fbpx

Αν θες να κάνεις τον καλύτερο ύπνο πρέπει να αρχίσεις από το …κρεβάτι

Αν θες να κάνεις τον καλύτερο ύπνο πρέπει να αρχίσεις από το …κρεβάτι

Θες να κοιμάσαι καλά; Και ποιος δεν θέλει, όμως για να έχεις τον καλύτερο ύπνο πρέπει να αρχίσεις από το …κρεβάτι σου!

Το κρεβάτι, το στρώμα, το μαξιλάρι και το πάπλωμά είναι όλα αυτά που κάνουν έναν  καλό ύπνο που είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητος για καλή υγεία, αφού στη διάρκειά του ο οργανισμός επιδιορθώνει όλες τις βλάβες που υφίσταται το σώμα μας όσο είμαστε ξύπνιοι. Γι’ αυτό πρέπει να κοιμόμαστε επαρκείς ώρες κάθε βράδυ, καθώς και να είναι ο ύπνος μας ήσυχος και αδιατάρακτος.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Οι νυκτερινοί ή οι πρωινοί τύποι αποδίδουν; Μάθε αν είσαι «κορυδαλλός» ή «κουκουβάγια»

 

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF), τα παιδιά σχολικής ηλικίας (ηλικίες 6-13 ετών) χρειάζονται 9-11 ώρες ύπνο το βράδυ. Οι έφηβοι (ηλικίες 14-17 ετών) χρειάζονται 8-10 ώρες ύπνο και οι ενήλικες (άνω των 18 ετών) 7-9 ώρες.

Αν σκεφτείς ότι το 1/3 της ζωής μας το περνάμε πάνω σε ένα κρεβάτι καταλαβαίνεις ότι αυτό το έπιπλο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία σου. Πρέπει λοιπόν να είναι άνετο ως προς τις διαστάσεις του και εξοπλισμένο με ένα στρώμα με ελατήρια ή χωρίς, από καλά υλικά, που θα ταιριάζει στις ανάγκες μας.

Εξίσου προσεκτικά πρέπει να διαλέξουμε το μαξιλάρι αλλά και το πάπλωμά μας, ούτως ώστε τίποτα να μην ταράζει τον ύπνο μας.

Το ιδανικό στρώμα πρέπει να είναι κατάλληλο για το είδος του κρεβατιού σας. Έχετε κρεβάτι με βάση, με σκελετό και τάβλες ή μήπως είναι κρεβάτι-κουκέτα;

Ύστερα, πρέπει να εξετάσετε τα ατομικά σας χαρακτηριστικά. Ποιο είναι το σωματικό βάρος σας; Πώς κοιμάστε; Ανάσκελα, μπρούμυτα, στο πλάι ή κάνετε ανήσυχο ύπνο οπότε αλλάζετε διαρκώς στάση; Και πόσο ζεστό θέλετε να είναι το κρεβάτι σας;

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το καλύτερο στρώμα, αλλά και το κατάλληλο, εργονομικό μαξιλάρι για εσάς. Αν έχετε αμφιβολίες, χρησιμοποιείστε τον Οδηγό Άνεσης της ΙΚΕΑ που μπορεί να δείξει τι ακριβώς χρειάζεστε.

Η στάση του ύπνου είναι πολύ σημαντική για την επιλογή του κατάλληλου στρώματος. Αν, λ.χ., κοιμάστε στο πλάι, μπορεί να είναι κατάλληλο για εσάς ένα πιο μαλακό στρώμα, που παίρνει το σχήμα των ώμων και των γοφών σας καθώς υποστηρίζει το υπόλοιπο σώμα σας. Αν όμως κοιμάστε μπρούμυτα, χρειάζεστε ένα στρώμα που δεν είναι πολύ μαλακό και ταυτοχρόνως στηρίζει τον αυχένα και τη βάση της σπονδυλικής στήλης σας

Αντίστοιχα, αν κοιμάστε ανάσκελα, προτιμήστε ένα πιο σκληρό στρώμα που θα στηρίζει καλύτερα τον αυχένα και τα χαμηλότερα τμήματα της σπονδυλικής στήλης σας. Και αν κάνετε ανήσυχο ύπνο, οπότε αλλάζετε διαρκώς στάση, προτιμότερο είναι ένα πιο μαλακό στρώμα, που θα παίρνει το σχήμα των ώμων και των γοφών σας και θα στηρίζει όλο το σώμα.

Το σωματικό βάρος επίσης είναι πολύ σημαντικό, αφού για τα άτομα με μεγαλύτερο βάρος ένα πιο σκληρό στρώμα προσφέρει την καλύτερη στήριξη, ενώ για όσους έχουν λίγα κιλά καλύτερο στρώμα είναι ένα πιο μαλακό.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι διαφορετικοί τύποι στρωμάτων ενδείκνυνται για διαφορετικούς τύπους σώματος. Έτσι, τα στρώματα ελατηρίων κατανέμουν καλύτερα το σωματικό βάρος, είναι πολύ ανθεκτικά και ταυτοχρόνως προσφέρουν πολύ καλή κυκλοφορία του αέρα. Επομένως είναι ιδανικά για άτομα με μεγαλύτερο βάρος και για όσους χρειάζονται μια αίσθηση δροσιάς όταν κοιμούνται. Μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξετε στρώματα με ελατήρια σε θήκες, που ακολουθούν τις κινήσεις του σώματός σας.

Αντίστοιχα, τα στρώματα αφρού προσαρμόζονται στο σχήμα του σώματός σας και απορροφούν τους κραδασμούς των κινήσεων. Γι’ αυτό τον λόγο είναι ιδανικά για όσους κάνουν ανήσυχο ύπνο. Επειδή εξάλλου είναι μαλακά και ελαστικά, ανακουφίζουν από την πίεση και θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε πλήρως.

Από την άλλη το ιδανικό μαξιλάρι για έναν αναπαυτικό ύπνο, πρέπει να λάβετε κατ’ αρχάς υπόψη σε ποια στάση κοιμάστε. Τα σύγχρονα, καλής ποιότητας μαξιλάρια είναι εργονομικά και στηρίζουν καλά το κεφάλι και τον αυχένα.

Αν, για παράδειγμα, κοιμάστε στο πλάι ή ανάσκελα, χρειάζεστε ένα πιο σκληρό μαξιλάρι που θα διατηρήσει ευθεία τη σπονδυλική σας στήλη. Αν όμως κοιμάστε μπρούμυτα, χρειάζεστε ένα πιο μαλακό μαξιλάρι για τον ίδιο σκοπό.

Τα εργονομικά μαξιλάρια περιέχουν μικροΐνες και πυρήνα από αφρό μνήμης για να προσαρμόζονται ανάλογα με τη στάση στην οποία κοιμάστε. Επιπλέον, μερικά είναι… διπλής όψεως: η μία πλευρά είναι πιο δροσερή από την άλλη, ώστε να επιλέγετε όποια σας ταιριάζει καλύτερα!