fbpx

Αν είσαι νέος ποδηλάτης μόνο έτσι θα γλιτώσεις τους τραυματισμούς

Αν είσαι νέος ποδηλάτης μόνο έτσι θα γλιτώσεις τους τραυματισμούς

Αν είσαι από εκείνους που μάθανε πρόσφατα ότι υπάρχει το όχημα που λέγεται ποδήλατο και είναι μια πρώτης τάξεως προπόνηση και δεν έχεις τραυματιστεί ακόμα τότε έχεις την τύχη του αρχάριου.

Αυτή η τύχη όμως κάποτε τελειώνει και καλό είναι να προετοιμαστείς από τώρα για να μην αντιμετωπίσεις …δύσκολες καταστάσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 6 προπονήσεις δύναμης με το ποδήλατο σου!

 

Σύμφωνα με την Βικτώρια Τζόις, καθηγήτρια στο τμήμα Φυσικοθεραπείας στο Liverpool Hope University, το να έχει κανείς τη σέλα του έστω και δύο εκατοστά λάθος, είναι αρκετό για να τραυματιστεί.

 

Ρυθμίστε σωστά το ύψος της σέλας του ποδηλάτου

Το πιο σημαντικό για την πρόληψη τραυματισμών σε ένα ποδήλατο είναι η ρύθμιση της σέλας – και αυτό ξεκινά με το σωστό ύψος, είτε πρόκειται για παλιό ποδήλατο είτε για ολοκαίνουργιο.

 

Πώς καταλαβαίνεις όμως ποιο είναι το σωστό ύψος σέλας;

Αρχικά, η σωστή θέση της σέλας βάζει τον αναβάτη σε τέτοιο ύψος, που τα πόδια οριακά αγγίζουν το έδαφος. Οι ειδικοί όμως για τη ρύθμιση του σωστού ύψους της σέλας συστήνουν τον «κανόνα του δεξιού χεριού» ή αλλιώς rule of the thumb. Ο αναβάτης πρέπει όταν κάθεται στη σέλα και ενώ η θέση του δισκοβραχίωνα βρίσκεται στο πιο κοντινό προς το έδαφος σημείο, να αγγίζει το πετάλι με τη φτέρνα του τεντωμένου του ποδιού. Το γόνατο εκείνη τη στιγμή πρέπει να βρίσκεται σε έκταση, αλλά να μην είναι «κλειδωμένο».

Με αυτό τον τρόπο, μόλις πατήσει στο πετάλι με το μπροστινό μέρος του πέλματος, το γόνατο θα κάνει την απαραίτητη γωνία ώστε να έχει και τη βέλτιστη λειτουργία κατά την ποδηλασία.

 

Επενδύστε σε ποδηλατικό σορτσάκι

Μπορεί να έχουν μια στυλιστική εκκεντρικότητα και να μην είναι ενδεχομένως τρέντι, όμως τα ποδηλατικά σορτσάκια βελτιώνουν τις επιδόσεις και ενισχύουν την ασφάλεια.

Αυτό γιατί προσφέρουν μεγαλύτερη ελευθερία στη κίνηση αλλά κι επειδή χάρη στην ειδική επένδυση στον καβάλο μειώνεται η τριβή και απορροφάται η υγρασία από τον ιδρώτα.

Για λόγους ασφάλειας πάντως οι ειδικοί προτείνουν έντονα χρώματα που θα σας κάνουν ορατούς σε άλλους ποδηλάτες ή σε οδηγούς αυτοκινήτων. Κατά τ’ άλλα, υπάρχουν τόσα ποδηλατικά σορτσάκια και τοπς που σίγουρα θα βρείτε αυτό που σας αρέσει κι εκφράζει την αισθητική σας.

 

Επιλέξτε τα σωστά παπούτσια

Αν είστε δεινοί ποδηλάτες, ίσως έχετε αντιμετωπίσει κάποια στιγμή έναν πόνο, κράμπα ή μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα των ποδιών σας, ενώ κάνετε ποδήλατο. Οι ποδηλάτες μάλιστα περιγράφουν τον πόνο αυτό ως «κάψιμο» ή «μούδιασμα».

Τα σωστά παπούτσια λοιπόν είναι σωτήρια για την πολύωρη ποδηλασία, αφού υποβοηθούν το μετατάρσιο χωρίς να πιέζουν τα νεύρα. Η κακή επιλογή παπουτσιών παρατηρείται συνήθως σε όσους ποδηλατούν χωρίς κουμπωτά πετάλια και χρησιμοποιούν τα αθλητικά τους παπούτσια στο ποδήλατο.

Και μπορεί όντως οι περισσότεροι να χρησιμοποιούν τα αθλητικά τους παπούτσια, που είναι μεν άνετα και ξεκούραστα στο τρέξιμο ή στο περπάτημα, δεν είναι όμως κατάλληλα για ποδήλατο. Γι’ αυτό αν νιώθετε κάψιμο επενδύστε σε παπούτσια με σκληρή και άκαμπτη σόλα που μεταφέρει σωστά και αποδοτικά τη δύναμη στα πετάλια και απλώνει την πίεση από τα πετάλια σε μεγαλύτερη επιφάνεια.

 

Ρυθμίστε το ύψος του τιμονιού

Όσο σημαντική είναι η απόσταση μεταξύ της σέλας και του τιμονιού, άλλο τόσο σημαντικό είναι και το ύψος του τιμονιού σε σχέση με την σέλα.

Και πάλι οι περισσότεροι μπαίνουν στον πειρασμό να βάλουν το τιμόνι όσο πιο χαμηλά γίνεται ώστε να είναι πιο αεροδυναμικοί, είναι όμως λάθος όσον αφορά την άνεση. Εξ ου και οι πόνοι και τραβήγματα στους δικεφάλους και τη μέση, ή ενοχλήσεις στα χέρια και τους καρπούς.

Οπότε, αν έχετε ενοχλήσεις σε αυτά τα σημεία σκεφτείτε πολύ σοβαρά να χρησιμοποιήσετε έναν αποστάτη από την κάτω μεριά του λαιμού, ώστε να σηκωθεί το τιμόνι ένα κλικ ψηλότερα.

 

Οι μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες θα σας σώσουν από τραυματισμούς

Μη φοράτε ακουστικά στα αυτιά, όταν κάνετε ποδήλατο με τους λόγους ασφαλώς να είναι προφανείς. Αντ’ αυτού τοποθετήστε ηχεία στο τιμόνι σας. Υπάρχουν αρκετές επιλογές με ασύρματα, επαναφορτιζόμενα ηχεία που τοποθετούνται στο τιμόνι του ποδηλάτου και μπορείτε να τα συνδέσετε μέσω bluetooth με το smartphone σας, ώστε να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική. Η ένταση που αναπαράγουν είναι αρκετά δυνατή, αλλά όχι τόσο ώστε να ενοχλείτε τους τριγύρω σας, ή να σας αποσπούν την προσοχή από τον δρόμο.

Παραμείνετε συγκεντρωμένοι στη διαδρομή σας και προτιμήστε διαδρομές με χρήση ποδηλατοδρόμου (όπου υπάρχει βέβαια). Εν αναμονή του project o «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας».

Έχετε όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ (κράνος, φώτα, κουδουνάκι) για τη δική σας ασφάλειά.

Οδηγήστε προσεχτικά το ποδήλατό σας, προσέχοντας τους οδηγούς αυτοκινήτων και τους πεζούς για την αποφυγή ατυχημάτων.