fbpx

Αν και παραχόρτασες ύπνο το σαββατοκύριακο μάθε γιατί είσαι ακόμα κουρασμένος!

Αν και παραχόρτασες ύπνο το σαββατοκύριακο μάθε γιατί είσαι ακόμα κουρασμένος!

Τα σαββατοκύριακα συνήθως χορταίνουμε ύπνο. Κοιμόμαστε μέχρι αργά και για περισσότερες ώρες. Νιώθουμε να έχουμε σκάσει από τον ύπνο ωστόσο κάποιοι δεν νιώθουν και τόσο ξεκούραστοι. Τι φταίει;

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες ο έξτρα ύπνος το Σαββατοκύριακο μπορεί να μας ξεκουράζει αλλά δεν αναπληρώνει όλες τις βλάβες που έχουν προκληθεί στον οργανισμό από τον λιγοστό ύπνο μέσα στην εβδομάδα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν σου λείπει ο καλός ύπνος τότε κινδυνεύεις από δύο ύπουλες και σοβαρές ασθένειες

 

Οι ώρες ύπνου που χάνουμε καθημερινά ενδέχεται να έχουν συνέπειες στον οργανισμό όπως υπνηλία όλη τη μέρα κακές επιδόσεις στις νοητικές εργασίες αλλά και αύξηση σε ορισμένα μόρια στο αίμα που αποτελούν ένδειξη φλεγμονής στο σώμα και διαταραχή στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου. Ο ύπνος λοιπόν το σαββατοκύριακο δεν αναπληρώνει όλες αυτές τις ζημιές του οργανισμού. Δεν προλαβαίνει δηλαδή να δράσει σύμφωνα με τους επιστήμονες.

 

 

Βέβαια είναι ευεργετικός αφού μειώνει την υπνηλία το στρες και τη φλεγμονή στον οργανισμό αλλά δεν συμβάλλει στην αποκατάσταση της ικανότητας συγκέντρωσης.

Η φλεγμονή και το σάκχαρο είναι δύο παράγοντες που συντελούν μαζί με την έλλειψη ύπνου στην εκδήλωση διαφόρων νοσημάτων και μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης.

Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αναπληρώνουν τον χαμένο ύπνο επειδή κοιμούνται περισσότερο το Σαββατοκύριακο είναι άγνωστο εάν αυτή η τακτική αντιστρέφει τις συνέπειες από την έλλειψη ύπνου.

 

 

Για να διερευνήσουν το θέμα ο δρ Αλέξανδρος Βγόντζας καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και οι συνεργάτες του ζήτησαν από 30 εθελοντές να κοιμηθούν λίγο επί πέντε ημέρες και τις επόμενες δύο να κοιμηθούν περισσότερο.

Στη διάρκεια των επτά ημερών αξιολογούσαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα της υγείας και τις επιδόσεις των εθελοντών σε διάφορα τεστ.

Όπως γράφουν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Φυσιολογίας Ενδοκρινολογίας & amp  Μεταβολισμού» (AJPEM)  η υπνηλία των εθελοντών ήταν σημαντικά αυξημένη στη διάρκεια του πενθημέρου του λιγοστού ύπνου αλλά επανήλθε στο φυσιολογικά έπειτα από τις δύο μέρες πρόσθετου ύπνου.

Επιπλέον στη διάρκεια του πενθημέρου ήταν αυξημένα στο αίμα τους τα επίπεδα ενός μορίου που αποτελεί δείκτη φλεγμονής. Και αυτά όμως επέστρεψαν στο φυσιολογικό όταν κοιμήθηκαν καλά. Τα επίπεδα εξάλλου  μιας ορμόνης που αποτελεί δείκτη του στρες ήταν σταθερά στη διάρκεια του πενθημέρου αλλά σημαντικά χαμηλότερα μετά τον καλό ύπνο.

Ωστόσο οι επιδόσεις των εθελοντών σε τεστ που αξιολογούσαν την ικανότητα προσοχής μειώθηκαν σημαντικά στη διάρκεια της έλλειψης ύπνου και δεν βελτιώθηκαν όταν οι εθελοντές κοιμήθηκαν καλά. Αυτό υποδηλώνει ότι η αναπλήρωση του ύπνου έπειτα από λίγες μόλις μέρες έλλειψής του δεν αντιστρέφει όλες τις συνέπειές της.