fbpx

Αν σου αρέσουν τα γλυκά όχι μόνο παχαίνεις αλλά παθαίνεις και αϋπνία

Αν σου αρέσουν τα γλυκά όχι μόνο παχαίνεις αλλά παθαίνεις και αϋπνία

Τη σύνδεση του ύπνου με την όρεξη και κατ’ επέκταση με την κατάσταση της υγείας και την παχυσαρκία εξέτασαν οι επιστήμονες σε νέα μελέτη αποκαλύπτοντας ότι όσο πιο ανεπαρκής ο ύπνος τόσο μεγαλύτερη η επιθυμία για ανθυγιεινές τροφές.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν σηκώνεσαι το πρωί και ζαλίζεσαι μάθε τι σου συμβαίνει!

 

Από ποια σοβαρή νόσο κινδυνεύουν όσοι κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες

Ψάχνατε λόγους για λίγο παραπάνω ύπνο; Νέα έρευνα έρχεται να δικαιολογήσει αυτή την ανάγκη, αποκαλύπτοντας πως ο ελλιπής ύπνος αυξάνει το αίσθημα πείνας… και όχι για σαλάτες και λαχανικά.

Σύμφωνα με έρευνες, η ολική στέρηση του ύπνου μπορεί να ενεργοποιήσει το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου σε σχέση με την πρόσληψη τροφής. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν είχαν συνδέσει την καθημερινή έλλειψη ύπνου με την αντίδραση του εγκεφάλου σε σχέση με το φαγητό.

Για τις ανάγκες της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Sleep, οι εθελοντές εντάχθηκαν σε ένα πρόγραμμα σταδιακής μείωσης του ύπνου για εννέα ημέρες σε ιδανικές συνθήκες.

Τα πορίσματα ανέδειξαν σημαντικά συμπεράσματα όπως ότι ακόμη και μικρή απώλεια ύπνου μπορεί να αυξήσει τα ερεθίσματα στον εγκέφαλο σχετικά με την πείνα, πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και άλλων παθήσεων όπως διαταραχές στον μεταβολισμό, το πρώτο βήμα για την εμφάνιση διαβήτη. Η κατάσταση δεν ήταν ίδια όταν ο χρόνος ύπνου ήταν επαρκής.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Psychology, πρόσθεσε τον παράγοντα του άγχους στο ζήτημα του ελλιπούς ύπνου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι επέστρεφαν σπίτι ύστερα από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, ήταν πιο πιθανό να ξεσπάσουν στο φαγητό, εάν δεν είχαν κοιμηθεί επαρκώς την προηγούμενη ημέρα. Με απλά λόγια, όταν ο εγκέφαλος δεν ξεκουράζεται αρκετά με τον ύπνο, τόσο περισσότερο «ζητά» ανθυγιεινές τροφές.

Τέλος, πέρα από την υγεία σε σχέση με τη διατροφή, ο σωστός ύπνος προστατεύει και τη μέση. Και ποιος είναι ο σωστός ύπνος; Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, κάπου μεταξύ επτά και οκτώ ωρών κάθε βράδυ.