fbpx

Αυτά είναι τα δύο σημεία που θα προστατεύσουν τη μοτοσικλέτα σου από τους κλέφτες

Αυτά είναι τα δύο σημεία που θα προστατεύσουν τη μοτοσικλέτα σου από τους κλέφτες

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να ξυπνήσεις ένα πρωί και να δεις πως η μοτοσυκλέτα σου λείπει. Πολλοί άνθρωποι δυστυχώς το έχουν βιώσει αυτό το πράγμα και τους έχει δημιουργήσει τραύμα, γιατί το σοκ είναι τεράστιο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι κλέβουν εξαρτήματα από μοτοσικλέτες και δες πως τα πουλάνε στο internet! (Video)

 

Συνήθως οι μοτοσικλέτες που κλέβονται δεν βρίσκονται ποτέ ή όταν βρεθούν από την αστυνομία επειδή χρησιμοποιήθηκαν σε κάποια ληστεία ή ακόμα και δολοφονία και εγκαταλείφθηκαν είναι σε τόσο κακή κατάσταση που δεν αξίζει να την επισκευάσει κάποιος.

Πως όμως θα προστατεύσεις τη  μοτοσικλέτα σου, όσο αυτό είναι δυνατόν, για να μην βρεθείς μπροστά σε δυσάρεστη έκπληξη;

Για να πετύχεις την όσο πιο αποτελεσματική προστασία της μοτοσικλέτα σου πρέπει να ξεκαθαρίσεις στο μυαλό σου δύο πράματα:

Το πρώτο είναι ότι δεν πρέπει να γίνει στόχος

Το δεύτερο η καθυστέρηση των επίδοξων ληστών πολύ περισσότερο του ενός λεπτού που είναι ο μέσος χρόνος που διαρκεί μια κλοπή.

Αλλά ας τα πάρουμε ένα, ένα:

 

Πως θα την κάνεις αθέατη

  • Αν δεν έχεις κλειστό γκαράζ, βάλε τη μηχανή στο πιο αθέατο σημείο της πιλοτής ή της πρασιάς και σκέπασε την με κουκούλα. Φρόντισε να μην αναγνωρίζεται η μάρκα, αλλά ούτε η κουκούλα να έχει διακριτικά. Έτσι, οι κλέφτες δεν γνωρίζουν τι μηχανή είναι, αν αξίζει, τι προστασίες έχει. Συνήθως δεν ρισκάρουν να κάνουν κλοπή στα τυφλά.
  • Παρατήρησε αν σε έχουν ακολουθήσει όταν επιστρέφεις με τη μοτοσικλέτα στο σπίτι σου. Είναι συνηθισμένη τακτική να στοχοποιούν μοτοσικλέτες και να παρακολουθούν ώστε να πετύχουν την κατάλληλη στιγμή για την κλοπή. Δεν είναι απαραίτητο να γίνει στο σπίτι σου. Μια μοτοσικλέτα μπορεί να κλαπεί από παντού.
  • Μην την αφήνεις ποτέ στο δρόμο και σε δημόσια ανοικτά πάρκιγκ. Αν κατοικείς σε οικοδομή που δεν έχει πιλοτή ή πάρκιγκ ή αν η πιλοτή δεν παρέχει αθέατα σημεία τότε προτιμότερο είναι να την βάλεις στο κοντινότερο κλειστό και φυλασσόμενο πάρκιγκ.
  • Μην λες σε κανέναν που την σταθμεύεις και πόσα λουκέτα ή συναγερμό έχεις γιατί να ξέρεις ότι και οι τοίχοι έχουν …αυτιά. Με απλά λόγια αν τα λες στην παρέα στο μπαράκι ποτέ δεν ξέρεις αν αυτός που σε ακούει είναι ο επίδοξος κλέφτης της μηχανής σου.

 

Πως θα τους καθυστερήσεις

  • Μην ξεχνάς να κλειδώνεις πάντα το τιμόνι. Μπορεί, αν είναι εύκολο, να παραβιαστεί, αλλά σκέψου ότι ακόμα και τα δευτερόλεπτα που θα χρειαστεί είναι καθυστέρηση.
  • Όσο περισσότερα τόσο καλύτερα: Ο λόγος για τα λουκέτα. Ασφάλισε τον μπροστινό τροχό με ένα λουκέτο ή πέταλο, ενώ στον πίσω χρησιμοποίησε μεγάλο λουκέτο που πιάνει από τον κορμό της μηχανής μαζί με την ρόδα.
  • Δέσε την μοτοσικλέτα σε σταθερό σημείο. Χρησιμοποίησε και μεγάλη αλυσίδα που δένει τη μηχανή σε κολόνα. Όσο πιο πολλά, τόσο περισσότερη καθυστέρηση κάτι που δεν συμφέρει κανέναν κλέφτη.
  • Φρόντισε τα λουκέτα να μην ακουμπάνε στο έδαφος. Το έδαφος μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα ως αντίσταση για το ψαλίδι ή μοχλός για λοστό, για να σπάσει το λουκέτο. Φρόντισε να μη τους δώσεις αυτό το πλεονέκτημα.
  • Τοποθέτησε λουκέτο που βιδώνει στο δάπεδο, αν έχεις πιλοτή. Εφάρμοσε εκεί το πίσω τροχό.

 

Αν καταφέρεις να προσθέσεις τόσες δυσκολίες που ο χρόνος της κλοπής να είναι ασύμφορος για τους κλέφτες, δηλαδή να χρειάζονται περισσότερο από ένα λεπτό να την κλέψουν, τότε θα έχεις σώσει τη μοτοσικλέτα σου.

Σε γενικές γραμμές η μοτοσικλέτα πρέπει να έχει συναγερμό αλλά και επικουρικά ένα σύστημα εντοπισμού κρυμμένο καλά μέσα της. Φρόντισε να την έχεις πάντα σε σημείο που ναι μεν να είναι αθέατη αλλά να φωτίζεται καλά. Σκέψου ότι τα φώτα δεν αρέσουν στους κλέφτες, όπως δεν αρέσουν και οι καθυστερήσεις περισσότερο του ενός λεπτού.