fbpx

Αν είσαι ένας «ατρόμητος» activeman μπορείς να δοκιμάσεις το χόκεϊ στον πάγο

Αν είσαι ένας «ατρόμητος» activeman μπορείς να δοκιμάσεις το χόκεϊ στον πάγο

Η ρώσικη παροιμία είναι συγκεκριμένη: «Μόνο οι ατρόμητοι μπορούν να παίξουν χόκεϊ στον πάγο».

Βασικά το χόκεϊ στον πάγο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη Ρωσία και όχι μόνο. Στις ΗΠΑ, αλλά και στις χώρες της Ε.Ε. με κοντινότερη σε εμάς τη Βουλγαρία.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Surf τον χειμώνα; Ναι γιατί όχι, αν αναζητάς την πραγματική δύναμη!

 

Το χόκεϊ επί πάγου είναι ένα ιδιαίτερα δυναμικό άθλημα που, χάρη στη συνεχή κίνηση των παικτών του, δεν κουράζει τον θεατή αλλά ξεθεώνει τους παίκτες.

Στη χώρα μας ξεκίνησε να αναπτύσσεται το 1984 από αθλητές που ήρθαν στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Η έλλειψη παγοδρόμιων όμως, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στη διάδοσή του. Κάποιοι από τους Ελληνες αθλητές θεωρούνται από τους καλύτερους στον κόσμο αλλά δεν έχουν γήπεδο για να γυμναστούν και, έτσι, πηγαίνουν στο εξωτερικό για να κάνουν προπονήσεις. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα και αυτό είναι στο δρόμο για Ωραιόκαστρο.

 

 

Το χόκεϊ επί πάγου είναι ένα από τα πιο γρήγορα ομαδικά αθλήματα στον κόσμο. Οι ρίζες του αθλήματος φτάνουν μέχρι τον 16ο αιώνα αλλά οι πρώτοι αγώνες διοργανώθηκαν από φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακ Γκιλ, του Μόντρεαλ, γύρω στα 1870. Το άθλημα πρωτοεμφανίστηκε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς το 1924 ενώ το 1988, στο Ναγκάνο αγωνίσθηκαν για πρώτη φορά επαγγελματίες παίκτες. Μεγάλη παράδοση έχουν ο Καναδάς, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Τσεχία και η Σλοβακία. Το πρώτο επίσημο πανελλήνιο πρωτάθλημα έγινε το 1989, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι πρώτες ελληνικές ομάδες ήταν ο Τάρανδος Μοσχάτου, ο ΠΑΣ Πειραιά, οι Ιπτάμενοι Παγοδρόμοι στην Αθήνα, ο Αρης στη Θεσσαλονίκη και οι Αβαντες στη Χαλκίδα.

 

 

Το χόκεϊ παίζεται με πέντε παίκτες σε κάθε ομάδα, οι οποίοι αλλάζουν κάθε δύο λεπτά, και έναν τερματοφύλακα. Η ομάδα αποτελείται από 20 παίκτες και 2 τερματοφύλακες. Το παιχνίδι χωρίζεται σε τρεις περιόδους των 20 λεπτών. Παίζεται με δίσκο από καουτσούκ που ονομάζεται puck (πακ). Η ταχύτητα του πακ συχνά ξεπερνάει τα 160 χιλιόμετρα. Οι παίκτες είναι εξοπλισμένοι με μια σειρά αντικειμένων ασφάλειας για να ελαττώσουν τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού. Φοράνε κράνος, μαξιλάρια ώμων, μαξιλάρια αγκώνων, προστατευτικά γάντια, γεμισμένα σορτς, φρουρές αντικνημίων και μερικές φορές φρουρά λαιμού. Οι νέοι παίκτες (-18 ετών) είναι υποχρεωμένοι να φορούν μια μάσκα με μεταλλικό σύρμα στο πρόσωπό.

 

 

Το μπαστούνι έχει ύψος 1,52μ. και γυριστή λάμα μήκους 32 εκατ. «Το άθλημα έχει ταχύτητα και δύναμη αλλά υπάρχει αρκετή προστασία. Ο εξοπλισμός είναι ελαφρύς και επαρκής. Τα παιδιά ενθουσιάζονται με το χόκεϊ στον πάγο. Είναι συγκλονιστικό να παίζεις με το πακ και ενώ στηρίζεσαι σε δύο λεπίδες να τρέχεις επάνω στον πάγο», δήλωσε στην «Κ» ο Ιάσων Παχός, ο οποίος αγωνίζεται στην εθνική και έμαθε χόκεϊ στην Ελλάδα. Ο 23χρονος ήρθε σε επαφή με το άθλημα σε ηλικία 12 ετών. Μαζί του έμαθαν χόκεϊ άλλα 30 παιδιά αλλά η έλλειψη παγοδρομίων, που υπάρχει στην Ελλάδα, τα ανάγκασε να σταματήσουν. «Κατασκευάζεται ένα παγοδρόμιο αλλά καθυστερεί γιατί πέντε κάτοικοι δεν θέλουν να γίνει επειδή το χτίζει ιδιωτική εταιρεία. Αυτή η λογική δημιουργεί πρόβλημα στην ομοσπονδία καθώς το κράτος δεν μπορεί να κατασκευάσει παγοδρόμια. Αυτοί που αντιδρούν βλάπτουν τον εαυτό τους. Είναι καλύτερο να γίνει εκεί ένα ωραίο κτίριο για αθλητισμό παρά πολυκατοικίες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΟΠ, Χρ. Χατζηαθανασίου.

 

Μεταμεσονύκτιες ανησυχίες…

Gepostet von Iceberg Center Thessaloniki am Dienstag, 3. März 2015