fbpx

Αν είσαι Αθηναίος έτσι μπορείς να συνεννοηθείς με Θεσσαλονικιό!

Αν είσαι Αθηναίος έτσι μπορείς να συνεννοηθείς με Θεσσαλονικιό!

Η Θεσσαλονίκη είναι όμορφη πόλη και έχει ωραίους και «ανοιχτούς» ανθρώπους και ειδικά τις μέρες της ΔΕΘ την επισκέπτονται πάρα πολλοί Αθηναίοι.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις αν θες να ρίξεις Θεσσαλονικιά

 

Μέχρι εδώ όλα καλά! Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται στην …επικοινωνία καθώς με τους ιδιωματισμούς που επικρατούν σε κάθε μια από τις δύο πόλεις η συνεννόηση είναι ολίγον δύσκολη αλλά και διασκεδαστική συνάμα, αν δεν παίρνει κάποιος στα σοβαρά τις αθώες ατάκες που ξεστομίζονται.

Η Θεσσαλονίκη λοιπόν έχει το δικό της λεξιλόγιο όπως και η Αθήνα, όμως οι Θεσσαλονικείς δεν … «κάθονται χάμου» και εκνευρίζονται όταν αποκαλείς την πόλη συμπρωτεύουσα, αφού με τα τόσα προβλήματα που υπάρχουν μόνο συμπρωτευουσιάνοι δεν αισθάνονται.

 

 

Όπως δεν αισθάνονται και καθόλου «ερωτικοί» -αν και είναι- αφού οι περισσότεροι Αθηναίοι αποκαλούν τη Θεσσαλονίκη «ερωτική πόλη» κυρίως λόγω του θαλάσσιου μετώπου!

Πόσες φορές λοιπόν δεν ταξιδέψατε στην Θεσσαλονίκη και ακούσατε διάφορες εκφράσεις που σας άφησαν με την απορία «τι εννοεί» και τελικά μείνατε νηστικοί ή δεν φάγατε αυτό που θέλατε ενώ από την άλλη Θεσσαλονικείς πήγαν στην Αθήνα και δεν μπόρεσαν να παραγγείλουν για να φάνε.

Και στις δύο πόλεις το λεξιλόγιο διαφέρει. Οι έννοιες είναι διαφορετικές. Τι είναι το σουβλάκι και τι το καλαμάκι; Τι είναι το φούιτ και τι οι αλοιφές;

Ας αρχίσουμε με το φαγητό, επειδή κανείς δεν πρέπει να μένει νηστικός!

 

Θεσσαλονικιός VS Αθηναίο: Καλαμάκι ή σουβλάκι

Ο σουβλατζής στη Σβώλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αφήνει δύο σουβλάκια πάνω σε μια πίτα στη λαδόκολλα, βάζει κρεμμύδι, ντομάτα αλατοπίπερο και λέει στον ανυποψίαστο πελάτη: «Από εδώ παίρνεις το καλαμάκι» και δείχνει το ποτήρι με τα καλαμάκια! Οι άλλοι χαχανίζουν πίσω από την πλάτη του πελάτη που κοιτάει σαν χαμένος και ο σουβλατζής σπάει αμέσως τον πάγο ρωτώντας τον με βεβαιότητα: «Από την Αθήνα είσαι παλληκάρι μου» και αμέσως του ετοιμάζει ένα σάντουιτς με πίτα σουβλάκι απ΄ όλα!!!

 

 

Κάτι παρόμοιο όπως είναι φυσικό συνέβη και στο Λεκανοπέδιο στο Αιγάλεω όταν ο ανυποψίαστος Θεσσαλονικιός ζήτησε σουβλάκι με πίτα με αποτέλεσμα να τον κοιτά περίεργα ο Αιγαλεώτης σουβλατζής και να τον ρωτά αν είναι από τη Σαλλονίκη!

Ποιος έχει δίκιο; Η …επιστήμη δεν έχει καταλήξει ακόμα καθώς οι Αθηναίοι ισχυρίζονται ότι αναφέρονται στο υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο το ξυλάκι που ενώνει τα κομματάκια με το κρέας που σχηματίζουν το σουβλάκι! Ενώ οι Θεσσαλονικείς για να ξεχωρίζουν εκείνο που ρουφάνε το αναφέρουν ως καλαμάκι και το άλλο που σχηματίζει το σουβλάκι”,” ως ξυλάκι ισχυριζόμενοι ότι δεν είναι πάντα κατασκευασμένο από …καλαμιές!

Άντε βγάλε άκρη δηλαδή… Αν θες να φας στη Θεσσαλονίκη λες τα κομματάκια με το κρέας που ψήνονται με το ξυλάκι τους «σουβλάκι» και το παραγγέλνεις είτε μερίδα, είτε με πίτα, είτε με ψωμάκι!

Δες λες ποτέ: «Θέλω ένα σουβλάκι με …» γιατί απλά δεν θα φας!

 

Ο γύρος, το πιτόγυρο, το σάντουιτς και η μεγάλη πλάκα!

Στην Αθήνα σουβλάκι σημαίνει ότι οτιδήποτε κρεατικό είναι τυλιγμένο σε πίτα. Αντίθετα στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα ξεχωρίζουν. Όσο για τον γύρο… εδώ συμφωνούν οι βόρειοι με τους νότιους… γύρος είναι εκείνο το πράμα με κρέας που γυρνάει! Πάλι καλά που συμφωνούμε και σε κάτι αφού στην Αθήνα ένα σουβλάκι θεωρείται το σάντουιτς που λένε οι Θεσσαλονικείς διευκρινίζοντας αν το θέλουν με ψωμάκι ή με πίτα!

 

 

Αν ακούσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης: «Πάω να φάω ένα πιτόγυρο» μη φανταστείς ότι το συγκεκριμένο είναι με γύρο… μπορεί να είναι με σουβλάκι… με σουτζουκάκι… με λουκάνικο…. Με τα πάντα δηλαδή! Απλά το λένε για συντομία: Πιτόγυρο και άντε να συνενοηθείς αφού σύμφωνα με τον τοπικό ιδιωματισμό θα έπρεπε να είναι ένα: Σάντουιτς με πίτα που περιέχει γύρο και γύρος είναι εκείνο το πράγμα που γυρνάει και το κόβει κάθετα σε κομματάκια ο ψητάς

 

Με τα τυριά γίνεται το μπέρδεμα

Τα τυριά είναι τυριά λευκά ή κίτρινα για τους Αθηναίους για τους Θεσσαλονικείς υπάρχει η φέτα και το κασέρι ασχέτως τι είδους είναι!

 

 

«Θέλω μια ζαμπονοκασερόπιτα»

Τι εννοεί ο Θεσσαλονικιός: «Θέλω μια ζαμπονοτυρόπιτα». Ποια είναι η αντίδραση του Αθηναίου: Ορίστε; Ποια η διαφορά ανάμεσα στο κασέρι και το τυρί; Φαύλος κύκλος!

 

Η ρετσίνα και το κρασί

Στη Θεσσαλονίκη τα πράματα έχουν απλοποιηθεί. Ρετσίνα είναι τα πάντα σε λευκό κρασί. Στην Αθήνα όμως ρετσίνα είναι μόνο ότι παράγεται στο Μαρκόπουλο και δεν έχουν άδικο οι άνθρωποι!

 

«Από αλοιφές τι έχετε;»

Στη Θεσσαλονίκη εννοούν σαλάτες – ορεκτικά σε μορφή κρέμας (αλοιφή δηλαδή) όπως τζατζίκι, τυροκαυτερή, ταραμοσαλάτα κλπ. Οι Αθηναίοι στο άκουσμα ψάχνουν το φαρμακείο ανάγκης να δουν ποια αλοιφή μπορεί να φαγωθεί!!!

 

 

Το καλαμάκι είναι εκείνο που …ρουφάν

Το καλάμακι είναι εκείνο το πλαστικό που το χρησιμοποιείς για να ρουφάς το αναψυκτικό ή τον φραπέ! Για τον Αθηναίο καλαμάκι είναι και το ξυλάκι που καρφώνουν τα κρεατάκια … μόνο που εκείνο δεν ρουφάει!!!

 

Και μετά το φαγητό πάμε σε όλα τα υπόλοιπα:

 

Στη Θεσσαλονίκη δεν κάθονται …χάμου

Βασικά ούτε στην Αθήνα κάθονται «χάμου» αλλά σε καρέκλες κάθονται οι άνθρωποι. Έχει επικρατήσει όμως ο ιδιωματισμός πχ «κάθισε εδώ χάμου». Μη το πεις λοιπόν αυτό στη Θεσσαλονίκη γιατί ο άλλος θα νομίζει ότι πρέπει να καθίσει στο πάτωμα!

 

 

«Έπαθα φούιτ»

Ο Θεσσαλονικιός εννοεί ότι «Έχω πάθει λάστιχο» και ο Αθηναίος κοιτάει σα να προσπαθεί να καταλάβει τι είπε ο …κινέζος στα ….κινέζικα!

«Πάνε φέρε μου το…»

Στη Θεσσαλονίκη σημαίνει πολύ απλά: «Πήγαινε φέρε μου το…» και εν συντομία το «πήγαινε» γίνεται «πάνε» όμως οι αθηναίοι κοιτούν αποσβολωμένοι.

 

 

«Και τον λέω τον μ@λάκ@…»

Τι εννοεί ο Θεσσαλονικιός: «Και του λέω του μαλάκα…» Ποια είναι η αντίδραση του Αθηναίου:  Τι έγινε ρε παιδιά; Τον είπα, με είπε κτλ. Είστε καλά;

 

«Και με λέει ο άλλος “Κάτσε να σε πω βρε π@πάρ@, τι με είπε η άλλη”»

Τι εννοούν στη Θεσσαλονίκη; : «Και μου λέει ο άλλος “Κάτσε να σου πω βρε παπάρα, τι μου είπε η άλλη”». Ποια είναι η αντίδραση του Αθηναίου: «Και τι σε είπε να πούμε;”

 

 

«Γιαβρί μου!»

Τι εννοεί ο Θεσσαλονικιός: «Μωρό μου – πουλάκι μου – αστέρι μου- ψυχούλα μου». Ποια είναι η αντίδραση του Αθηναίου:  Κατευθείαν στο λεξικό ή στο translation. Τι γλώσσα είναι αυτή;

 

«Βάλε ρε μ@λάκ@ καμιά μπριζόλα στη φουφού να γουστάρουμε»

Τι εννοεί ο Θεσσαλονικιός: Να ψήσουμε μπριζόλες στα κάρβουνα (φουφού είναι η ψησταριά- όχι το μαγαζί, η μεταλλική συσκευή). Ποια είναι η αντίδραση του Αθηναίου: Τι φου φου, θα τις σβήνουμε αντί να τις ψήσουμε;

 

«Ντεμέκ…»

Τι εννοεί ο Θεσσαλονικιός: «…και καλά» («Αυτός είναι ντεμέκ γνωστός DJ») Ποια είναι η αντίδραση του Αθηναίου: Error 404: translation not found/ System failure- system failure.