fbpx

Αν υπήρχε οδηγική παιδεία το φορτηγό θα «φυλούσε» το …ευάλωτο ποδήλατο!

Αν υπήρχε οδηγική παιδεία το φορτηγό θα «φυλούσε» το …ευάλωτο ποδήλατο!

Ζούμε σε μια χώρα υπανάπτυκτη οδηγικά που δυστυχώς οι πολλοί δεν το γνωρίζουν θεωρώντας ότι έτσι είναι η οδήγηση, οι δρόμοι και γενικά η οδική συμπεριφορά οδηγών και πεζών. Δυστυχώς έτσι νομίζουν γιατί έτσι τους άφησαν να νομίζουν!

Ζούμε σε μια χώρα που ο κάθε οδηγός του κάθε οχήματος, από το ποδήλατο μέχρι και το φορτηγό έχει τον …πρώτο λόγο! Έτσι νομίζει τουλάχιστον γιατί έτσι τον άφησαν να νομίζει!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα κάνεις σωστά και με ασφάλεια ποδήλατο στη πόλη, για σένα και για τους άλλους!

 

Δύο απανωτά τροχαία δυστυχήματα και τα δύο στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνουν τον κανόνα που δυστυχώς ελάχιστοι κατάλαβαν ότι αφορά τους πάντες!

Όσους και τέλειους ποδηλατόδρομους και αν φτιάξουμε. Όσους και τέλειους σηματοδότες ή κάθετες σημάνσεις βάλουμε πάντα θα γίνονται τα τροχαία δυστυχήματα με πιο ευάλωτους εκείνους που οδηγούν δίκυκλο όχημα, είτε αυτό είναι ποδήλατο, είτε μοτοσικλέτα.

Η Δήμητρα Ιορδανίδου έχασε τη ζωή της σε αυτό το μουντό πρωινό της Τρίτης κάτω από τις ρόδες ενός φορτηγού.

Δύο μέρες πριν ο Δημήτρης ο ντιλιβεράς έφυγε και αυτός από ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε σαν τρελός ένας 20χρονος χωρίς δίπλωμα!

Θα ζούσαν οι δύο αυτοί νέοι άνθρωποι αν ήταν διαφορετικές οι συνθήκες; Θα γινόταν τα δυστυχήματα αυτά; Ουδείς γνωρίζει αν θα γινόταν, αυτό όμως που είναι  βέβαιο ότι τα δύο τροχαία δυστυχήματα, αλλά και πολλά άλλα που δεν βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας, θα είχαν αποφευχθεί στη συντριπτική τους πλειοψηφία αν υπήρχε οδηγική παιδεία!

Οδηγική παιδεία που αφορά όλους όσους οδηγούν πάσης φύσεως όχημα, από ποδήλατο ή πατίνι, μέχρι φορτηγό! Οδηγική παιδεία που αφορά ακόμα και τους πεζούς. Οδηγική παιδεία που έχει να διδαχτεί στα σχολεία από τη δεκαετία του 1980!

Μπορεί όλοι μας να απαιτούμε από τη πολιτεία του καλύτερους δρόμους, τις καλύτερες σημάνσεις, τους πιο τέλειους ποδηλατόδρομους, όμως ακόμα και ως δια μαγείας αν αύριο όλα αυτά γινόταν, πάλι θα είχαμε δυστυχήματα!

Δυστυχώς στη χώρα μας μαθαίνουμε τον χειρισμό των οχημάτων –και όχι πάντα με τον  σωστό τρόπο- δεν μαθαίνουμε όμως τα όρια μας, ούτε το σεβασμό στον ΚΟΚ ή ακόμα και στις συνθήκες, είτε κυκλοφοριακές, είτε καιρικές στις οποίες καλούμαστε να οδηγήσουμε.

Αν υπήρχε οδηγική παιδεία ο οδηγός του φορτηγού θα «φυλούσε» τον ευάλωτο ποδηλάτη που οδηγούσε στο βροχερό πρωινό… και το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί! Αν βέβαια υπήρχε οδηγική παιδεία!

Αν δεν λύσουμε το πρόβλημα της οδηγικής παιδείας. Αν δεν εμφυτεύσουμε στα νέα παιδιά την οδική ασφάλεια και την πρόληψη δεν θα σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα στην άσφαλτο, όσους τέλειους δρόμους κι αν χτίσουμε!

Το άρθρο έγραψε ο Κώστας Μπούρης