fbpx

Απολύθηκες από τη δουλειά; Ηρέμησε και μάθε τι μπορείς να κάνεις!

Απολύθηκες από τη δουλειά; Ηρέμησε και μάθε τι μπορείς να κάνεις!

Μπορεί να έγιναν κάποιες περικοπές λόγω οικονομικών συνθηκών, μπορεί να καταργήθηκε το τμήμα σου ή να σε υποχρέωσαν σε παραίτηση ή απλά να απολύθηκες επειδή δεν σε πήγαινε το αφεντικό. Όμως για όποιο λόγο κι αν έγινε δεν έχει σημασία…

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να πως μπορείς να «πουλήσεις» με επιτυχία τον εαυτό σου!

 

Η απόλυση είναι ένα δυσάρεστο γεγονός, ειδικά αν πρέπει να φύγεις από μία δουλειά που σου αρέσει. Ωστόσο, είναι κάτι που πρέπει να διαχειριστείς και υπάρχουν τρόποι να το κάνεις αποτελεσματικά.

 

Ξέσπασε και μετά προχώρα

Επίτρεψε στον εαυτό σου να ξεσπάσει, να εκφράσει οργή και θυμό πέρα από τα όρια. Αλλά, μετά πρέπει να προχωρήσεις. Τα αρνητικά συναισθήματα είναι λογικά, αλλά φρόντισε να μην εκτονωθείς στο πρώην αφεντικό σου ή να μιλήσεις άσχημα για την εταιρεία στους συναδέλφους σου, γιατί θες να αφήσεις μία καλή εικόνα, καθώς αναζητάς νέες ευκαιρίες.

 

Αποστασιοποιήσου

Σκέψου τι έμαθες, τι συνέβη και γιατί και πώς ενίσχυσε τις ικανότητές σου. Δημιούργησε ένα θετικό αφήγημα για την εμπειρία σου. Η αυτοπεποίθηση και η ειλικρίνειά σου θα εκτιμηθούν και θα σε βοηθήσουν να δεις την κατάσταση όχι ως ένα εμπόδιο, αλλά ως ένα κομβικό σημείο και ένα βήμα παρακάτω.

 

Μάθε από τα λάθη σου

Συνειδητοποίησε τι έκανες λάθος και τι μπορούσες να αποφύγεις, ώστε να μην τα επαναλάβεις την επόμενη φορά. Φρόντισε να μάθεις τον τρόπο για να κάνεις σωστά τη δουλειά σου και να είναι ευχαριστημένο το αφεντικό σου.

 

Πες το στην ομάδα

Ρώτα τον πρώην εργοδότη σου σχετικά με το πώς πρέπει να το ανακοινώσεις στην ομάδα. Είναι καλύτερο να αφήσεις εκείνον να κάνει πρώτος την ανακοίνωση αντί να στείλεις ένα mail ή ένα μήνυμα αμέσως μετά τη συνάντηση. Το τελευταίο πράγμα που θες να κάνεις είναι να συνωμοτήσεις ενάντια στην εταιρεία. Θυμήσου ότι ο στόχος είναι να διατηρήσεις μία θετική σχέση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και να μην υιοθετήσεις την νοοτροπία του θύματος.

 

Ενημέρωσε το βιογραφικό σου

Εστίασε στα επιτεύγματα. Πες πώς βοήθησες την εταιρεία να πετύχει και πώς συνέβαλες στην αποστολή και το όραμα τους.

 

Να είσαι ειλικρινής

Όταν σου παίρνουν συνέντευξη για την νέα σου δουλειά, η πιο έντιμη επιλογή σχετικά με την απόλυσή σου είναι η ειλικρίνεια. Δεν υπήρχε συμφωνία και από τις 2 πλευρές και τώρα αναζητάς μία πιο κατάλληλη θέση για τις ικανότητές σου.

 

Να έχεις υψηλούς στόχους

Αν σε απέλυσαν από μία δουλειά που έκανες από ανάγκη, μην κάνεις αιτήσεις για παρόμοιες δουλειές. Σκέψου τα όνειρά σου και ποια ρεαλιστικά βήματα πρέπει να κάνεις για να τα πραγματοποιήσεις. Αρχικά, πρέπει να ξεκαθαρίσεις τι θέλεις. Στη συνέχεια, κάνε έρευνα και συζήτησέ το με φίλους και συγγενείς. Μπορεί να εκπλαγείς από τη στήριξη που θα λάβεις!

 

Κυνήγησε το πάθος σου

Αντί να προσπαθήσεις να κάνεις όλα όσα έχεις στο μυαλό σου, καλό είναι να αποσαφηνίσεις και να συγκεκριμενοποιήσεις αυτό που πραγματικά σου αρέσει. Μόνο έτσι θα είναι δυνατό να το ακολουθήσεις.