fbpx

Αν θες να χάσεις τα κιλά των διακοπών μην πιστέψεις αυτούς τους μύθους

Αν θες να χάσεις τα κιλά των διακοπών μην πιστέψεις αυτούς τους μύθους

Σίγουρά δεν είσαι ο μοναδικός που έβαλες κιλά στις διακοπές ή βλέπεις ότι βάζεις ενώ είσαι σε διακοπές και φυσικά θέλεις να τα χάσεις. Αυτό γίνεται σχετικά εύκολα αρκεί να μην πιστέψεις στους μύθους που κυκλοφορούν!

Πολλά λένε για το αδυνάτισμα και το άγχος δίνει και παίρνει. Προσπαθείς να χάσεις κιλά και ακούς μόνο «μη». Η αλήθεια είναι βασικά κάπου στη μέση, αρκεί να ξεκαθαρίσεις τους μύθους.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έβαλες κιλά στις διακοπές; Δες πόσα μπορείς να χάσεις σε ένα μήνα!

 

Οι επιστήμονες έχουν έχουν διαψεύσει τους μύθους που κυκλοφορούν σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

 

Διάβασε και μάθε:

 

Μύθος 1: Μικρές αλλαγές στην ενεργειακή πρόσληψη ή δαπάνη παράγουν μεγάλες, μακροπρόθεσμες αλλαγές βάρους. Αυτή η φαινομενικά λογική αντίληψη βασίζεται στον κανόνα ότι η απώλεια ή αύξηση του βάρους κατά ένα κιλό πηγάζει από την δαπάνη ή κατανάλωση 3.5000 θερμίδων. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό ισχύει μόνον μεσοπρόθεσμα. Τα επιπλέον κιλά είναι όλο και πιο δύσκολο να «φύγουν» όταν αρχίσετε να χάνετε βάρος. Και αυτό διότι, εν μέρει, καθώς χάνετε βάρος το σώμα έχει μικρότερες ενεργειακές απαιτήσεις, δηλαδή μπορεί να διατηρεί το βάρος (χωρίς καμιά απώλεια) με μικρότερο αριθμό θερμίδων.

 

Μύθος 2: Οι ρεαλιστικοί στόχοι στην αντιμετώπιση της παχυσαρκία είναι σημαντικοί διότι διαφορετικά οι ασθενείς αγχώνονται και χάνουν λιγότερο βάρος. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει με την παραπάνω διαπίστωση; Ο Δρ Άλισον πάντως παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι άνθρωποι τα καταφέρουν καλύτερα όταν έχουν πιο φιλόδοξους στόχους.

 

Μύθος 3: Η σταδιακή απώλεια βάρους είναι καλύτερη από την γρήγορη απώλεια κιλών διότι τα κιλά που χάνονται γρήγορα μπορεί να επανέρθουν εξίσου άμεσα. Ο μύθος αυτός ισχύει περίπου 50 χρόνια, χωρίς να στηρίζεται σε λογική βάση. Μάλιστα μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που χάνουν γρήγορα βάρος είναι πιθανότερο να μην τα ξαναπάρουν για πολλά χρόνια μετά.

 

Μύθος 4: Οι άνθρωποι που αισθάνονται έτοιμοι να χάσουν βάρος είναι πιθανότερο να πρέπει να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Το να αισθάνεσαι έτοιμος δεν είναι κακός. Αλλά μελέτες δείχνουν ότι ο βαθμός ετοιμότητας ή θέλησης για δίαιτα δεν προβλέπει το εύρος της απώλειας βάρους ή την συμμόρφωση στο πρόγραμμα διαίτης.

 

Μύθος 5: Τα μαθήματα γυμναστικής στο σχολείο, υπό την μορφή που γίνονται σήμερα, παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση ή πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Όμως στην πραγματικότητα, οι έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση του αριθμού των ημερών που τα παιδιά κάνουν γυμναστική στο σχολείο δεν μειώνει την παιδική παχυσαρκία. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το είδος της σωματικής άσκησης (ως προς τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια) δεν είναι αρκετό για να προάγει την διαρκή απώλεια βάρους. Ή τα παχύσαρκα παιδιά που την χρειάζονται περισσότερο, δεν κινούνται στον ίδιο βαθμό με τα άλλα παιδιά.

 

Μύθος 6: Ο θηλασμός προστατεύει τα παιδιά από μελλοντική παχυσαρκία. Ο θηλασμός έχει πολλές προστατευτικές επιδράσεις για το παιδί, όπως την αύξηση του δείκτη νοημοσύνης και την ανοσία, αλλά η προστασία από την παχυσαρκία δεν περιλαμβάνεται σε αυτές. Αν και η υποστήριξη της δοξασίας αυτής γίνεται με πάθος, μεγάλες μελέτες προσφάτως διαπίστωσαν ότι το ιστορικό θηλασμού δεν παίζει καθοριστικό ρόλο στην παχυσαρκία.

 

Μύθος 7: Μια ερωτική συνεύρεση μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε εως και 300 θερμίδες. Ενδεχομένως και να αξίζει να το δοκιμάσετε! Αλλά η ομάδα υπό τον Δρ Άλισον υπολόγισε ότι ένας άνδρας 68 κιλών θα κάψει περίπου 250 θερμίδες ανά 60 λεπτά έντονου και διαρκούς σεξ. Ωστόσο, αρκετές είναι οι έρευνες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η σεξουαλική επαφή δεν διαρκεί περισσότερο από έξι λεπτά, δηλαδή το πολύ να κάψετε 20 θερμίδες, περισσότερες απ’ ότι αν είστε καθιστοί και παρακολουθείτε τηλεόραση.