προκαλούν δυσπεψία.

Από εκεί και πέρα σε όσους αρέσουν τα καυτερά, μπορούν να πάνε σε πιο ήπιες συνταγές, με λιγότερα μπαχαρικά και να δουν πώς ανταποκρίνεται το στομάχι τους. Σίγουρα πάντως θα πρέπει να αραιώσουν την κατανάλωση καυτερών. Μπορεί να μην εμφανίσετε συμπτώματα εάν τρώτε μικρότερες ποσότητες.

Τα όσπρια, τέλος, μπορείτε σε κάποιο βαθμό να τα αντικαταστήσετε από μοντέρνα τόφου (φτιάχνεται από σόγια), καστανό ρύζι και πολύσπορα ψωμιά ή ζυμαρικά ολικής άλεσης.