fbpx

Αν το γόνατο σου κάνει «κρακ» όταν προπονείσαι σε προεοδοποιεί!

Αν το γόνατο σου κάνει «κρακ» όταν προπονείσαι σε προεοδοποιεί!

Πολλές φορές θα έχεις αναρωτηθεί αν το κρακ που ακούγεται από τα γόνατά σου είναι επιβλαβές ή όχι. Τις περισσότερες φορές, και σε περίπτωση που δεν πονέσεις από το κρακ, τότε είναι απλά ένας κριγμός – φυσαλίδες αερίου που σκάνε – λέει ο TonyGentilcore, συνιδρυτής της CresseySportsPerformance στη Μασαχουσέτη.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Με αυτόν τον τρόπο θα μάθεις αν είσαι επιρρεπείς στους τραυματισμούς

Σίγουρα, ο κριγμός ακούγεται τρομακτικός, αλλά αυτά τα αέρια – οξυγόνο, άζωτο και διοξείδιο του άνθρακα – είναι μόνο μέρος του αρθρικού υγρού, ενός φυσικού λιπαντικού των αρθρώσεων. Χαλάρωσε λοιπόν γιατί είσαι εντάξει.

Ένας άλλος αβλαβής θόρυβος γονάτου: Οι τένοντες σου μπορεί να επανέλθουν στη θέση τους αφού μετατοπιστούν ελαφρώς από την αρχική τους θέση.

Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι η απόσπαση που συνοδεύεται από πόνο.

«Μερικοί άνδρες σπρώχνουν πολύ τα γόνατά τους ενώ κάνουν squat και αυτό προκαλεί υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις τους», λέει ο Gentilcore.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό προκαλεί φθορά του χόνδρου και απώλεια της ομαλότητας του, με αποτέλεσμα τον ηχητικό θόρυβο όταν τα οστά σου τρίβονται μεταξύ τους καθώς τα κάμπτεις.

Το χειρότερο σενάριο; Θα σπάσεις τον μηνίσκο σου.

Εάν τα γόνατά σου πονούν, είναι καλύτερα να τα ελέγξει γιατρός. Μπορεί να σου ζητηθεί να διακόψεις κάποιες εβδομάδες την προπόνησή σου, προκειμένου να αφήσεις το οποιοδήποτε οίδημα να ξεπρηστεί.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως ένα κρακ που δεν ακολουθείται από πόνο, δεν πρέπει να σου προκαλεί καμία ανησυχία.