fbpx

Αν θες να βοηθήσεις τον συναθλητή σου, μάθε πως θα δώσεις ουσιαστική βοήθεια

Αν θες να βοηθήσεις τον συναθλητή σου, μάθε πως θα δώσεις ουσιαστική βοήθεια

Στα ανεβάσματα χρειαζόμαστε βοήθεια κάτι που είναι πολύ σημαντικό για να ανεβούμε επίπεδο. Στα γυμναστήρια δυστυχώς πολλοί λένε ότι ξέρουν να δίνουν πραγματική βοήθεια ενώ στη πραγματικότητα είτε δεν βοηθούν καθόλου, είτε βοηθούν πολύ τόσο που είναι ανώφελο για τον κόπο του συναθλητή τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι μπορείς να διατηρήσεις σωστά τα κιλά που έχασες

 

Αν λοιπόν κληθείς να βοηθήσεις τον συναθλητή σου σε μια δύσκολη άσκηση μάθε ορισμένα σημεία που θα του δώσουν την ιδανική  βοήθεια.

 

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι μόνο θέμα ασφάλειας αλλά δεν είναι μόνο αυτό!

Ο στόχος της βοήθειας στον συναθλητή μας δεν είναι μόνο η ασφάλεια. Άλλωστε αν κάνει κάποιος πιέσεις πάγκου με αλτήρες η βοήθεια δεν πολυχρειάζεται αφού αν νιώσει κίνδυνο απλά αφήνει τα βάρη να πέσουν στο πάτωμα. Ο πραγματικός σκοπός της βοήθειας είναι να προτρέψουμε τον συναθλητή μας να ανέβει επίπεδο.

 

 

Έτσι λειτουργούν οι προπονητές στα διάφορα αθλήματα όταν προπονούν κάποιον αθλητή τους που κάνει πρωταθλητισμό. Εμψυχώνουν ώστε να του δώσουν το ψυχικό κουράγιο να εκτονώσει τη δύναμη του  σωστά και με ασφάλεια για να ανεβάσει επίπεδο.

 

 

Το λάθος που κάνουν πολλοί όταν είναι βοηθοί είναι ότι μένουν αμίλητοι και απλά βοηθούν όταν δούνε τον συναθλητή τους να ζορίζεται. Τότε όμως είναι η στιγμή που πρέπει να τον εμψυχώσουμε αντί να μείνουμε αμίλητοι. «Δώσε κιάλλο»,  «Πάρε», «Δυνατά μπορείς» ή όποια άλλη εμψυχωτική έκφραση. Παράλληλα θα πρέπει να έχουμε τόσο κοντά τα χέρια μας και να είμαστε έτοιμοι όταν του τελειώσουν οι δυνάμεις ώστε να τον βοηθήσουμε και να πάρουμε το βάρος. Αν τότε διαπιστώσουμε ότι μπορεί να βγάλει έστω και μια ακόμα επανάληψη  τον εμψυχώνουμε και απλά υποβοηθούμε την κίνηση.

Σκοπός είναι να ανεβάσει ο συναθλητής μας το επίπεδο του με ασφάλεια και όχι να του …ελαφρύνουμε τα βάρη!