fbpx

Αν το παράκανες αυτά είναι τα σημάδια ότι υπερβάλλεις με τη γυμναστική

Αν το παράκανες αυτά είναι τα σημάδια ότι υπερβάλλεις με τη γυμναστική

Ένα καλό πρόγραμμα γυμναστικής υποτίθεται ότι αυξάνει την ενέργεια, βελτιώνει τη διάθεση και ενισχύει το ανοσοποιητικό, σωστά; Επίσης αυξάνει τη μυική μάζα και μειώνει το σωματικό λίπος.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι μπορείς να καταλάβεις αν «φυτεύτηκε» μέσα σου η «βαθιά κούραση»

 

Όταν όμως υπερβάλλεις με τη γυμναστική το σώμα σου αντιδρά. Οι ενδείξεις που συνδέονται με την υπερβολική γυμναστική μπορούν να εμφανιστούν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες αλλά ακόμα και μετά από μήνες. Δες ποιες είναι οι 12 ενδείξεις ότι υπερβάλλεις με τη γυμναστική.

 

Η απόδοσή είναι μειωμένη

Η μείωση της απόδοσης είναι από τις πρώτες ενδείξεις ότι υπερβάλλεις με τη γυμναστική. Τα επίπεδα απόδοσης είναι συχνά πιο εμφανή σε δραστηριότητες αντοχής όπως τρέξιμο, κολύμβηση και ποδηλασία. Επίσης, μία ακόμη ένδειξη είναι το plateau effect, όπου η βελτίωση της απόδοσης σου καθυστερεί. Αυτό συμβαίνει όταν δεν αυξάνεις την ένταση της προπόνησής σου αλλά μπορεί επίσης να συμβεί όταν πιέζεις τον εαυτό σου πολύ σκληρά.

 

Παρατηρείς αύξηση του σωματικού λίπους

Η υπερβολική προπόνηση μπορεί να οδηγήσει στην εξασθένιση της δύναμης και την αύξηση του σωματικού λίπους, και αυτό είναι ο τρόπος του οργανισμού σου  που ζητάει ένα διάλειμμα. Μια μείωση στη μυϊκή μάζα μπορεί να σε προκαλέσει να ρίξεις λίγα κιλά, αλλά το σώμα σου είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην καύση λίπους.

 

Καθυστερεί η αποκατάσταση

Οι μυικοί πόνοι και τα πιασίματα που διαρκούν για ώρες ή ημέρες μετά την προπόνηση σημαίνει ότι χρειάζεσαι περισσότερη ξεκούραση.

 

Δεν έχεις όρεξη να φας

Η μείωση της όρεξης συμβαδίζει με τα συναισθήματα κόπωσης και έλλειψης κινήτρων. Με την επιβράδυνση του μεταβολισμού, ο οργανισμός επιχειρεί να μειώσει τον φόρτο εργασίας του και σου κόβει την όρεξη.

 

Νιώθεις τα πόδια σου βαριά

Νιώθεις κουρασμένα τα πόδια σου όταν προσπαθείς να τα σηκώσεις ή να περπατήσεις.

 

Έχεις αλλαγές στη διάθεση

Μελαγχολία και εκρήξεις θυμού είναι κάποιες από τις ενδείξεις ότι το υπερβάλλεις με τη γυμναστική. Όταν το σώμα στρεσάρεται υπερεκκρίνει την ορμόνη κορτιζόλη, την ορμόνη που συνδέεται με το άγχος, η οποία δεν παράγεται μόνον όταν κάποιος πιέζεται ψυχολογικά, αλλά και όταν αθλείται υπερβολικά.

 

Έχεις μυϊκούς τραυματισμούς

Οι μυϊκοί πόνοι και οι τραυματισμοί αποτελούν ένδειξη υπερβολικής άθλησης. Οι μικρές θλάσεις είναι συχνές όταν προπονείσαι σκληρά, αλλά συμβαίνουν συχνότερα όταν υπερβάλλεις με τη γυμναστική.

 

Ο καρδιακός σου παλμός είναι ακανόνιστος

Η ιδανική ώρα μέτρησης του καρδιακού παλμού είναι την ώρα που ξυπνάς. Αν τα πρωινά οι παλμοί σου είναι πάνω από 10 παλμούς (ή περισσότερους) από το κανονικό, σημαίνει ότι χρειάζεται να προσαρμόσεις τις προπονήσεις σου και να μειώσεις την ένταση και φορτίο. Διαφορετικά ίσως χρειάζεσαι 1-2 μέρες ξεκούρασης ή χαλαρής προπόνησης.

 

Κάνεις κακό ύπνο

Η γλυκόζη είναι το απαραίτητο καύσιμο του εγκεφάλου. Όταν υπερβάλλεις με την γυμναστική, εξαντλούνται τα αποθέματα που υπάρχουν στο συκώτι, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί για να τροφοδοτήσεις τον εγκέφαλο, κάτι που επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου.

 

Αν είσαι γυναίκα καθυστερεί η περίοδός σου

Η απώλεια της φυσιολογικής έμμηνης ρύσης είναι ένδειξη υπεβολικής γυμναστικής. Αυτό συμβαίνει γιατί ο μεταβολισμός του οργανισμού υποφέρει εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης των μεταβολιτών.

 

Αν είσαι άνδρας μειώνεται η τεστοστερόνη σου

Πεσμένα επίπεδα τεστοστερόνης σημαίνει χαμηλή μυϊκή δύναμη και χαμηλότερη λίμπιντο!

 

Αρρωσταίνεις συχνά

Όταν το σώμα έχει ελάχιστο χρόνο για αποκατάσταση το ανοσοποητικό επιβραδύνει τη λετουργία του και ο οργανισμός είναι πιο ευάλωτος σε τραυματισμούς, ασθένειες και λοιμώξεις.

 

Τι να κάνεις

Ενημέρωνε πάντα τον προπονητή σου για το πώς αισθάνεσαι.

Εάν συμμετέχεις σε αθλήματα αντοχής αύξανε την ένταση των προπονήσεών σου σταδιακά.

Εντόπισε το όριο των φυσιολογικών σου καρδιακών παλμών, ώστε να μπορείς να αντιληφθείς πότε ξεπερνάς κατά πολύ το σύνολο των παλμών σου.

Ανάλυσε την απόδοσή σου. Χρησιμοποίησε τις μετρήσεις για να ξέρεις πότε πρέπει να πιέσεις και πότε να ξεκουράσεις το σώμα σου.

Χαλάρωσε! Δεν είναι κακό να ξεκουραστείς για μεγαλύτερο διάστημα αν το έχεις ανάγκη.