fbpx

Αν πίνεις στιγμιαίο καφέ έχεις 6 σημαντικά οφέλη στην υγεία σου

Αν πίνεις στιγμιαίο καφέ έχεις 6 σημαντικά οφέλη στην υγεία σου

Αν πίνεις στιγμιαίο καφέ,  είτε  κρύο, είτε  ζεστό, τότε κερδίζεις στην υγεία σου σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτοί είναι 3 καλοί λόγοι να βάλεις περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή σου

 

Δες λοιπόν ποια είναι τα οφέλη για την υγεία σου:

  1. Παίρνεις αρκετά αντιοξειδωτικά

Θεωρείται σήμερα ένα φυσικό αντιγηραντικό χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες, με κυριότερες από αυτές τα χλωρογενικά οξέα. Τα εν λόγω συστατικά καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, το οποίο ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για τη γήρανση των κυττάρων μας. Στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι ένα μέσο φλιτζάνι καφέ μπορεί να περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κακάο, το τσάι και άλλα παραδοσιακά αντιοξειδωτικά ροφήματα.

  1. Βελτιώνει την καρδιακή υγεία

Η πρόσληψη καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 19% και τις καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 15% σε σύγκριση με την μη κατανάλωση καφέ.

  1. Βοηθάει τη σκέψη

Ο στιγμιαίος καφές περιέχει καφεΐνη, η οποία γνωρίζουμε ότι σχετίζεται με την ενεργοποίηση των εγκεφαλικών κέντρων και την μεγαλύτερη τόνωση και εγρήγορση. Παράλληλα, τα αντιοξειδωτικά του καφέ έχουν σήμερα συσχετιστεί με προστασία από εκφυλιστικές νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Parkinson και του Alzheimer.

  1. Βοηθάει στη πρόληψη του διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ είναι ένα νόσημα με πολύ μεγάλη συχνότητα εμφάνισης. Χαρακτηρίζεται από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ερευνητικά δεδομένα έχουν ταυτίσει την κατανάλωση καφέ με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών του.

  1. Βοηθάει στην αντοχή και στις επιδόσεις σου στην προπόνηση

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι ο καφές αυξάνει την εγρήγορση και βελτιώνει την ψυχική και σωματική απόδοση βραχυπρόθεσμα. Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό εργογόνο που χρησιμοποιείται ευρέως πριν και κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης. Ένας στιγμιαίος καφές, με βάση τη συνήθη δοσολογία παρασκευής του, περιέχει για τον κρύο (Frappé) περί τα 160 mg και για το ζεστό (Νες) περίπου 110 mg. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο πολλοί αθλητές και λάτρεις της γυμναστικής επιθυμούν να έχουν λίγο καφέ πριν πάνε στο γυμναστήριο ή στην προπόνησή τους.