fbpx

Απίθανός αγώνας και πρωταθλητής από …σπόντα – Ο Verstappen έσπασε το σερί του Hamilton

Απίθανός αγώνας και πρωταθλητής από …σπόντα – Ο Verstappen έσπασε το σερί του Hamilton

Ήταν ένα πρωτάθλημα που αν και βαρετό μέχρι τα μισά, χάρισε έως το τέλος απίστευτες στιγμές, ειδικά στον τελευταίο αγώνα – θρίλερ στο Αμπου Ντάμπι. Ήταν όμως ένα πρωτάθλημα που δικαιώνει πλήρως όσους έχουν απαρνηθεί την F1 και όπως φαίνεται δεν έχουν άδικο!

Οι δύο τελευταίοι γύροι του τελευταίου αγώνα του πρωταθλήματος του 2021 που έκρινε τον πρωταθλητή και η ανατροπή που συντελέστηκε φαίνεται ότι δίνει δίκιο σε όσους κατηγορούν την διοργάνωση για επιλεκτικές επιλογές, αν και ο Ολλανδός φαίνεται ότι δίκαια πήρε τη νίκη, αιφνιδιάζοντας τον Hamilton και τη Mercedes.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Δες το νέο hot ημερολόγιο της Pireli!

 

Ένας αγώνας που φαινόταν ότι είχε κριθεί με την κατάληξη του αλλά όμως να αλλάζει με την παρουσία του αυτοκινήτου ασφαλείας. Αν και η επικράτηση του Hamilton σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, από τα πρώτα μέτρα της εκκίνησης, ήταν καθολική ο Βρετανός δεν ήταν ο πρωταθλητής του 2021, αλλά ο Verstappen που εκμεταλλεύτηκε το κυκλοφοριακό χάος πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας που προκλήθηκε από τις αμφισβητούμενες αποφάσεις των κριτών και επικράτησε προσπερνώντας τον Hamilton στον τελευταίο γύρο.

 

 

Μια εξέλιξη που στέρησε απρόσμενα το πρωτάθλημα από τον Hamilton και τη Mercedes με την τελευταία να καταθέτει ένσταση σχετικά με τα άρθρα 48.8 και 48.12 που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο ολοκληρώθηκε ο αγώνας και συγκεκριμένα με το γεγονός ότι ο Ολλανδός ξεπέρασε τα αυτοκίνητα που τους είχε ρίξει γύρο και έμπλεξαν στην κίνηση πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας, ένα χάος δηλαδή. Μία ένσταση που απορρίφθηκε πρωτόδικα με την ομάδα να προσφεύγει πλέον στην ανώτατη επιτροπή της FIA.

 


Κατά τα άλλα ο αγώνας ήταν μαγικός. Ένα θέαμα που πραγματικά αρμόζει στην F1 και είχε χαθεί τα τελευταία χρόνια.

 

 

Ο Max Verstappen είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής και του 2021, κατακτώντας τη νίκη στο Grand Prix του Άμπου Ντάμπι με το οποίο έκλεισε η αυλαία του 2021!

Με ένα αυτοκίνητο ασφαλείας να τα αλλάζει όλα στο τέλος και τον Ολλανδό να περνά τον Lewis Hamilton στον τελευταίο γύρο του πρωταθλήματος!

Στην εκκίνηση ο Verstappen είχε την pole και εκκινούσε με τη μαλακή γόμα που θεωρητικά θα του έδινε πλεονέκτημα.

Όμως δεν το έκανε. Στην εκκίνηση έμεινε σχεδόν κολλημένος, με τον Hamilton να τον προσπερνά και να στρίβει πρώτος. Ο Ολλανδός προσπάθησε να ανακτήσει τη θέση του στη στροφή 6, βούτηξε στην εσωτερική και απαίτησε το προσπέρασμα.

 

 

Ο Χάμιλτον βγήκε εκτός πίστας για ασφάλεια και επέστρεψε σε αυτή μετά την επόμενη στροφή! Η Red Bull ζήτησε να δώσει πίσω την πρωτοπορία, οι αγωνοδίκες δεν συμφώνησαν και συνέχισαν κανονικά με τον Hamilton μπροστά και τον Verstappen να ακολουθεί.

Η επικράτηση του Hamilton ήταν καθολική τόσο που μετά την είσοδο του Βρετανού στα pits και την άνοδο του Sergio Perez στη πρώτη θέση εξελίχθηκε μια απίστευτη κατάσταση. Με την εντολή της ομάδας να καθυστερήσει τον Hamilton και ενώ ο Sergio Perez είχε προβάδισμα 10 δευτερολέπτων, «περίμενε» τον Hamilton και προσπάθησε να τον καθυστερήσει. Τα κατάφερε και με το παραπάνω. Ενώ ο Verstappen ήταν 8 δευτερόλεπτα μακριά τους, μείωσε στο ενάμιση όταν μετά από σπουδαία μάχη δύο γύρων, ο Hamilton κατάφερε να περάσει τον Perez.

Ο Μεξικανός έκανε στην άκρη για να μη καθυστερήσει τον teammate του και αμέσως μετά μπήκε στα pit για αλλαγή. Ο Hamilton είχε πλέον στους καθρέφτες του τον Verstappen αλλά στους γύρους που ακολούθησαν το σανίδωσε.

Γύρο με το γύρο άνοιγε τη διαφορά, με αυτή να είναι στα 3.5 δευτερόλεπτα στον γύρο 28, όταν η προσοχή στράφηκε στην εγκατάλειψη του Kimi Raikkonen. Ένα πρόβλημα στο σύστημα brake-by-wire της Alfa Romeo, έφερε πρόωρο φινάλε στη σπουδαία καριέρα του Φινλανδού.

Λίγο αργότερα, την ίδια μοίρα είχε και ο έτερος οδηγός της ιταλικής ομάδας, ο Antonio Giovinazzi. Με την Alfa Romeo παρκαρισμένη στην άκρη του δρόμου, το καθεστώς εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας ήταν αναπόφευκτο. Ίσχυσε στο γύρο 37 και κράτησε για 2 γύρους.

Σε αυτό το διάστημα, η Red Bull κάλεσε τον Verstappen και του έβαλε νέο σετ ελαστικών σκληρής γόμας για να πάει μέχρι τέλους. Αντίθετα, η Mercedes κράτησε τον Hamilton στην πίστα με ελαστικά 24 γύρων.

Στον γύρο 54 ήρθε η απόλυτη ανατροπή. Ο Nicholas Latifi έστειλε τη Williams στον τοίχο της στροφής 14 και αυτό έφερε αυτοκίνητο ασφαλείας. Η Red Bull κάλεσε τον Verstappen στα pit και του έβαλε τη μαλακή γόμα, ενώ η Mercedes έμεινε άπραγη. Αυτό θα έδινε στον Ολλανδό την ευκαιρία να επιτεθεί στο τέλος εφόσον υπήρχε φυσικά καθεστώς πράσινης σημαίας.

Ο Hamilton στις πρώτες του δηλώσεις είχε εντυπωσιακά αξιοπρεπή στάση. Στο βάθρο πλάι τους βρέθηκε ο Sainz αφού υπό το καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας, ο Perez εγκατέλειψε.