fbpx

Αν θέλεις καλύτερο και πιο ποιοτικό σεξ μάθε να …μιλάς

Αν θέλεις καλύτερο και πιο ποιοτικό σεξ μάθε να …μιλάς

Συνήθως στο σεξ δεν μιλάμε ή απλώς λέμε δισύλλαβες κουβέντες, έτσι πάνω στην έπαρση της σεξουαλικής συνεύρεσης!

Όμως οι ερευνητές που το έψαξαν το θέμα δεν αναφέρονται στην ομιλία στη διάρκεια του σεξ αλλά πριν.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να γιατί καλό είναι να αποφύγεις το σεξ στο πρώτο ραντεβού

 

Μία νέα έρευνα αποδεικνύει ότι τα ζευγάρια που έχουν υψηλά επίπεδα επικοινωνίας μεταξύ τους απολαμβάνουν πολύ περισσότερο το σεξ. Σε μια πολύ μεγάλη μελέτη από άποψη όγκου δείγματος καθώς ερωτήθηκαν περί τους 39.000 ανθρώπους και η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Sex Research, ο Dr. Fredrick και οι συνεργάτες του διερεύνησαν πώς τα ζευγάρια κατάφερναν να διατηρούν το πάθος και τη σεξουαλική ικανοποίηση σε βάθος χρόνου. Οι ερωτώμενοι ήταν άτομα σε σχέση άνω των τριών ετών και αυτό που διαφάνηκε από τις απαντήσεις τους ήταν ότι εκείνοι που ήταν ικανοποιημένοι από τη μεταξύ τους επικοινωνία ήταν ευχαριστημένοι και από το σεξ σε πολύ μεγάλα ποσοστά.

 

 

Φυσικά, ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε ποικίλλει και η επικοινωνία δεν είναι πάντα σαφής. Ξέρουμε περίπου τι αισθάνεται ο σύντροφός μας όταν αποστρέφει το βλέμμα του ή όταν γουρλώνει τα μάτια του σε μια τολμηρή πόζα της συντρόφου του. Τι λέει λοιπόν η σεξουαλική έρευνα για το στυλ επικοινωνίας όσον αφορά το πώς επηρεάζει τη σεξουαλική μας ικανοποίηση;

Σε μια άλλη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Sex & Marital Therapy, οι ερευνητές διερεύνησαν τη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία μεταξύ 398 ανδρών και γυναικών (ηλικίας 18 – 55 ετών). Οι επιστήμονες ενδιαφέρθηκαν για το πώς η χρήση της λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας του ατόμου και του συντρόφου του κατά τη διάρκεια του σεξ συνδέεται με τη σεξουαλική ικανοποίηση και κατά πόσο η ικανοποίηση συνδέεται με τη σεξουαλική επικοινωνία (είτε πρόκειται για λεκτική είτε για μη λεκτική). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το επίπεδο ικανοποίησης των ζευγαριών συνδεόταν με τη μεταξύ τους επικοινωνία κατά τη διάρκεια του σεξ και ήταν μάλιστα καθοριστικός παράγοντας της ευχαρίστησης, είτε η επικοινωνία αφορούσε σε καυτά λόγια είτε σε παθιασμένες κραυγές και βλέμματα όλο νόημα.

 

 

Η συζήτηση για το σεξ μπορεί όμως να είναι δύσκολη ή αμήχανη για πολλούς από εμάς, αλλά όταν υπάρχουν σεξουαλικά προβλήματα (όπως πόνος, στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη εκσπερμάτιση ή χαμηλή επιθυμία), η σχετική συζήτηση μπορεί να είναι ακόμη πιο κρίσιμη για την ικανοποίηση και την επίλυση του προβλήματος.

Προσφάτως, σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν τη σεξουαλική επικοινωνία σε δείγμα 107 ζευγαριών στα οποία η γυναίκα πονούσε κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Οι συγγραφείς έδωσαν στις γυναίκες και στους συντρόφους τους ερωτηματολόγια για τον πόνο, την επικοινωνία , την ικανοποίηση, τη σεξουαλική λειτουργία και την κατάθλιψη που πιθανώς τις απασχολούσαν. Σύμφωνα με τα  αποτελέσματα της έρευνας τα ζευγάρια που είχαν καλύτερη επικοινωνία πριν και κατά τη διάρκεια του σεξ, επίλυσαν σε σημαντικό βαθμό τα σχετικά προβλήματα, με την επικοινωνία να θεωρείται κομβική παρέμβαση, όταν υπήρχαν σεξουαλικά προβλήματα.

Στο ίδιο πλαίσιο, ενώ η σεξουαλική επικοινωνία μπορεί να είναι δύσκολη για πολλούς ούτως ή άλλως, εκείνοι που είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος μπορεί να δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να επικοινωνήσουν τις σεξουαλικές τους επιθυμίες και ανάγκες. Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται περισσότερο άγχος μπορεί να ανησυχούν για τη σεξουαλική αξιολόγησή τους, ενώ παράλληλα η συζήτηση για το θέμα αυτό να τους κάνει να αισθάνονται ακόμη πιο ευάλωτοι. Με άλλα λόγια οι αγχωτικοί και ανασφαλείς άνθρωποι έχουν λιγότερες πιθανότητες να επικοινωνήσουν ολοκληρωμένα με το ταίρι τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση.

Τα ευρήματα των ερευνών υποδηλώνουν ότι υπάρχει αξία στην επικοινωνία, τον διάλογο και τη συζήτηση, τόσο σε σχέση με την αποφυγή των σεξουαλικών προβλημάτων όσο και με την αύξηση της ικανοποίησης.