fbpx

Αν εκτιμάς το καλό Ιρλανδέζικο ουίσκι πρέπει να μάθεις γι αυτά τα αποστακτήρια

Αν εκτιμάς το καλό Ιρλανδέζικο ουίσκι πρέπει να μάθεις γι αυτά τα αποστακτήρια

Μία από τις πιο κοινότυπες φράσεις που θα ακούσεις σχετικά με το ιρλανδικό είναι πως “πίνεται πολύ πιο εύκολα σε σχέση με το scotch”. Είναι μία πραγματικότητα. Αλλά το ουίσκι από την Ιρλανδία, που γράφεται όπως το αμερικανικό -whiskey- έχει πολλά περισσότερα να πει.

Περίπου τον 16ο αιώνα, οι Ιρλανδοί μοναχοί έμαθαν τη διαδικασία παραγωγής αρωμάτων από τις αραβόφωνες χώρες και τη μετέφεραν στην πατρίδα τους. Εκεί δημιούργησαν το -στα Gaellicα- uisce beatha, “το νερό της ζωής”. Γι’ αυτό και η Ιρλανδία μπορεί να υπερηφανεύεται πως είναι η πρώτη χώρα που έφτιαξε ποτέ ουίσκι.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πόσο κρύο πρέπει να είναι το ροζέ κρασί για το απολαύσεις σωστά!

 

Το ιρλανδέζικο ουίσκι λοιπόν είναι το ποτό που φτιάχνεται και παλαιώνει -θα πρέπει να ωριμάσει τουλάχιστον τρία χρόνια σε δρύινα βαρέλια- στο νησί, είναι (κατά συντριπτική πλειοψηφία) προϊόν τριπλής απόσταξης, χωρίς προσθήκη τύρφης, όντας συνήθως αποτέλεσμα αναμίξεως πολλών διαφορετικών blends.

Πιο απαλό και ευκολόπιοτο σε σχέση με το σκωτσέζικο, περισσότερο φρουτώδες και με “ελαφρύτερο” χρώμα.

Και αυτά είναι πέντε από τα κορυφαία αποστακτήρια της Ιρλανδίας που καλό θα είναι κάποια στιγμή αν καταφέρεις να τα επισκεφθείς:

 

 

Teeling, Dublin

Το 2015, το Teeling ολοκλήρωσε την κατασκευή του ολοκαίνουργιου αποστακτηρίου του αξίας 10 εκ. ευρώ – το πρώτο νέο αποστακτήριο που χτίστηκε στο Δουβλίνο στα τελευταία 125 χρόνια. Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησαν επετειακή φιάλη 30 ετών και ακολούθησε ακόμη μια 33 ετών. Φέτος, παρόλη την πανδημία, γιόρτασε την κυκλοφορία του 37 ετών single malt, εμφιάλωσης 1983, και πλέον έχει ανοίξει και πάλι τις πόρτες του στο κοινό.

 

 

Clonakilty, Cork

Το καινούργιο αποστακτήριο ολοκληρώθηκε το 2018 και το διαχειρίζεται η οικογένεια Scully που εδώ και οκτώ γενεές φροντίζει για τους καρπούς της νοτιοδυτικής παραθαλάσσιας περιοχής του Cork. Πέρα από τα μπουκάλια που μπορείς να αγοράσεις και το tour, το αποστακτήριο προσφέρει και μαθήματα πάνω στο gin, δικής του παραγωγής.

 

 

Tullamore Dew, Offaly

Το καμάρι της William Grant & Sons, σε ένα αποστακτήριο που θα το έλεγες κυρίως ανάκτορο και με μία από τις πιο άξιες αποθήκες με χωρητικότητα πάνω από 100.000 βαρέλια ώστε να μην δημιουργείται έλλειψη στην παγκόσμια ζήτηση. Το αποστακτήριο του Tullamore Dew προσφέρει μία σειρά από experiences που ξεκινούν από masterclasses και cocktail sessions και φτάνουν σε tastings πάνω σε σπάνιες φιάλες.

 

 

Dingle, Kerry

Το αποστακτήριο ξεκίνησε το 2012 και οι πρώτες φιάλες κυκλοφόρησαν στην αγορά το 2016. Την περασμένη χρονιά κυκλοφόρησε το τέταρτο σε σειρά small batch από single malt, για το οποίο κυκλοφόρησαν 30.000 φιάλες παγκοσμίως και που προηγουμένως είχαν παλαιωθεί σε βαρέλια από bourbon, sherry και port. Το Dingle Whiskey Experience προσφέρει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα guiding προγράμματα για τις γνώσεις του ουίσκι, από τον καρπό μέχρι το ποτήρι.

 

 

Kilbeggan, Westmeath

Με έτος ίδρυσης το 1757, είναι ένα από τα παλαιότερα κατοχυρωμένα με άδεια αποστακτήρια σε όλη την Ιρλανδία δίπλα στον ποταμό Brosna. To αποστακτήριο διαθέτει μπαρ και εστιατόριο, ενώ πέρα από τα tasting guides, προσφέρει και τεχνογνωσία πάνω στο ουίσκι και ειδικότερα στις παλιές πρακτικές που χρησιμοποιούσε το αποστακτήριο για την πολτοποίηση πριν την άφιξη των δεξαμενών.