fbpx

Αυτά είναι που δεν πρέπει να κάνεις πριν την προπόνηση αν θες να χτίσεις σώμα!

Αυτά είναι που δεν πρέπει να κάνεις πριν την προπόνηση αν θες να χτίσεις σώμα!

Προπονείσαι σκληρά, ιδρώνεις, λαχανιάζεις, νιώθεις την ένταση, όμως το σώμα σου συνεχίζει να έχει σοβαρές ατέλειες!

Τι γίνεται λάθος; Τι φταίει και δεν παίρνεις τα καλύτερα από την σκληρή προπόνηση που κάνεις;

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα …μικρά μυστικά του μονόζυγου που θα σε κάνουν να το …αγαπήσεις:

 

Αφού τα κάνεις όλα σωστά στη διάρκεια της προπόνησης σκέψου τι κάνεις πριν από αυτή. Δες τα κυριότερα λάθη που γίνονται πριν την προπόνηση και υποδαυλίζουν το αποτέλεσμα:

 

Τρως πολύ

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που ένα μεγάλο γεύμα είναι μία κακή επιλογή πριν την γυμναστική σου. Αρχικά όταν φτάνουμε στην διαδικασία της χώνεψης το σώμα στέλνει περισσότερο αίμα στα όργανα που μας βοηθάνε να χωνέψουμε. Αντίθετα όταν γυμναζόμαστε το αίμα φτάνει στους μύες προκειμένου να συνεχιστεί η αιμάτωση και άρα να καταφέρουμε να βγάλουμε το workout μας. Οι δύο όμως αυτές οδοί είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους. Έτσι ούτε ο οργανισμός σου μπορεί να χωνέψει επαρκώς και γρήγορα αλλά ούτε έχεις μεγάλα αποτελέσματα στην προπόνησή σου. Μην ξεχνάμε ότι το να χωνέψεις απαιτεί από μόνο του αρκετή ενέργεια. Αυτός είναι και ο λόγος που αισθανόμαστε κουρασμένοι μετά από ένα μεγάλο γεύμα! Οπότε φάε 2-3 ώρες πριν ώστε να αποδόσεις όσο τον δυνατόν περισσότερο!

 

Πίνεις πολύ νερό

Ναι σίγουρα πρέπει να είμαστε ενυδατωμένοι καθόλη την διάρκεια της ημέρας για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και να αποδώσουμε. Ωστόσο δεν πρέπει να πίνουμε πολύ νερό ούτε πριν ούτε και κατά την διάρκεια της προπόνησης μας. Γιατί; Αν το στομάχι σου έχει γεμίσει με υγρά τότε σίγουρα θα νιώθεις πιο βαρύς και ενδεχομένως σε έντονες ασκήσεις για όλο το σώμα όπως για παράδειγμα τα burpees, ίσως έχεις και ναυτία ή τάση για εμετό. Η πιθανότητα να πάθουμε κάποια κράμπα επίσης είναι μεγάλη. Οπότε, πίνε λίγες γουλιές ενδιάμεσα στα set αλλά όχι όλο το μπουκάλι!

 

Κάνεις στατικές διατάσεις

Κανείς δεν είπε ότι οι διατάσεις δεν πρέπει να γίνονται πριν αλλά μόνο μετά το workout. Ένα από τα λάθη όμως είναι να νομίζουμε ότι όλες οι διατάσεις είναι ευεργετικές για το σώμα. Μύθος! Πριν την γυμναστική σου φρόντισε να μην κάνεις στατικές διατάσεις, αλλά αυτές που περιέχουν κίνηση για παραπάνω από έναν μυ. Ο λόγος; Οι μύες μας χαλαρώνουν όταν εκτελούμε στατικές διατάσεις και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουμε στην γυμναστική μας. Έρευνα έδειξε ότι το να κρατάς μια σταθερή θέση για 20-30 δευτερόλεπτα δεν θα σε βοηθήσει να αποδόσεις. Μάλιστα έδειξε ότι, οι δρομείς θα τρέξουν λιγότερο γρήγορα και οι bodybuilders θα σηκώσουν λίγα λιγότερα κιλά από ότι θα μπορούσαν.

 

Κάνεις cardio πριν

Πόσες φορές έχεις τρέξει 20 λεπτά και μετά δεν έχεις ανάσες και ενέργεια να σηκώσεις τα βάρη σου; Μάλιστα προσωπικά μιλώντας ήταν στιγμές που μετά το cardio ή το interval training (hiit) σκεφτόμουν να φύγω. Απαραίτητο το να ιδρώσουμε και να χάσουμε λίπος αλλά αυτό θα μειώσει την επίδοσή μας στα βάρη. Γιατί; Το σώμα μας όταν τρώμε υδατάνθρακες και έχοντας μια ισορροπημένη διατροφή αποθηκεύει την γλυκόζη σε μορφή γλυκογόνου στους μύες μας. Έτσι όταν τους ενεργοποιούμε αυτοί το σπάνε και το μετατρέπουν σε ενέργεια. Και που είναι το κακό ρωτάτε; Όταν θα έρθει η στιγμή για να κάνουμε power lifting δεν θα έχουμε την απαραίτητη ενέργεια και σίγουρα θα αισθανόμαστε κουρασμένοι και εξαντλημένοι! Φυσικά, 5 ή 10 λεπτά περπάτημα δεν πειράζουν πουθενά, αλλά 10 λεπτά sprint θα μας καταστρέψουν!

 

Πίνεις πολύ καφέ

Ο καφές πριν την γυμναστική αποτελεί συνήθεια. Και αυτό είναι ένα ακόμα από τα λάθη μας. Γνωρίζουμε ότι περιέχεται στα περισσότερα συμπληρώματα (pre-workout) οπότε το να πιούμε έναν έξτρα καφέ λίγο πριν δεν θα μας βοηθήσει σε καμία περίπτωση! Μην ξεχνάμε ότι η επίδραση του διαρκεί εώς 4-5 ώρες μετά την λήψη. Όσον αφορά τα συμπληρώματα, μείνε στην συνιστώμενη δόση και μην το παρακάνεις. Το να νιώθουμε το στομάχι μας περίεργα, να είμαστε νευρικοί και επιπλέον να έχουμε άτακτο ρυθμό καρδιάς ή ακόμα και ταχυκαρδίες θα μειώσει σίγουρα την απόδοσή μας. Οπότε, καφές με μέτρο!

 

Κάνεις κοιλιακούς στην αρχή

Αν είσαι λάτρης των ομαδικών προγραμμάτων θα ξέρεις ότι οι κοιλιακοί γίνονται πάντα στο τέλος. Γιατί; Ο λόγος είναι πολύ απλός. Ο κορμός μας και άρα και οι κοιλιακοί, ενεργοποιούνται σχεδόν σε όλες τις ασκήσεις είτε γυμνάζουμε στήθος, χέρια ή ακόμα και πλάτη. Αν τον έχεις γυμνάσει λίγο πριν και πας κατευθείαν να σηκώσεις βάρη θα αντιληφθείς ότι δεν έχεις τόση δύναμη αφού θα έχεις ήδη κουράσει τον κορμό σου! Προσοχή. Μην κάνεις ποτέ squats ή deadlifts ή κάποιο έντονο πρόγραμμα γυμναστικής που να τα περιλαμβάνει απευθείας μετά τους κοιλιακούς. Επειδή σε τέτοιους είδους ασκήσεις είναι πιθανό να τραυματιστεί η μέση μας καθώς ο κορμός μας δεν θα είναι το ίδιο δυνατός.